Kabelvrij huis in 16 stappen

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 augustus 2018 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Tip 12: Bluetooth-speakers

Kleine draadloze speakers laten zich meestal alleen via bluetooth met mobiele toestellen verbinden. Je koppelt bijvoorbeeld een smartphone aan de luidspreker, zodat je muziek vanaf de lokale bibliotheek of Spotify kunt streamen. Veel bluetooth-speakers hebben een ingebouwde accu, zodat je ook in het park of op het strand moeiteloos naar je favoriete muziek luistert. Fabrikanten houden dan ook rekening met de behuizing, want er zijn allerlei draagbare modellen verkrijgbaar. Sommige modellen kun je zelfs onderling verbinden, zodat er een stereobeeld ontstaat. Een nadeel is het beperkte bereik van bluetooth, want dat bedraagt doorgaans zo’n tien meter.

In de drukbezette markt voor bluetooth-speakers is er nogal veel verschil in geluidskwaliteit. Laat spotgoedkope exemplaren liever links liggen en kies bij voorkeur voor een product van een gerenommeerd audiomerk. Onder meer Cambridge Audio, Klipsch, Libratone, Denon en Dali ontwikkelen prima bluetooth-speakers.

Tip 12 De Cambridge Audio Yoyo M bestaat uit twee bluetooth-speakers, zodat je muziek in stereo kunt afspelen.

AptX-codec

Vind je geluidskwaliteit belangrijk en wil je graag een bluetooth-speaker aanschaffen? Zoek dan een exemplaar met ondersteuning voor de aptX-codec. Dit bluetooth-protocol is vanwege een hogere bandbreedte in staat om liedjes in cd-kwaliteit af te spelen. Bedenk wel dat de gebruikte smartphone of tablet de aptX-codec eveneens moet ondersteunen.

Speakers met het aptX-logo op de verpakking spelen bluetooth-streams in een hogere kwaliteit af.

Tip 13: Wifi-speakers

Er bestaan ook draadloze speakers die met je wifi-netwerk communiceren. Dergelijke producten zijn bedoeld voor thuisgebruik en de behuizing is dan ook vaak iets groter dan die van bluetooth-modellen. Veruit de meeste wifi-speakers vereisen continu netvoeding, dus onderweg meenemen ligt niet voor de hand. Met behulp van een mobiele app koppel je het apparaat aan het thuisnetwerk. Geef het juiste wachtwoord op en volg de koppelingsinstructies. Vervolgens bepaal je met je smartphone of tablet welke muziek je van welke (online) muziekbronnen wilt afspelen.

Handig is dat je desgewenst meerdere wifi-speakers van hetzelfde merk combineert en alle luidsprekers vanuit de mobiele app aanstuurt. Op die manier ontstaat er een multiroom-audio-netwerk zonder dat daar allerlei netwerk- en audiosnoertjes voor nodig zijn. Met de app bepaal je simpelweg welke muziek je in welke kamer afspeelt. Je luistert op die manier bijvoorbeeld in de woonkamer en keuken naar dezelfde muziek. Bekende merken die prima wifi-speakers met multiroom-ondersteuning ontwikkelen, zijn onder meer Sonos, Bluesound en Denon HEOS.

Tip 14: Draadloze ontvanger

Doe je liever geen afstand van je traditionele hifi-installatie, maar wil je wel graag muziek draadloos streamen? Geen probleem, want er zijn allerlei draadloze ontvangers te koop. Via een analoge of digitale geluidsingang op de versterker sluit je zo’n streamingsmodule aan. Maak vanaf je smartphone verbinding met de draadloze ontvanger en stream bijvoorbeeld nummers vanaf Spotify of een eigen muziekserver.

