Kinderen zitten te lang achter een scherm en bewegen te weinig

Door: andreas-udo-de-haes | 21 mei 2014 12:30

Internet & Thuis

De Nederlandse jeugd besteed veel te veel tijd achter een scherm. Ouders vinden het moeilijk om ze daarin te begeleiden. Gevolg: meer klachten zoals obesitas, slaapgebrek, depressie en oogproblemen.

Veel kinderen en pubers zitten veel te lang achter een beeldscherm voor tv, internet en gamen. Dat leidt tot een waaier aan meer en minder serieuze gezondheidsproblemen, waarschuwen Nederlandse kinderartsen.

Vetzucht en depressie

Computers en tablets zijn belangrijk om allerlei vaardigheden aan te leren, maar te vroeg en te veel schermtijd resulteert in klachten als slaapgebrek, concentratieproblemen, depressie, obesitas, en oogproblemen, meldt Medisch Contact naar aanleiding van een expertmeeting. Op zeer jonge leeftijd gaat het vooral om tv en films kijken, maar dat verschuift al gauw naar meer gamen en internetten. Ook verslavingsverschijnselen liggen op de loer.

De omstreden iPad-scholen geven geen extra verslavingsrisico, maar zorgen natuurlijk wel voor structureel extra schermtijd. Uit onderzoek blijkt verder dat ouders moeite hebben met het begeleiden en beperken van de schermtijd.

Adviezen voor ouders

Medici geven de volgende adviezen:

[list type="bullets"]Beperk de totale schermtijd tot minder dan 2 uur per dag buiten schooltijd.

Bij kinderen onder de 2 jaar bij voorkeur geen beeldscherm.

Geen tv of smartphone op de slaapkamer.

Staak beeldschermgebruik één uur voor het slapen gaan.

Communiceer over inhoud van wat het kind op internet doet.

Stel mediaregels op in het gezin.

Bekijk als ouder je eigen media-gebruik kritisch.

[/list]

2 Reactie(s) op: Kinderen zitten te lang achter een scherm en bewegen te weinig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 mei 2014 15:15 Anoniem
  Misschien worden die kids wel depressief omdat ze naar (volwassen) films kijken, waar ze geestelijk nog lang niet aan toe zijn. En kleine potjes hebben grote oren, en pa en ma werken tegenwoordig fulltime, komen laat thuis, dan moet er nog gekookt worden, en pa en ma bespreken tegenwoordig samen van alles zonder er rekening mee te houden dat de kids zo ook alles horen, en het nodige aan emotie opvangen, wellicht nog met het nodige gevloek en getier, er nog bij. Over die promotie die naar die éne collega is gegaan. En zo worden kinderen geconfronteerd met allerlei volwassen (maatschappij zaken) waar ze geestelijk nog lang niet aan toe zijn……En dat overgewicht van die kids, komt door de snacks, een patat en een kroket zijn sneller gebakken, dan een portie aardappelen die je moet schillen, met groente die je nog moet wassen, en een stukje vlees kip…..vooral als pa en ma, laat thuis komen, dan wordt de Hollandse etenstijd van 18.00 uur niet altijd makkelijk gehaald. Het is een beetje te gemakkelijk om de oorzaak van de genoemde problemen af te schuiven op tablets en het zogenaamde internetten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2014 16:59 darknessblade
  laat ze toch verplicht wii (sports/ andere sportspellen)
  spelen

  dan hebben ze het plezier van het gamen/beeldscherm
  maar ze bewegen toch
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.