Je huis slim beveiligen doe je zo

Door: Dirkjan van Ittersum | 06 februari 2020 13:28

domotica
How To

Een schrikbeeld: je komt thuis en het huis blijkt een puinhoop. Inbrekers hebben de boel overhoop gehaald … Verschillende ‘slimme’ alarmsystemen beloven het huis te beveiligen. Wat zijn de mogelijkheden?

Door apparaten aan elkaar te knopen – in vaktermen Internet of Things (IoT) genoemd – worden onze huizen steeds ‘slimmer’. IoT-technologie wordt gebruikt om het huishouden aangenamer te maken, bijvoorbeeld door automatisch de lichten aan te doen en de verwarming aan te zetten als je thuiskomt. Ook bij het beveiligen van het huis bewijst IoT zijn nut. Er zijn allerlei apparaten die waarschuwen voor onheil. Door deurbellen, bewegingsmelders, sloten, camera’s en rookmelders te koppelen kun je het huis op afstand in de gaten houden en wordt je automatisch geïnformeerd als er iets niet pluis is.

Tips van de politie

Jaarlijks krijgen tienduizenden Nederlanders te maken met ongenode gasten. Vorig lag het aantal inbraken op 42.789. Dat is veel, maar het aantal is wel gedaald in de afgelopen jaren. Zeven jaar eerder lag het nog op 91.930. Toch benadrukt de politie het belang van het beschermen van de woning. “Met de juiste preventiemaatregelen neemt de kans op inbraak tot 90 procent af”, is de boodschap.

Om burgers te informeren geeft de politie tips via de campagne ‘Maak het ze niet te gemakkelijk’. Er zijn radio- en televisiecommercials en er is een speciale website. Bij deze tips draait het voornamelijk om het gebruik van goede sloten en anti-inbraakstrips. Dat vormt een goede eerste verdedigingslinie. Wie zoekt naar meer beveiliging komt al snel uit op ‘slimme’ alarmsystemen van bedrijven als Somfy, Gigaset en WoonVeilig. Die systemen beveiligen niet alleen tegen inbraak, maar zijn ook nuttig bij het waarschuwen bij ander onheil. Denk aan brand of lekkages. Bovendien zijn er systemen die ouderen helpen alarm te slaan bij ongelukken in huis.

Maak het ze niet te makkelijk
Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl geeft de politie in samenwerking met overheid en bedrijfsleven informatie over het voorkomen van een inbraak.

Brandgevaar

Het belang van een goed brandalarm kan niet onderschat worden. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er dagelijks 13 woningbranden en komen er jaarlijks gemiddeld 30 mensen om het leven. Het risico op brand is de laatste jaren toegenomen. Dat heeft te maken met het gebruik van onveilige laders voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Ook problemen met zonnepanelen zorgen voor een grotere kans op brand.

Waartegen beveiligen?

Een alarmsysteem kan in een groot aantal situaties nuttig zijn. Het eerste waar je aan denkt is natuurlijk bescherming tegen inbraak. Via sensoren en beveiligingscamera’s kunnen slimme alarmsystemen de huiseigenaar waarschuwen voor indringers. Het ouderwetse loeiende alarm bestaat nog steeds, maar dankzij moderne technologie kun je ook een alarmbericht ontvangen op je mobiele telefoon. Zelfs op afstand meekijken met de beveiligingscamera’s is een optie, waardoor je meteen ziet of er sprake is van een vals alarm of dat er echt ingegrepen moet worden.

De technologie beschermt tegen meer gevaren dan diefstal alleen. Door een slimme rookmelder aan te sluiten, ontvang je direct een bericht als er brand wordt gedetecteerd. Overigens begint de slimme rookmelder gewoon (als vanouds) te loeien bij rook, dus zelfs als je slaapt is dat niet te missen. Een rookmelder bevat soms ook een koolmonoxidemelder. Een voorbeeld hiervan is de Nest Protect. Via app-berichten, licht- en geluidssignalen slaat het apparaat alarm. Een stem vertelt of er sprake is van rook of koolmonoxide. Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd, aangezien het een onzichtbaar en reukloos gevaar is. Jaarlijks overlijden er nog altijd tussen de tien en vijftien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidemelder is dan ook (al dan niet gecombineerd met rookmelder) van levensbelang.

