Screenshots maken met Firefox

Door: Ronald Smit | 26 februari 2019 06:04

Installeer eens wat add-ons in Firefox
How To

Firefox beschikt over een ingebouwde tool om screenshots mee te maken. Inderdaad bedoeld voor content die in de browser wordt getoond, maar daarom niet minder handig!

Firefox is een prima en moderne browser. Momenteel is het eigenlijk nog maar een van de weinige échte alternatieven, zeker nu Edge gaat overschakelen op de engine van Chrome. Verder geldt dat Firefox sowieso een handig extraatje aan boord heeft in de vorm van een screenshot-maker. Daarmee leg je getoonde webpagina's als afbeelding vast. Natuurlijk zou je daar de PrintScreen-toets voor kunnen gebruiken, maar die heeft als nadeel dat alleen het zichtbare deel van de pagina wordt vastgelegd. Met de tool in Firefox kan je - als je dat wilt - de héle pagina als afbeelding bewaren. Soms is dat praktisch, bijvoorbeeld als je de pagina als illustratie in een artikel of verslag wilt gebruiken. Maar ook zijn sommige webpagina's gewoon niet (fatsoenlijk) af te drukken. In dat geval kan bewaren als screenshot een optie zijn. Zeker als de resulterende afbeelding niet te 'lang' is, kan er op die manier alsnog een afdruk gemaakt worden. Of knip je deze in een fotobewerker in kleinere brokken die je vervolgens een voor een afdrukt. Hoe dan ook: die tool is zo gek nog niet dus!

Aan de slag

Om een screenshot van een geopende pagina in Firefox te maken, klik je ergens op deze pagina met de rechter muisknop. Klik in het geopende contextmenu - gewoon met links - op Een schermafbeelding maken. Je kunt nu een aantal dingen vastleggen. Beweeg je muis over de pagina en kies een van de elementen om als afbeelding te bewaren. Of klik op Zichtbaar gebied opslaan voor een min of meer reguliere screenshot met als inhoud alleen het in het venster getoonde deel van de pagina. Om echt de hele pagina van boven tot onder vast te leggen als plaatje klik je op de knop Volledige pagina opslaan. Je kunt nu weer uit een aantal acties kiezen. Je ziet de preview van de vastgelegde pagina met een paar knopjes erboven. Mocht je je bedenken en de afbeelding toch niet willen gebruiken, dan klik je op het kruisje. Om een afbeelding direct te kunnen plakken in bijvoorbeeld een fotobewerker of tekstverwerker klik je op de kopieerknop (om vervolgens op plakken in het andere programma te klikken). Wil je de afbeelding gewoon in een map bewaren, klik dan op de downloadknop. Bewaren in de cloud kan ook, via een klik op Opslaan. Daarmee is het mogelijk om een afbeelding te delen met anderen. Het is in dat geval wel verstandig om geen screenshots met privacygevoelige informatie op deze manier te bewaren. Je weet immers maar nooit wie er al dan niet per ongeluk mee aan de haal gaat. Overigens verkeert de hele screenshot-tool (al een hele tijd) in beta-stadium. Mogelijk loop je hier of daar dan ook tegen een glitch aan. Maar de ervaring leert dat dat gelukkig wel meevalt.

Via een rechter muisklik bereik je de screenshot-maker in Firefox

0 Reactie(s) op: Screenshots maken met Firefox

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.