Bepaal zelf wie je Facebook-bericht ziet

Door: Richard Veenstra | 16 februari 2016 10:02

How To

Facebook is een handige site om contact met vrienden, collega's en kennissen te houden. Soms wil je echter dat niet iedereen je statusupdates kan lezen. Gelukkig is het makkelijk om verschillende groepen aan te maken, deze heten lijsten in Facebook-taal.

Lijst aanmaken

Ga naar www.facebook.com en navigeer naar Vrienden aan de linkerkant van het scherm. Ga met je muis over het woord Vrienden en klik op Meer. Hier vind je al je vriendenlijsten. Als je een nieuwe vriendenlijst wilt aanmaken, klik je op + Lijst maken. Achter Lijstnaam geef je een naam op en achter Leden kun je Facebook-vrienden toevoegen. Zodra je de eerste letters van een naam ingeeft, vult Facebook het automatisch aan. Selecteer je vriend uit de lijst en klik op Maken. Lees ook: Welke informatie deel je eigenlijk met je apps?

Maak een nieuwe lijst aan met bijvoorbeeld alleen collega's.

Lijst beheren

Je nieuwe lijst wordt automatisch getoond nadat je het hebt gecreëerd. Om vrienden naderhand toe te voegen, klik je op Vrienden aan deze lijst toevoegen. Wil je een statusupdate aan deze vriendenlijst sturen, dan kun je onder Status bijwerken een bericht plaatsen. Als je op Plaatsen klikt, zullen alleen mensen in deze lijst het bericht ontvangen. Wil je een lijst verwijderen, klik dan bovenin op Lijst beheren en vervolgens op Lijst verwijderen.

Favoriete lijsten

Als je vaak berichten naar een bepaalde lijst stuurt, kun je de lijst favoriet maken. Ga met je muis links over Vrienden en klik op Meer. Navigeer naar je lijst en klik op het tandwiel aan de rechterkant. Klik op Toevoegen aan favorieten. De lijst verschijnt nu linksboven in het lijstje onder je profielnaam en -foto. Wil je de lijst verwijderen als favoriet, ga dan weer naar het tandwiel en kies voor Verwijderen uit favorieten.

Lijsten die je vaak wilt bereiken, voeg je toe aan je favoriete lijsten.

Update voor bepaalde lijst

Om vanuit je tijdlijn een update te plaatsen voor een bepaalde lijst, klik je linksboven op Nieuwsoverzicht. Voeg een tekst of foto in bij Status bijwerken, maar voordat je op Plaatsen klikt, klik je op Vrienden. De drie standaardopties Iedereen, Vrienden en Alleen ik worden weergegeven. Klik op Meer opties en selecteer de lijst naar keuze om je statusupdate alleen voor deze groep te plaatsen.