Elite 5
Moderne beveiligingssystemen gebruiken een app voor notificaties en instellingen. Hier de app van Ring in combinatie met een slimme deurbel.

Nog meer mogelijk

Bij het beveiligen is ook een slim slot interessant. Hiermee kun je op afstand controleren of een ruimte wel correct is afgesloten. Het biedt bovendien handige mogelijkheden: zo kun je iemand die je vertrouwt op afstand toegang geven tot je huis. Dit werkt in combinatie met een slimme deurbel waar een camera en microfoon in zit. Na een gesprekje met de persoon die aanbelt, kun je besluiten of je de deur open wilt doen. Als je via de camera ziet dat er onraad is, bel je uiteraard meteen de politie.

Ook handig is een sensor die lekkages meldt. Als bijvoorbeeld de wasmachine defect is en overstroomt, kun je dankzij een watersensor snel actie ondernemen. Ook bij een zware regenbui ontstaat geregeld waterschade. Volgens onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis zijn 140.000 huizen in ons land niet bestand tegen overvloedige regen. Wie bang is voor schade is dankzij sensoren op tijd geïnformeerd.

Tot slot zijn sommige slimme beveiligingssystemen geschikt als vervanging van de babyfoon. Via een camera met microfoon kun je in de gaten houden of de baby goed slaapt. Bovendien bevatten dergelijke camera’s vaak sensoren die in kaart brengen of de luchtkwaliteit in orde is.

Alarmsystemen voor ouderen

Voor ouderen zijn er speciale alarmsystemen. Zo is er een SOS-knop (ook wel ‘paniekknop’ geheten) waarmee een oudere alarm kan slaan als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld bij een val. Verder bestaan alarmsystemen vaak uit bewegingsmelders, magneetcontacten en camera’s. Via een app sta je in verbinding en ontvang je berichten mocht er reden voor alarm zijn.

Paniekknop
Met de paniekknop, zoals hier van het merk Home8, kan een oudere in geval van nood alarm slaan.

Soorten alarmsystemen

Een alarmsysteem wordt als ‘slim’ omschreven als die verbonden is met internet. Daar zijn meerdere technologieën voor. Het kan zijn dat ieder verbonden apparaat (camera, bewegingssensor enzovoort) de beschikking heeft over wifi, maar soms gebruiken de apparaten een andere draadloze technologie. Voorbeelden zijn Zigbee en Z-Wave, beide beveiligd met sterke encryptie (AES 128). Deze protocollen hebben weinig energie nodig waardoor ze lang kunnen blijven werken op batterijen. De apparaten maken verbinding met een centrale hub die alle verbonden apparaten aanstuurt.

Onder meer Trust levert beveiligingssystemen die werken met Zigbee. Voordeel is dat zo’n systeem een apart netwerk aanmaakt, dat naast het wifi-netwerk bestaat. Als een hacker binnendringt op het wifi-netwerk heeft hij nog geen toegang tot het alarmsysteem. Voor sommige zaken zijn Zigbee en Z-Wave te traag. Daarom beschikken ip-beveiligingscamera’s er niet over. Die werken met het veel snellere wifi om beelden van goede kwaliteit door te kunnen sturen.

Wireless Motion Sensor
Deze bewegingssensor van Trust stuurt via Zigbee-signalen door over bewegingen in een ruimte.

