Marktplaats introduceert Kopersbescherming

Door: Joris Peterse | 26 april 2022 13:32

Nieuws

Nadat Marktplaats onlangs stilletjes de stekker uit de betaalservice Gelijk Oversteken trok, komt de veilingsite nu met een andere betaalmogelijkheid: Kopersbescherming. Door met Kopersbescherming te betalen ben je veiliger, en vooral duurder uit.

Eerder deze maand verwijderde Marktplaats de betaalmogelijkheid Gelijk Oversteken van de site omdat deze niet veilig genoeg zou zijn. Met Gelijk Oversteken werd na overeenkomst van het bedrag en de betaling een streepjescode gegenereerd. Met deze code kon het artikel naar het pakketpunt gebracht worden, waarna het geld definitief werd overgemaakt na een succesvolle verzending. Dit liet een fraudemogelijkheid open voor verkopers. Bijvoorbeeld door een lege doos op te sturen.

Kopersbescherming

Gelijk Oversteken wordt in feite vervangen door Kopersbescherming, die eveneens extra kosten in rekening brengt voor de kopende partij. Die kosten zijn fors: vijf procent van het aankoopbedrag.

In praktijk werkt Kopersbescherming net even anders. In een persbericht wordt dat toegelicht: “Kopersbescherming wordt aangeboden en uitgevoerd door met betaalpartner Online Payment Platform (OPP). Bij gebruik van Kopersbescherming wordt het betaalde bedrag van de koper op de tussenrekening geplaatst van OPP. Zowel koper als verkoper ontvangen na betaling direct een bevestiging in Marktplaats Berichten waar zij via het Aankoop- of Verkoopoverzicht de status van de transactie kunnen volgen: van betaling en verzending tot ontvangst. Als de koper binnen zeven dagen na verzending meldt dat het pakket niet is aangekomen, beschadigd is of dat de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken, wordt het geld vastgehouden en kan de koper het aankoopbedrag terugkrijgen. Laat de koper niets horen, dan krijgt de verkoper alsnog zijn geld.”

Omdat de kopende partij moet bevestigen dat het product in goede orde ontvangen is, wordt het voor verkopers heel moeilijk om te frauderen met Kopersbescherming. Kopers zelf zouden onrechtmatige claims kunnen maken die het verkoopproces oneerlijk laten verlopen. De koper kan immers zijn geld terug kunnen claimen als er iets niet in orde is. OPP bemiddelt in dit soort zaken.

Marktplaats Kopersbescherming
Marktplaats Kopersbescherming

Beschikbaarheid

Hoewel Gelijk Oversteken al verwijderd is als betaalmogelijkheid, wordt Kopersbescherming nu gefaseerd uitgerold. Naar verwachting is dit binnen één à twee weken voor iedere gebruiker beschikbaar. Uiteraard kunnen Marktplaatsgebruikers ook nog zelf afstemmen hoe er betaald moet worden. Bijvoorbeeld contant, iDeal of met een Tikkie.

0 Reactie(s) op: Marktplaats introduceert Kopersbescherming

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.