Knip je kabel door: leven zonder televisie

Door: maikel-dijkhuizen | 24 februari 2017 14:13

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

We betalen voor tientallen televisiekanalen, terwijl de meeste mensen in de praktijk maar naar enkele zenders kijken. Bovendien zijn er ook allerlei (gratis) alternatieven beschikbaar. In hoeverre is je tv-abonnement opzeggen uit kostenoverwegingen reëel? Hoog tijd om de technische gevolgen hiervan eens nader te onderzoeken. Uiteraard laten we ook zien welke alternatieven er interessant zijn.

We besteden steeds minder tijd aan traditionele live-televisie. Vooral bij jongeren is er een duidelijke afname zichtbaar, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau over het kijkgedrag van 2015. Zij kijken films, series en tv-programma’s vaker op een zelfgekozen moment en zonder dat ze last hebben van storende reclames. De gemiddelde kijktijd die Nederlanders via televisiezenders aan uitzendingen spenderen, daalt dan ook gestaag. Lees ook:18 tips voor je Chromecast.

Wellicht is het ook voor jou de moeite waard om het televisie-abonnement de deur uit te doen. Welke technische gevolgen heeft dat en in hoeverre kunnen (gratis) alternatieven dit gat opvullen?

Kostenbesparing

Kijk je weinig televisie, dan kun je overwegen om het televisie-abonnement op te zeggen. Zo houd je meer tijd over voor andere zaken en vanzelfsprekend levert het maandelijks een leuke kostenbesparing op. Het goedkoopste abonnement kost bij kabelaanbieder Ziggo bijvoorbeeld 18,70 euro per maand. Voor dat geld heb je zo’n dertig zenders, waarvan vier kanalen in hd-kwaliteit. In het geval van een groter zenderaanbod vraagt Ziggo extra geld voor de televisie-aansluiting, waardoor veel mensen meer geld kunnen besparen (omdat ze nu niet het goedkoopste abonnement hebben). Bij aanbieders als KPN, Tele2, Online.nl, Telfort en Xs4all is het televisie-abonnement altijd in combinatie met een internetaansluiting. Door het televisiedeel bij je provider op te zeggen, bespaar je geld.

Ziggo vraagt voor de goedkoopste kabelaansluiting 18,70 euro per maand.

Kosten televisie-abonnement

Ben je benieuwd hoeveel geld je maandelijks kunt besparen? We hebben voor de bekendste providers een rekensommetje gemaakt. Aangezien de meeste aanbieders een combinatie-abonnement hanteren, zijn we uitgegaan van het goedkoopste internet- en televisiepakket. Vervolgens hebben we daar de kosten van het goedkoopste internetpakket van afgetrokken. Blijft over het werkelijke bedrag dat je maandelijks voor televisie betaalt en dat je dus kunt besparen als je geen tv-abonnement meer hoeft. Bij prijsvechters bespaar je doorgaans minder op het televisiedeel, omdat de pakketprijzen lager zijn. Veel providers geven de eerste drie of zes maanden korting. Daar hebben we in deze rekensom geen rekening mee gehouden.

Fiber: € 10,-
Tele2: € 10,-
Online: € 10,50
KPN: € 12,50
Telfort: € 12,50
Vodafone: € 15,-
XS4ALL: € 17,50


Kabeltelevisie opzeggen

Het is onverstandig om lukraak je televisieabonnement op te zeggen. Voordat je de opzegbrief op de post doet, moet je je eerst verdiepen in de gevolgen. De meeste kabelaanbieders leveren namelijk geen internetaansluiting zonder afname van analoge televisie. Wanneer je bijvoorbeeld bij Ziggo televisie en internet afneemt, dien je dus het volledige abonnement op te zeggen. Je bent in dat geval genoodzaakt om over te stappen naar een adsl/vdsl- of glasvezelaanbieder. Glasvezel garandeert een zeer hoge internetsnelheid, maar nog lang niet alle huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Het enige overgebleven alternatief is dan adsl/vdsl, waarmee een maximale downloadsnelheid mogelijk is van 100 Mbit/s. Dat is een stuk lager dan de beloofde downloadsnelheid van Ziggo. Deze kabelaanbieder garandeert een downloadsnelheid van 300 Mbit/s, mits je het duurste pakket inclusief analoge televisie afneemt. Als je van plan bent om kabeltelevisie de deur uit te doen, bedenk dan eerst of je bereid bent om de snelle kabelinternetverbinding te vervangen voor adsl/vdsl of eventueel glasvezel. Met name adsl/vdsl-abonnementen zijn zeer betaalbaar, zodat je bij een overstap aanzienlijk in de kosten kunt besparen. Meer over het verschil tussen glasvezel, adsl/vdsl en kabel vind je hier. Via diverse vergelijkingssites kun je kijken welke internetabonnementen er op jouw adres beschikbaar zijn.

