Organize schept orde in de Facebook-chaos

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 12 september 2013 11:01

How To

Hoe Facebook werkt is een raadsel. Niet alleen voor ons, maar ook voor de rest van de wereld. Niet omdat de site zo ingewikkeld is, maar omdat Facebook regelmatig dingen omgooit. Zo kan het gebeuren dat je de hier besproken functie nog niet hebt gezien. En dat is zonde!

Experimentele Facebook-functies

Wat vooral zo verwarrend is aan Facebook, is dat men geen duidelijk beleid lijkt te hebben om het gebied van nieuwe functies. Soms worden ze officieel aangekondigd, soms worden ze stilletjes gelanceerd en soms wordt er helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven omdat het om een experimentele functie gaat. In welke categorie de functie in dit artikel valt weten we niet, maar we zijn er in ieder geval erg blij mee.

Door de bomen het bos niet meer zien

Toen Facebook nog lang niet zo populair was als nu, was een Nieuws-feed eenvoudig te overzien. Je kreeg berichtjes te zien van mensen die je als vriend had toegevoegd, klikte hier en daar op Like, het was allemaal vrij duidelijk. Maar nu Facebook zo ontzettend veel gebruikers heeft en er tussendoor ook nog eens allerlei reclameberichten, app-verzoeken, enzovoort worden geplaatst, zie je soms door de bomen het bos niet meer.

En dan is er ook nog zo'n onduidelijk algoritme dat bepaalt welke verslagen je wel en niet ziet. Kortom, het is geen makkelijke taak om precies de verslagen weer te laten geven die je wilt. Maar met de functie Organize wordt dat een stuk makkelijker.

Met alle reclame en berichten is je Facebook nieuwsoverzicht soms echt een puinbak.

Facebook Organize

Wat de functie doet, is kijken naar de interactie die je met een bepaalde persoon hebt gehad en op basis daarvan aangeven of het misschien handiger is om de verslagen van die persoon voortaan te verbergen, zodat er ruimte overblijft voor verslagen die wel boeiend zijn voor je.

Je vindt Organize door de volgende url in je browser te plakken https://www.facebook.com/friends/organize. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van mensen waar je de laatste tijd weinig tot geen contact mee hebt gehad. Zitten er mensen tussen die je graag nog wel in je overzicht wilt blijven zien? Klik deze dan uit. Heb je je selectie gemaakt? Klik dan op Toevoegen aan Kennissen. Wat dat inhoudt is dat de vrienden worden 'gedegradeerd' van vrienden naar kennissen, met als gevolg dat hun verslagen minder vaak zichtbaar zullen zijn voor je.

Wanneer je klikt op Toevoegen aan Kennissen, krijg je de volgende reeks contactpersonen te zien. Zo kun je ze allemaal snel verwerken. Het werken met Facebook wordt er daarna direct een stuk prettiger op.

De functie Organize brengt orde in de Facebook-chaos.

2 Reactie(s) op: Organize schept orde in de Facebook-chaos

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 september 2013 11:16 Anoniem
  Ik gebruik Chostery en Collusion voor de webbrowser, en block alles wat met reclame te maken heeft ook facebook ;-) soms komt er ineens wat tussendoor maar is te overzien. Tevens kun je in de nieuwe browsers aangeven dat je niet gevolgd wilt worden, en dat werkt prima samen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 september 2013 15:19 Anoniem
  ik, wll graag met;allen gewonnen lesbiesen zoeken in de provischie antwerpen of antwerpen stad buiten die er op staan wil ik er ander die fatsoenlijker zijn en beleefd meer moet je info facebook loes.-44@hotmail.be je haar be rieken facebook je kunt me via vido wep en sachten en sprak via facebook naar me in contacen in infaschie gevce velle groeten koesje
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.