Keuzevrijheid in internetapparatuur in 2018

Door: Mark Gamble | 13 december 2017 13:14

Nieuws

Als het aan het kabinet ligt krijgen consumenten die een abonnement afsluiten bij een internetprovider, vanaf medio 2018 de mogelijkheid om de geleverde apparatuur te weigeren.

Wanneer je nu een abonnement afsluit bij een internetprovider, krijg je standaard een router of tv-kastje. Vanaf de zomer van 2018 zal dat - als het aan het kabinet ligt - veranderen en mag je als consument ook kiezen voor een abonnement zonder geleverde apparatuur.

Concurrentie

Het kabinet wil dat er op deze manier meer concurrentie ontstaat tussen alle internetproviders. Als een nieuwe klant bijvoorbeeld al een router heeft die eenvoudig met het netwerk van de nieuwe provider gebruikt kan worden, zou een klant korting op het abonnement kunnen krijgen. Volgens Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken behoort een router, modem of tv-ontvanger tot een privénetwerk. Daarom zouden klanten dus ook zelf mogen bepalen welke apparatuur daar voor wordt gebruiken.

Problemen

Providers bieden nu vaak apparatuur aan die specifiek is geconfigureerd voor de internetdienst waar ze voor worden geleverd. De kans is groot dat consumenten die een nieuw abonnement afsluiten, maar geen gebruik maken van de hardware die door de provider wordt geleverd, tegen configuratie- en verbindingsproblemen zullen aanlopen. Zo levert Telfort bijvoorbeeld speciale tv-kastjes, die niet zullen werken met een tv-abonnementsdienst van Ziggo en andersom. Ook zijn de meeste routers al van tevoren geconfigureerd zodat ze direct werken bij het aansluiten op de verbinding.

Beveiliging

Een ander probleem is dat veel telecomproviders om de zoveel tijd nieuwe firmware uitbrengt voor de geleverde apparatuur. Heb je bijvoorbeeld een mediabox, dan worden daar automatisch updates aan toegevoegd en beveiligingslekken gedicht. Als je kiest voor je eigen apparatuur moet je dat zelf in de gaten houden.

3 Reactie(s) op: Keuzevrijheid in internetapparatuur in 2018

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 december 2017 16:49 Kasander1
  Goede zaak maar zoals gewoonlijk bij dit soort beslissingen voorzie ik weer hogere prijzen aan komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2017 13:26 marceltheman
  Dit is iets voor hier in België.
  Dan moet er eerst in de buurt een kernoorlog uitbreken.
  België is een apenland.
  Veel incasseren en niks doen. Ha ha
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 december 2017 20:58 Kasander1
  Dus providers gaan nu de software zo aanpassen dat alleen die ene modem geplaatst en gebruikt kan worden. Want een klant korting geven? Hoe verzin je het?!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.