Regels

Slimme alarmsystemen kun je nog wat slimmer maken door regels te programmeren. Een regel kan bijvoorbeeld zijn dat als iedereen het huis verlaat het alarm automatisch aangaat. Ander voorbeeld: de deuren moeten vanzelf open gaan als het rookalarm afgaat. Als beveiligingssystemen ongebruikelijke activiteiten signaleren versturen ze meldingen, bijvoorbeeld als de deur wordt opengebroken of als er rook in huis wordt gesignaleerd. Het ouderwetse oorverdovende alarm is nog niet afgeschreven (gelukkig maar in geval van brand), maar er zijn meer manieren om waarschuwingen te ontvangen. Denk aan notificaties via een app en sms- of e-mailberichten. Verder zijn er systemen die naast een hoorbaar alarm ook over een lichtalarm beschikken. Dit werkt met stroboscoop-lichteffecten waardoor de inbreker hopelijk gedesoriënteerd raakt. Wie het helemaal degelijk wil aanpakken, kan kiezen voor een mistalarm. Zo’n systeem zorgt ervoor dat een ruimte binnen een paar seconden gevuld is met een verblindende laag mist waardoor een inbreker geen kans heeft.

Mobiele verbinding als back-up

Er zijn alarmsystemen die een simkaart gebruiken als back-up voor de reguliere verbinding via wifi of bedraad internet. Een voorbeeld hiervan is het systeem van Somfy, dat onder meer beveiligingscamera’s, bewegingsmelders en magneetcontacten omvat. Normaal gesproken verloopt de communicatie via wifi, maar als dat niet beschikbaar is schakelt het vanzelf over op het mobiele netwerk waardoor het alarm altijd werkt.

Soorten bewaking

Beveiligers maken onderscheid tussen drie vormen van bewaking. Allereerst is er gebiedsbewaking waarbij de omgeving van het huis in de gaten wordt gehouden, bijvoorbeeld met een buitencamera. Nog voor het moment dat een inbreker het huis binnendringt ontvang je al een waarschuwing. Valbewaking is bedoeld als er daadwerkelijk iemand in het huis is geslopen. Dit kan gesignaleerd worden met een binnencamera, maar ook met bewegingsmelders. Tot slot er is gerichte bewaking. Hiervan wordt gesproken bij toezicht op specifieke plekken, zoals ramen of deuren.

Alarmsystemen gebruiken sensoren en camera’s om alarm te kunnen slaan. Bekende voorbeelden zijn ip-camera’s, magneetcontacten, glasbreuksensoren en bewegingsmelders. Om inbraak te voorkomen combineert een systeem veelal meerdere van deze apparaten. Bij de aanschaf is het belangrijk te letten op welke standaarden ze ondersteunen. Koop apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’. Zo is het mogelijk om ze via een centraal punt te bedienen, meestal een app of een centraal bedieningspaneel in huis.

Nest App
De app van Google Nest geeft toegang tot de beelden van alle aangesloten beveiligingscamera’s.

Camera’s

Ip-camera’s zijn er zowel voor binnen als voor buiten. De camera’s kunnen hun beelden opslaan op een sd-kaart of in de cloud. Het opslaan op een geheugenkaart is voordeliger en daardoor geschikt als je niet te veel geld wilt uitgeven. Let er wel op dat beelden na verloop van tijd worden overschreven, tenzij je er op tijd een back-up van maakt. Opslag in de cloud is duurder. Je betaalt er meestal een maandelijks bedrag voor. De hoogte ervan hangt af van hoelang je beelden wilt kunnen terugkijken. Om een indruk te geven: bij een Google Nest-camera kun je voor 5 euro per maand een abonnement afsluiten waarmee je de video-opnames van de afgelopen vijf dagen kunt terugkijken. Voor 10 en 30 euro per maand krijg je een video-archief van respectievelijk tien en dertig dagen.

