LG N1T1 NAS

Door: Jeroen Boer | 30 juni 2010 12:53

Review

De NAS’en die wij van LG hebben gezien waren op één punt altijd afwijkend van de rest: LG bouwt een dvd-brander in. Ook de N1T1 is voorzien van een dvd-brander. Hij is wel wat simpeler dan eerdere LG NAS’en, want er zit maar één harde schijf in.

De LG N1T1 is net als eerdere NAS’en van LG voorzien van een ingebouwde 16x dvd-brander. Als harde schijf is gekozen voor één exemplaar met een opslagcapaciteit van 1 TB. De NAS is te configureren via de webinterface of door gebruik te maken van de meegeleverde installatieschijf. Hiermee wordt een programma geïnstalleerd dat de NAS opspoort, zodat u het ip-adres niet hoeft te weten. Heel handig voor gebruikers van bijvoorbeeld netbooks is dat u de meegeleverde installatieschijf normaal kunt installeren door de N1T1 als externe dvd-brander in te stellen. Met behulp van de software is de webinterface vervolgens met een klik te openen en wordt indien gewenst een snelkoppeling naar de webinterface of de netwerkmappen gemaakt. De LG N1T1 is zoals we van een NAS verwachten voorzien van een DLNA-, iTunes- en printserver.

De LG N1T1 heeft een ingebouwde dvd-brander.

Vreemde usb-kabel

De LG N1T1 is ook te gebruiken als een normale externe usb-schijf of dvd-brander. Hiervoor zit er een knopje aan de achterkant van de NAS waarmee u het apparaat instelt als externe harde schijf, externe dvd-brander of als NAS. De kabel die gebruikt om de N1T1 op de pc aan te sluiten, is geen normale usb-kabel met aan de ene kant een type A-plug en aan de andere kant een type B-plug. LG vertrouwt op een kabel met aan beide kanten een type A-plug. Een gevaarlijke kabel, want u zult maar op het idee komen om twee computers met deze kabel aan elkaar te verbinden (met het risico dat u de usb-poort ‘opblaast’). De reden dat LG waarschijnlijk voor deze kabel heeft gekozen, is omdat ze zo maar één usb-poort op de N1T1 hoeven aan te brengen. De usb-poort doet namelijk ook dienst als poort om externe schijven en printers op aan te sluiten en dan is type A uiteraard gebruikelijk. Wij hadden het echter prettiger en veiliger gevonden als LG ook de gebruikelijke type B-aansluiting had geplaatst zoals die aan de randapparatuurkant gebruikelijk is.

U ziet de usb-poort en de schakelaar waarmee de N1T1 in te stellen is als NAS, dvd-speler of externe harde schijf.

Opslag

De harde schijf in de N1T1 is net als bij iedere NAS benaderbaar via Windows Verkenner. Via de webinterface kunt u gebruikersaccounts hiervoor aanmaken. Volgens de specificaties zou de N1T1 een leessnelheid van 60 MB/s hebben en een schrijfsnelheid van 40 MB/s. In onze test kwamen wij tot een leessnelheid van 43 MB/s en een schrijfsnelheid van 28,5 MB/s. Hiermee is de N1T1 geen hoogvlieger, maar er is prima mee te werken. Als we de NAS aansluiten als externe harde schrijf via usb, dan kwamen we op een leessnelheid van 28 MB/s en een schrijfsnelheid van 22 MB/s. Naast de harde schijf is ook een dvd of cd in de dvd-brander benaderbaar over het netwerk. U kunt in de NAS-modus geen schijfjes vanaf de pc branden over het netwerk. Wel kunt u via de webinterface van de NAS bestanden op de NAS op een schijf branden. Verder is het mogelijk om bestanden vanaf een dvd naar de NAS te kopiëren.

Conclusie

De LG N1T1 is een leuke combinatie van NAS en externe dvd-brander. Uiteraard biedt een NAS met slechts één schijf niet de veiligheid dat een exemplaar met twee of meer schijven biedt. Maakt dit niet uit, dan haalt u met de N1T1 een handig apparaat in huis, zeker als u een netbook of notebook zonder dvd-brander gebruikt.

LG N1T1

Prijs € 199,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Externe dvd-brander

Genoeg mogelijkheden

Compact ontwerp

Minpunten

Kabel met twee type A-pluggen

Specificaties

0 Reactie(s) op: LG N1T1 NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.