Kabelvrij huis in 16 stappen

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 augustus 2018 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Kabels zijn lelijk en zitten eigenlijk altijd in de weg. Met de juist trucs dring je de kabelspaghetti sterk terug en heb je voor je het weet een kabelvrij huis. Zorg bijvoorbeeld voor een betere dekking van het wifi-netwerk en stream draadloos muziek naar speakers. Doe je mee?

Tip 01: Netwerkkabels?

Het gebruik van netwerkkabels zorgt in ieder huis voor een dilemma. Een bekabelde verbinding resulteert weliswaar in een betrouwbaar en stabiel internetsignaal, maar het trekken van meterslange kabels naar alle kamers is nogal onpraktisch. Zo ontkom je vaak niet aan vloerplinten met een geïntegreerde kabelgoot en gaten in de muur. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig helemaal niet. Wie zorgt dat de wifi-dekking in het volledige pand optimaal is, kan overal naar hartenlust televisiekijken, Netflix-films streamen, naar Spotify luisteren en uiteraard internetten. Bijna iedere gameconsole, laptop, mediaspeler, smart-tv, smartphone en tablet heeft een wifi-adapter aan boord, dus ook in dat opzicht zijn er geen belemmeringen. Als die stugge netwerkkabels moeilijk te leggen zijn, investeer dan liever in een betere wifi-dekking. In de volgende tips leggen we uit hoe je dat eenvoudig realiseert.

Tip 02: Frequentieband

Voordat je een powerline-adapter, accesspoint of mesh-wifi-systeem aanschaft, loont het de moeite om eerst eens naar de instellingen van je huidige router te kijken. Wie weet kun je de radio-instellingen optimaliseren, waarna er een stabieler wifi-signaal merkbaar is. Op die manier voorkom je het gebruik van extra kabels, zonder dat het je geld kost aan extra netwerkapparatuur. Moderne routers zenden de radiogolven van een draadloze netwerkverbinding gelijktijdig op twee frequentiebanden uit, namelijk 2,4 en 5 GHz. Oudere routers ondersteunen de 2,4GHz- óf 5GHz-band, dus één frequentie tegelijkertijd. Beide opties hebben specifieke voor- en nadelen. Zo heeft de 2,4GHz-band een groter bereik, terwijl 5 GHz doorgaans zorgt voor een hogere overdrachtssnelheid. In dichtbevolkte gebieden is de 2,4Ghz-band bovendien vaak overbelast.

Er bestaat nog een derde frequentieband op 60 GHz, maar daarvoor zijn nog amper routers beschikbaar. Deze band is in theorie heel snel, maar heeft ook een extreem kort bereik.

Valt de wifi-verbinding in huis tegen? Probeer eens een andere frequentieband uit! Open een browser en typ het ip-adres van je router. Vaak is dat 192.168.1.1, al kennen bepaalde fabrikanten ook een ander ip-adres aan het netwerkapparaat toe. Bevestig met Enter en voer de juiste inloggegevens in. Bij de radio-instellingen (wireless) kies je de gewenste frequentieband. Houd er wel rekening mee dat sommige ‘oudere’ draadloze apparatuur geen 5GHz-verbinding ondersteunt.

Tip 02 Veel internetproviders leveren een dualband-router waarbij je een keuze tussen 2,4 en 5 GHz moet maken.
2,4 GHz heeft een groter bereik, terwijl 5 GHz een hogere netwerksnelheid ondersteunt

Tip 03: Kanaal wijzigen

Je router zendt het wifi-signaal via een bepaald kanaal uit. In het geval van 2,4 GHz heb je bijvoorbeeld keuze tussen de kanaalnummers 1 tot en met 13. De kunst is om een rustig kanaal te selecteren waarop naburige netwerken niet uitzenden. Op die manier verklein je de kans op storingen. Veel routers kiezen op eigen houtje een geschikt kanaal, maar dat is helaas niet bij alle modellen het geval. Open de radio-instellingen van je router (zie vorige tip) en bekijk welk kanaal het wifi-signaal gebruikt. Je wijzigt eventueel handmatig het kanaalnummer.