Het kiezen van een beveiligingscamera hangt samen met de plek die beveiligd moet worden. Camera’s hebben verschillende kijkhoeken. Dit bepaalt hoe groot het gebied is dat in beeld wordt gebracht. Sommige camera’s hebben een vaste lens waardoor je de kijkhoek niet kunt wijzigen. Een kijkhoek van 90 graden komt veel voor, maar er zijn ook camera’s met een bredere kijkhoek van 140 graden (bijvoorbeeld de Pro Wire-Free Camera van D-Link). Andere camera’s beschikken over een variabele lens. Er kan dus worden ingezoomd.

Van belang is verder de resolutie van de camera. Een resolutie van 720p is uiteraard minder scherp dan 1080p. Er zijn inmiddels ook beveiligingscamera’s die in 4K filmen, waaronder de Nest Cam IQ Indoor. Die camera gebruikt zelfs infraroodtechnologie waardoor het maken van beelden ‘s nachts mogelijk is. Belangrijk, want het dievengilde kan in het donker toeslaan en je wilt dan wel beschikken over herkenbare beelden.

Camera's
Met de Nest Cam IQ kun je beelden schieten in 4K. Het apparaat schiet ook ‘s nachts goede plaatjes.

Meeluisteren

Beveiligingscamera’s hebben soms microfoons aan boord. Zo kun je horen wat de inbrekers tegen elkaar zeggen en in welke taal. Dat geeft de politie mogelijk aanknopingspunten. Op sommige camera’s zit een luidspreker waardoor je kunt praten met de indringers en ze hopelijk kunt afschrikken. Een bijzondere camera is de Floodlight Cam van Ring (ook bekend van de slimme deurbellen, zie kader). Behalve een camera beschikt dit apparaat over twee bijzonder felle lichten. Als er een onbekend persoon wordt gesignaleerd, ontvang je een bericht op de smartphone. Via de camera kun je live meekijken. Als je besluit dat het niet pluis is, kun je een alarm van 110 decibel laten afgaan! Ook kun je de twee lampen van maar liefst 3000 lumen activeren.

Ring Floodlight Cam
Een overvloed aan licht en geluid met de Ring Floodlight Cam.

Slimme deurbellen

Behalve beveiligingscamera’s zijn er ook deurbellen met ingebouwde camera. Die zijn vooral bedoeld om op afstand te zien wie er aanbelt en eventueel de deur open te doen (in combinatie met een slim slot). Ook voor beveiliging kunnen ze hun waarde bewijzen. Zo beschikt de Google Nest Hello over gezichtsherkenning, zodat je ziet er wie er allemaal voor de deur staat. Als een onbekend persoon voor de deur staat te dralen, maar niet aanbelt, zal hiervan melding worden gemaakt – mogelijk belangwekkende informatie. Als iemand wel aanbelt, kun je op afstand met deze persoon praten. Zo kun je bijvoorbeeld aan de pakketbezorger vragen of hij het pakketje bij de buren achter kan laten. Niet alle digitale deurbellen hebben gezichtsherkenning.

Slimme deurbel
Met de slimme deurbellen van Ring kun je op afstand praten met iemand die voor de deur staat.

Sensoren

Om in de gaten te houden of een inbreker via een raam of deur binnendringt, zijn er magneetcontacten. Er worden zowel op de deur (of het raam) als in het kozijn contacten aangebracht. Als die dicht bij elkaar zijn (gesloten toestand) is er niets aan de hand, maar zodra de afstand tussen beide contacten te groot wordt, gaat er een bericht naar het alarmsysteem. Vaak is er ook een sabotage-alarm: zodra iemand tracht hardhandig de magneetcontacten te verwijderen, klinkt er eveneens alarm. Voor ramen zijn er bovendien de glasbreuksensoren. Dit zijn akoestische sensoren die het breken van glas direct signaleren en doorseinen naar het alarmsysteem.

Sensoren
Een voorbeeld van een magneetcontact van KlikAanKlikUit. Hiermee houdt het slimme alarmsysteem in de gaten of er geen ramen of deuren worden opgebroken.

Wat kost het?

