Keurmerk clouddiensten: worden gegevens veilig in de cloud?

© PXimport

Keurmerk clouddiensten: worden gegevens veilig in de cloud?

Geplaatst: 18 juni 2019 - 09:46

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Wesley Akkerman

De Cloud Service Provider Certification Working Group (CSPCert), een werkgroep van de Europese commissie, heeft een voorstel ingediend voor een Europees certificaat voor clouddiensten. Met het certificaat kunnen bedrijven, die dergelijke diensten aanbieden, bewijzen te voldoen aan Europese eisen. Maar is je data door een keurmerk straks daadwerkelijk veiliger?

Als het voorstel wordt goedgekeurd, dan wordt het uitgewerkt tot een officieel certificaat voor clouddiensten. Het doel van het certificaat is gebruikers de zekerheid te geven dat hun gegevens veilig opgeslagen worden en dat problemen, zoals verschillende kwetsbaarheden, snel opgelost worden.

Bovendien wordt het voor consumenten straks gemakkelijker de verschillende diensten te vergelijken. Dit geldt alleen voor de bedrijven die zich aanmelden voor het behalen van zo’n certificaat; voorlopig is dit niet verplicht. Mocht een bedrijf het certificaat krijgen, dan ben je als klant verzekerd van veiligheid. Daar staan natuurlijk wel kanttekeningen bij.

Drie beveiligingsniveaus

CSPCert raadt aan te werken met drie beveiligingsniveaus: basaal, substantieel en hoog. Het verzekerde beveiligingsniveau is evenredig aan het risico dat aan zo’n dienst kleeft, kijkende naar de waarschijnlijkheid en de impact van een incident.

Het Europees cyberagentschap ENISA zal hiervoor meer bevoegdheden krijgen en bedrijven begeleiden in het proces van risicomanagement. Ook zal dit orgaan het beveiligingsniveau aan een dienst koppelen en uitleggen wat er gedaan moet worden om een hoger niveau te bereiken. Alle aanbevelingen worden gedaan op basis van de Europese Cybersecurity Act – waarmee de hoogste standaarden van cybersecurity in de EU gewaarborgd worden – en gebruiken, regelingen en standaarden die momenteel al gebruikt worden.

Om de certificering meer waarde te geven dienen de onderliggende diensten van een cloudopslagdienst meegenomen te worden voordat er een certificaat uitgedeeld wordt. Bedrijven zullen dus transparanter moeten worden in wat er met data gebeurt en welke diensten er allemaal aangeboden worden.

Krijgen bedrijven het beveiligingsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’, dan moeten ze op z’n minst jaarlijks opnieuw bekeken worden. Voor het hoogste niveau wordt aangeraden nog vaker te controleren. Verder mogen bedrijven wel andere diensten aan blijven bieden die niet onder het certificaat vallen; maar daar mogen ze het verkregen certificaat niet voor gebruiken.

De toekomst

De CSPCert stelt tevens voor met een basislijn voor het certificeringsproces te komen, die in de toekomst kan worden uitgebreid met invoer vanuit regelgevers, toezichthouders en de industrie. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan toekomstige certificaten vanuit de AVG (GDPR) en meer.

Een dergelijk keurmerk kan inderdaad betekenen dat je data in de toekomst veiliger is wanneer je Europese cloudopslagdiensten gebruikt. Ook zou het overstappen naar andere diensten gemakkelijk moeten gaan, omdat de basis van gecertificeerde diensten gelijk aan elkaar is. Bovendien is het als consument fijn om te weten wat er met je data gebeurt en in welke mate die data veilig is.

Er schuilen echter gevaren in het certificeringsproces, bijvoorbeeld wanneer er teveel gekeken zou worden naar invoer vanuit de industrie. We kunnen ons voorstellen dat sommige bedrijven invloed willen hebben op de manier waarop de voorwaarden van het certificaat opgesteld worden. Daarnaast is het nog even de vraag in hoeverre Amerikaanse diensten toegang krijgen tot de data en of de EU straks gecertificeerde bedrijven gaat beboeten wanneer ze zich niet aan de regelgeving houden. Het lijkt dus een stap in de goede richting, maar we blijven voorlopig behoedzaam.

Keurmerk clouddiensten: worden gegevens veilig in de cloud?-16253392

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000