Kabelvrij huis in 16 stappen

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 augustus 2018 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Tip 06: Intern stopcontact

Een powerline-adapter prik je altijd rechtstreeks in een stopcontact. Gebruik liever geen stekkerdoos, want dat werkt niet altijd even goed. Helaas hebben met name de wat oudere huizen relatief weinig stroompunten. Vind je het vervelend om een stopcontact voor het powerline-netwerk op te offeren? Geen zorgen, want gelukkig bestaan er ook powerline-adapters met een geïntegreerd stopcontact. Hiermee voorzie je een willekeurig ander apparaat van voeding. Houd er rekening mee dat de meeste powerline-adapters een forse behuizing hebben. Bij bevestiging op een dubbelstopcontact bestaat de kans dat de behuizing het vrije stopcontact overlapt.

Tip 06 Dankzij het geïntegreerde stopcontact verlies je geen stroompunt.

Tip 07: Powerline met wifi

Lukt het niet om overal in huis een goede wifi-dekking te realiseren? Het gebruik van een accesspoint ligt voor de hand. Als aanvulling op de bestaande router straalt dit apparaat eveneens een draadloos signaal uit, bijvoorbeeld op de slaap- of zolderkamer. Het nadeel van een regulier accesspoint is dat je dit apparaat via een netwerkkabel met een switch of router moet verbinden, waardoor je alsnog te maken hebt met onhandige snoertjes. Als alternatief bestaan er ook powerline-adapters met een geïntegreerd accesspoint. Het internetsignaal bereikt via het stroomnet deze adapter, waarna de homeplug een extra draadloos netwerk creëert. Op een laptop, smartphone, tablet of ander draadloos toestel zoek je dit extra wifi-netwerk op, waarna je de juiste inloggegevens invult. Verstandig is om het standaardwachtwoord van de powerline-adapter te wijzigen. Kijk overigens goed naar de specificaties van de wifi-verbinding. Het beste kies je voor een product dat gelijktijdig een 2,4GHz- én een 5GHz-signaal uitzendt.

Tip 07 Op de verpakking staat vaak duidelijk aangegeven of de powerline-adapter wifi uitzendt.

Snelheid powerline-netwerk

De werkelijke snelheid van powerline-adapters zijn van allerlei factoren afhankelijk. Zo heb je te maken met de afstand en specifieke eigenschappen van het stroomnet. Denk bijvoorbeeld aan zekeringsautomaten en laskoppelingen. Daarnaast hebben aangesloten apparaten op het elektriciteitsnetwerk invloed op de uiteindelijke snelheid. Op de verpakking van powerline-setjes zie je welke netwerksnelheid er in ideale omstandigheden haalbaar is. Van het huidige productaanbod schommelt de opgegeven downloadsnelheid tussen de 500 en 2000 Mbit/s bij een bekabelde aansluiting.

Afhankelijk van de eigenschappen van het elektriciteitsnet kunnen de netwerksnelheden per kamer verschillen.

Tip 08: Multiroom-wifi

Heb je op meerdere plekken in huis matige of zelfs helemaal geen wifi-dekking? Een mesh-systeem (ook wel multiroom-wifi-systeem genoemd) lost in één klap het zwakke signaal op. Zo’n systeem bevat een basisstation en één of meerdere zogeheten nodes. Het basisstation en de gekoppelde nodes zijn verantwoordelijk voor een uitgebreid draadloos netwerk, waarbij alleen het basisstation bedraad is aangesloten op het modem. Dat is een groot verschil vergeleken met de werking van een reguliere router gecombineerd met een accesspoint. Ieder accesspoint genereert namelijk een extra wifi-netwerk, zodat mobiele apparaten het krachtigste signaal in huis kunnen oppikken. Helaas gaat het switchen tussen verschillende draadloze netwerken in de praktijk niet altijd soepel, bijvoorbeeld wanneer je naar een andere verdieping loopt. Hierdoor bestaat de kans dat het mobiele apparaat met een trager netwerk verbonden blijft of zelfs enige tijd offline is.

Met een multiroom wifi-systeem heb je daar geen last van, want er is in huis slechts één draadloos netwerk beschikbaar. Het switchen tussen verschillende nodes levert hierbij geen vertraging op. Een ander voordeel ten opzichte van traditionele accesspoints is dat je nodes van een mesh-systeem niet bedraad hoeft aan te sluiten. De nodes zijn namelijk (onderling en) draadloos met het basisstation verbonden, zodat er geen fysieke netwerkaansluitingen nodig zijn. Kortom, zet op iedere verdieping een node van het mesh-systeem neer en geniet in huis een volledig dekkend wifi-netwerk! Onder meer de producten Netgear Orbi en Linksys Velop zijn op brede schaal verkrijgbaar. Houd wel rekening met een forse aanschafprijs.