De kosten voor een slim alarmsysteem zijn afhankelijk van enkele specifieke keuzes. Ten eerste de apparatuur zelf. Welke camera’s en sensoren kies je, en hoeveel heb je er nodig? Je kunt natuurlijk zelf een aantal beveiligingsapparaten bij elkaar zoeken en daarmee het huis beveiligen, maar veel webwinkels bieden starterspakketten aan. Ze bestaan vaak uit een aantal bewegingsmelders, magneetcontacten, camera’s en waar nodig een basisstation. Soms zit er ook een bedieningspaneel in het pakket waarmee je het alarm centraal in huis kunt regelen. Dit vormt een alternatief voor bediening met een app. De prijzen voor dit soort pakketten beginnen bij ongeveer honderd euro waarmee je een klein huis beveiligt. Een voorbeeld van een leverancier van zo’n pakket is Gigaset. Het systeem kan bediend worden via een app. Uiteraard is het mogelijk het systeem later uit te breiden door losse onderdelen bij te kopen.

Wie voor een luxe pakket gaat (geschikt voor een groter huis) betaalt een stuk meer. Zo levert Somfy een uitgebreid pakket voor zo’n 700 euro. Daarin zit een bedieningspaneel, enkele magneetcontacten, bewegingsmelders en een sirene. Ook zit er een afstandsbediening in waarmee gezinsleden het systeem gemakkelijk aan en uit kunnen zetten. Camera’s zijn een relatief dure componenten binnen een beveiligingssysteem. Daarom worden met name de voordelige pakketten zonder geleverd. Je kunt ze wel los aanschaffen. Let wel op of de camera samenwerkt met eerder gekochte onderdelen.

Gigaset startpakket
Het startpakket van Gigaset, hier inclusief camera, helpt je snel op weg met het beveiligen van het huis.

Abonnementskosten

Een tweede kostenpost betreft eventueel terugkerende abonnementskosten. Veel slimme systemen werken met cloudopslag. Daar betaal je een maandbedrag voor. Het abonnement van Google Nest kwam al even voorbij: dat begint bij 5 euro per maand voor opslag van vijf dagen aan opnamen. Ring, leverancier van slimme deurbellen en camera’s, heeft een abonnement vanaf 3 euro per maand. Je krijgt dan toegang tot 30 dagen videogeschiedenis voor een camera. Heb je meerdere camera’s van dit merk, dan kom je snel uit bij het maandabonnement van 10 euro dat een onbeperkt aantal camera’s ondersteunt.

Sommige (veelal wat duurdere) systemen bieden een koppeling met een centrale meldkamer. Als het alarm afgaat, komt de melding niet alleen bij de bewoner binnen, maar ook bij een centralist. Die zal ook in eerste instantie contact zoeken met de bewoners van het huis. De centralist zal niet meteen de politie bellen gezien de vele valse meldingen van alarmsystemen. Pas als er bevestigd is dat er daadwerkelijk wat aan de hand is, wordt de politie ingeschakeld. Uiteraard is een dergelijke dienst niet gratis, maar betaal je hiervoor.

Leveranciers

Als we kijken naar leveranciers van slimme alarmsystemen, dan komen we bekende namen tegen zoals Google Nest, Somfy en Gigaset. Bij deze systemen is opslag in de cloud vaak belangrijk. Dit geldt met name als er camera’s worden gebruikt. In dat geval zit je al snel vast aan een abonnement om de beelden terug te kunnen kijken. Er zijn enkele leveranciers waarbij je beelden (ook) op een sd-kaart kunt opslaan. Dit zijn minder algemeen bekende merken zoals Eufy, Ezviz en Arlo. Wil je graag een koppeling met een centrale meldkamer? Kijk dan naar leveranciers zoals WoonVeilig, Verisure en SmartAlarm. Reken op extra maandelijkse kosten van minimaal 15 euro per maand.

0 Reactie(s) op: Je huis slim beveiligen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.