Ben je benieuwd op welke kanalen naburige netwerken uitzenden? Via de draadloze netwerkadapter van een laptop haal je eenvoudig de gegevens op van nabijgelegen wifi-netwerken. Onder Windows gebruik je hiervoor bijvoorbeeld het programma Vistumbler. Klik binnen de gebruikersomgeving op Scan APs om de wifi-gegevens op te vragen. In de kolom Channel staat het kanaalnummer vermeld. Verder zie je hoe krachtig ieder signaal is. Gebruik deze informatie om een geschikt kanaalnummer te selecteren.

Android-gebruikers kunnen als alternatief ook de app Wifi Analyzer gebruiken. Het voordeel is dat je met een smartphone of tablet eenvoudig op meerdere plekken in huis wifi-gegevens opvraagt.

Tip 03 Met name bij 2,4GHz-netwerken in stedelijke gebieden heeft het nut om te onderzoeken welk kanaal zo min mogelijk overlap heeft.

Positie router

Ook een betere positie van de router helpt om het draadloze signaal in huis op te krikken. Zo zetten veel mensen dit netwerkapparaat in de meterkast dichtbij de voordeur, maar eigenlijk is deze locatie zeer ongunstig. Routers stralen het wifi-signaal namelijk uit als een soort bol, waardoor veel radiogolven op straat belanden. Kies indien mogelijk liever voor een centralere positie en plaats de router wat van de muur af. Verder is het verstandig om het apparaat niet op de vloer te zetten. Bovenop een kast of plank levert doorgaans een beter wifi-signaal op. Er bestaan zelfs speciale kleine plankjes en rekjes die je tegen de muur kunt schroeven, waar de router op- of inpast, maar waardoor hij toch enigszins verborgen is.

Kijk kritisch naar de locatie van de router en geef het netwerkapparaat zoveel mogelijk ‘lucht’.

Tip 04: Powerline-netwerk

Waarom netwerkkabels aanleggen, terwijl er in de volledige woning al een uitgebreid elektriciteitsnet beschikbaar is? Met een powerline-setje (ook wel homeplug genoemd) transporteer je het internetsignaal via het stroomnet door je huis. Op die manier leg je binnenshuis behoorlijke afstanden af zonder dat er meterslange netwerkkabels nodig zijn. Je hebt minimaal twee powerline-adapters nodig. Eén exemplaar steek je in het stopcontact dichtbij de router of switch, waarna je de adapter met een korte netwerkkabel aan dit netwerkapparaat koppelt. Vervolgens doe je de andere adapter in het stopcontact vlakbij het apparaat dat je wilt voorzien van een bekabelde netwerkverbinding, bijvoorbeeld een pc of mediaspeler op de zolderkamer. Een korte netwerkkabel vanaf de powerline-adapter naar het bewuste apparaat volstaat. Via een verbind-knopje vinden de beide powerline-adapters elkaar via het stroomnet en kunnen ze met elkaar communiceren. Je breidt het powerline-netwerk eventueel uit door losse adapters aan te schaffen. Onder meer bekende merken als Devolo en TP-Link produceren verschillende powerline-adapters. Een set met twee adapters is vanaf zo’n veertig euro verkrijgbaar.

Tip 04 Een starterspakket bestaat meestal uit twee of drie powerline-adapters.
Met powerline-adapters transporteer je het internetsignaal via het stroomnet door de woning

Tip 05: Netwerkpoorten

Veel powerline-adapters hebben slechts één netwerkaansluiting om een apparaat te verbinden. Gebruik je meer netwerkapparaten, dan los je dit euvel eenvoudig op met een switch. Als alternatief kun je ook een powerline-adapter met twee, drie of vier netwerkpoorten overwegen, zodat je wellicht geen switch hoeft te gebruiken. Dat scheelt weer een extra apparaatje. Voor zover wij weten bestaan er geen reguliere powerline-adapters met meer dan vier netwerkpoorten.

1 Reactie(s) op: Kabelvrij huis in 16 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 augustus 2018 20:40 Kasander1
  Trek vanaf de meterkast een kabel tot aan de zolder. Plaats op iedere verdieping een router met wifi op een centrale plaats(!!!) en je hebt wifi tot bijna in heel het huis met maar een kabel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.