Tip 08 Een starterspakket van de Netgear Orbi RBK23 bestaat uit één basisstation en twee nodes.
Bij een mesh-wifi-systeem zorgen een basisstation en gekoppelde nodes voor een dekkend wifi-netwerk

Tip 09: Mobiele app

Het instellen van een mesh-wifi-systeem regel je vaak met een mobiele app. Download hiervoor de juiste toepassing naar een iPhone, iPad of Android-toestel. De installatie is niet bijster ingewikkeld. Je sluit het basisstation aan op het modem en zet de nodes op de gewenste locaties neer. Na tussenkomst van de app laat je de aangesloten netwerkapparaten met elkaar communiceren. Het draadloze netwerk met uitstekende dekking is nu een feit! Je bepaalt verder in de app onder meer welke frequentie(banden) je wilt gebruiken en je stelt een sterk wachtwoord in. Soms helpt de app je om geschikte posities voor de nodes te kiezen. Bovendien zijn er meestal ook extra functies beschikbaar, zoals ouderlijk toezicht, het opzetten van een gastnetwerk en het controleren van de internetsnelheid.

Tip 10: Uitbreiden

Het gebruik van 802.11ac-wifi via de 5GHz-band resulteert weliswaar in zeer rappe downloadsnelheden, maar er zijn ook beperkingen. Het bereik van 5 GHz is nogal gering, waardoor het niet altijd lukt om een dekkend 802.11ac-netwerk te realiseren. Met name bezitters van grote woningen hebben om die reden misschien nog één of meerdere extra nodes nodig. Geen probleem, want bij nagenoeg alle mesh-systemen koop je probleemloos een extra node. Je gebruikt de mobiele app om het extra station aan het mesh-wifi-netwerk toe te voegen. Aangezien de apparaten ‘van nature’ al kunnen communiceren met het basisstation en eventueel de andere nodes, is de installatie van dergelijke uitbreidingen meestal een fluitje van een cent.

Tip 10 Van praktisch ieder mesh-wifi-systeem bestaan er uitbreidingen, zoals deze TP-Link Deco M5.

Wifi-repeater

In plaats van een powerline-adapter met wifi, accesspoint of mesh-netwerk kun je het draadloze netwerk ook uitbreiden met een zogeheten wifi-repeater. Dat is een goedkope oplossing, al is het resultaat helaas twijfelachtig. Een wifi-repeater pikt het draadloze signaal van de router op en zendt op basis daarvan een tweede wifi-netwerk uit. In tegenstelling tot een accesspoint is er dus geen bekabelde netwerkaansluiting nodig. Het secundaire netwerk van de wifi-repeater zorgt weliswaar voor een groter bereik, maar is daarnaast ook veel minder snel, doorgaans halveert het de snelheid van het bestaande wifi-netwerk. Het is dan ook best een kunst om een goede positie voor het apparaat te kiezen, zonder dat je (te) veel snelheid verliest. Wifi-repeaters zijn al vanaf enkele tientjes te koop.

Een compacte wifi-repeater prik je rechtstreeks in het stopcontact, zoals deze TP-Link RE305.

Tip 11: Draadloze speakers

Waar men vroeger muziek vanaf traditionele geluidsdragers als een cd of lp afspeelden, ligt de nadruk tegenwoordig meer op streaming-muziekdiensten. Zo zijn Spotify, Deezer en Tidal voor veel muziekliefhebbers bekende namen. Dankzij de opkomst van streaming-muziekdiensten heb je in huis minder afspeelapparatuur met onhandige kabels nodig. Ook de traditionele versterker doe je desgewenst de deur uit. Draadloze speakers hebben namelijk al een eigen versterker ingebouwd. Dat scheelt behoorlijk wat kabelspaghetti, want je hoeft geen snoertjes naar passieve luidsprekers en afspeelapparatuur te trekken. Veel modellen hebben een bescheiden omvang en een interne accu, zodat je ze eenvoudig meeneemt. Daarnaast bestaan er ook draadloze speakers die bedoeld zijn voor thuisgebruik. Draadloze luidsprekers laten zich grofweg verdelen in twee groepen, namelijk speakers met bluetooth en wifi.

Tip 11 Op de vergelijkingssite Kieskeurig.nl vind je ruim tweeduizend draadloze speakers.

1 Reactie(s) op: Kabelvrij huis in 16 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 augustus 2018 20:40 Kasander1
  Trek vanaf de meterkast een kabel tot aan de zolder. Plaats op iedere verdieping een router met wifi op een centrale plaats(!!!) en je hebt wifi tot bijna in heel het huis met maar een kabel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.