Verplichte afname analoge televisie

Veel mensen geven de voorkeur aan een snelle internetverbinding via de kabel, maar tegelijkertijd zet de verplichte afname van analoge televisie kwaad bloed. Deze kosten berekenen Ziggo en consorten namelijk door aan hun klanten, terwijl je daar wellicht helemaal niet op zit te wachten. Waarom is de afname van analoge televisie bij ieder abonnement eigenlijk verplicht? De reden hiervoor is simpel. Internet en televisie lopen bij de kabelverbinding over dezelfde kabel. Wanneer een kabelaanbieder besluit om geen analoog signaal meer door te geven, geldt dat meteen voor alle klanten. Nog altijd zijn er nog veel mensen die naar analoge televisie kijken, zeker op de slaapkamer. Om die reden zijn kabelaanbieders zeer terughoudend met het schrappen van het analoge signaal, al bouwen ze het aantal zenders wel langzaam af. Wanneer je dus internet via een kabelaanbieder afsluit, krijg je dus vooralsnog analoge televisie ‘cadeau’. Alleen de regionale kabelaar Caiway biedt geen analoge tv meer aan.

Nog altijd kijken veel mensen naar analoge televisie, bijvoorbeeld in de slaapkamer.

Adsl/vdsl-abonnement opzeggen

Ontvang je zowel televisie als internet via koperdraad (adsl/vdsl), dan kun je het televisie-abonnement eenvoudig bij je provider opzeggen. In dat geval blijft de internetverbinding nog actief, zonder dat het nodig is om over te stappen naar een andere aanbieder. Wanneer je een abonnement hebt afgesloten met een contractduur van één of twee jaar, dien je de resterende maanden van het volledige pakket mogelijk eerst nog te betalen. De resterende contractduur vind je door in te loggen op de persoonlijke accountpagina bij je provider.

Internetabonnement opzeggen

Is het misschien een idee om naast je televisie-abonnement ook afstand te doen van je internetaansluiting? Wanneer je bijvoorbeeld een kabelabonnement opzegt, zou je dat natuurlijk kunnen uitproberen. Als je een tv-programma wilt terugkijken, zijn er in iedere stad talrijke wifi-hotspots beschikbaar. Dat klinkt mooier dan het in werkelijkheid is. Praktisch gezien is het natuurlijk onhandig om thuis geen eigen internetverbinding te hebben en bovendien is de snelheid van wifi-hotspots vaak laag. Om over de belabberde veiligheid van openbare verbindingen nog maar te zwijgen.

Als alternatief zou je samen met de buren een internetverbinding kunnen delen. Je spreekt een vast maandbedrag af en als tegenprestatie ontvang je de wifi-sleutel van de buren. Controleer vooraf wel of de dekking in je woning voldoende is. Je kunt ook besluiten om louter je mobiele internetabonnement te gebruiken voor het kijken van televisie. Zeker bij een 4G-signaal is de snelheid hoog genoeg om video’s te streamen. Via de tethering-functie in iOS of Android sluis je de mobiele internetverbinding eenvoudig door naar een computer of laptop. Een nadeel is wel dat je altijd te maken hebt met datalimieten. Als je regelmatig televisiekijkt, is een mobiel internetabonnement dan een dure aangelegenheid.

Livestreams

Het opzeggen van een televisie-abonnement heeft een belangrijk nadeel. Het gebrek aan commerciële live-televisie is lastig op te vangen. Achteraf kijken is geen probleem, maar live een uitzending van Voetbal Inside, The voice of Holland of GTST volgen, wordt problematisch. Een alternatieve methode is om via (illegale) plug-ins in mediaprogramma Kodi de streams op te vangen. De ontvangst is soms ietwat onstabiel, maar met een beetje kunst- en vliegwerk krijg je het wel degelijk aan de praat. De publieke zenders worden deels gefinancierd met belastinggeld en zijn om die reden via gratis livestreams op internet te volgen. Op deze website schakel je eenvoudig tussen NPO 1, 2 en 3. Ook aanvullende zenders als NPO Nieuws, Cultura en Politiek zijn beschikbaar. Vanuit de NPO-app op je tablet of smartphone kun je ook livestreams openen. Verder bieden de meeste regionale tv-stations een livestream aan, zoals RTV Noord-Holland, AT5, RTV Rijnmond en L1.

De NPO-livestreams zijn beschikbaar in een maximale resolutie van 576p.

KPN Play

Heb je een internetverbinding en kun je toch niet helemaal afstand doen van live-televisie? KPN Play biedt voor 11,99 euro per maand een Nederlands zenderpakket aan. De dienst bevat apps voor iOS en Android inclusief ondersteuning voor Google Chromecast en AirPlay. Bovendien is er ook een webversie beschikbaar. Je kijkt dus televisie via je internetverbinding op een tablet, smartphone, computer of televisie. KPN stelt 26 livezenders beschikbaar waaronder 3 HBO-kanalen. Verder is er ook een on-demand-sectie en gemist-dienst ingebouwd.

KPN Play is een betaalbare oplossing voor diegenen die niet meer op een traditionele manier willen televisiekijken.

0 Reactie(s) op: Knip je kabel door: leven zonder televisie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.