De eenvoudigste ontvangers ondersteunen enkel bluetooth. Zo verkoopt Action bijvoorbeeld de Maxxter ACT-BTR-03, waarmee je een audiosysteem voor een bedrag van slechts 7,99 euro draadloos maakt. De betere ontvangers ondersteunen wifi en stuur je aan middels een mobiele app. De Denon HEOS Link en Bluesound Node 2 zijn bijvoorbeeld uitstekende producten die een goede geluidskwaliteit garanderen. Wens je een prijsvriendelijke oplossing? De Google Chromecast Audio kost slechts 39 euro en koppel je eenvoudig aan de analoge ingang van iedere versterker, receiver of actieve speaker.

Tip 14 De Bluesound Node 2 is een hoogwaardige draadloze ontvanger.

Tip 15: Aansluitingen

Draadloze speakers en ontvangers zijn ideaal gereedschap om je huis van kabels te ontdoen. Heb je nog ergens een cd-speler of verdwaalde mp3-speler liggen die je nog wilt gebruiken? Kijk dan even goed welke fysieke aansluitingen er beschikbaar zijn op je draadloze afspeelapparatuur. De meeste snoerloze speakers hebben een 3,5mm-geluidsingang, zodat je veel afspeelapparatuur probleemloos aansluit. Misschien heb je dan wel een analoge verloopkabel nodig met twee tulpstekkers. Soms is er ook een optische of coaxiale s/pdif-ingang te vinden voor digitale geluidsoverdracht. Verder is een usb-poort handig voor het geval je een externe schijf of usb-stick met muziekbestanden wilt aansluiten. Controleer in dat geval wel welke audioformaten de streamingsmodule ondersteunt.

Tip 15 Ontdek welke aansluitingen een draadloze speaker bevat voor externe afspeelapparatuur.

Tip 16: Home-cinemaset

Liefhebbers van home-cinemasets niet getreurd! Ook dat kan grotendeels draadloos, zodat je geniet van omringend bioscoopgeluid. Diverse audiofabrikanten ontwikkelen soundbars met draadloze surround-speakers. Een elegante oplossing, want je hoeft hierdoor geen lange kabels door de woonkamer te trekken. Om de lage tonen meer kracht bij te zetten, is er soms ook een draadloze subwoofer aanwezig. Een logische plek hiervoor is pal naast de audiomeubel op de vloer, al kun je sommige platte modellen ook onder de bank schuiven. De soundbar positioneer je onder de televisie.

Doordat de soundbar en televisie dichtbij elkaar staan opgesteld, gebruik je voor de geluidsoverdracht een korte audiokabel. Afhankelijk van welk type soundbar je aanschaft, sluit je eventueel ook overige apparaten op de soundbar aan. Denk bijvoorbeeld aan een tv-ontvanger, gameconsole en mediaspeler. Meestal zijn er hiervoor één of meerdere hdmi-poorten voorhanden. Bepaalde draadloze home-cinema-systemen betrek je desgewenst in een multiroom-audio-netwerk, zoals de Harman Kardon Omni Plus Bar en HEOS Bar.

Tip 16 De Sony HT-ZF9 is een soundbar met draadloze subwoofer en los verkrijgbare surround-speakers.

Eigen muziekserver

Spotify, Deezer en consorten zijn zeer handig in gebruik, omdat er miljoenen liedjes beschikbaar zijn. Helaas passen de meeste diensten een sterke compressie op de nummers toe, wat ten koste gaat van de audiokwaliteit. Wie een beter geluid wenst, doet er goed aan om een eigen muziekserver op te tuigen. Je deelt de muziekcollectie dan via speciale mediaserversoftware vanaf een nas of pc met draadloze afspeelapparatuur. Verder heb je muziek in een hoge resolutie nodig. Hiervoor kun je terecht bij specifieke webwinkels als HDtracks.

HDtracks verkoopt muziek van uiteenlopende genres in een hoge resolutie.

1 Reactie(s) op: Kabelvrij huis in 16 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 augustus 2018 20:40 Kasander1
  Trek vanaf de meterkast een kabel tot aan de zolder. Plaats op iedere verdieping een router met wifi op een centrale plaats(!!!) en je hebt wifi tot bijna in heel het huis met maar een kabel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.