Meet je echte internetsnelheid met Ookla Speedtest

Door: Ronald Smit | 18 mei 2018 16:18

Meet de internetsnelheid met ookla Speedtest
How To

Voelt je internet ineens wat traagjes aan? Of juist sneller dan ooit? Check dan zeker de werkelijke snelheid eens. Daarvoor kan je gebruik maken van het welbekende Ookla Speedtest.

Je hebt bij je provider een abonnement afgesloten voor een bepaalde internetsnelheid. Over het algemeen zijn dit maximaal haalbare snelheden, in de praktijk valt het meestal net wat lager uit. Hoeveel lager is afhankelijk van allerlei factoren die meestal buiten jouw invloed vallen. Ook kan je router simpelweg te traag zijn om bijvoorbeeld een 600 Mbps-verbinding af te handelen. Dat laatste is trouwens relatief simpel te achterhalen als je in het gelukkige bezit bent van zowel een provider-router (of modem) en een eigen router. Als de internetsnelheid direct achter de (het) providerrouter (modem) veel hoger is dan na je eigen router is het duidelijk wie de schuldige is.

De internetsnelheid kan je meten met Ookla Speedtest. Kost niks, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Ookla is ook leverbaar in (al dan niet mobieler) app-vorm, zodat je onderweg bijvoorbeeld de verbinding van je mobiele internet kunt meten. Hou daarbij wel rekening met het feit dat de test flink wat dataverkeer genereert! In dit voorbeeld maken we gebruik van de website, die werkt op elke moderne zichzelf respecterende browser. Breng een bezoekje aan de Speedtest-pagina en de pret kan beginnen.

Meten is weten

In principe krijg je automatisch een testserver voorgeschoteld. Het enige wat je nog hoeft te doen is op Ga in de cirkel klikken. Het kán zijn dat je nu een foutmelding te zien krijgt: niet alle servers zijn altijd beschikbaar. Klik in dat geval op Wijzig server en kies een andere. Liefst eentje zo dichtbij mogelijk om de lijntjes en overhead - letterlijk - zo kort mogelijk te houden. Je ziet de doorvoersnelheid live in beeld tijdens de test. Feitelijk hoor je een nagenoeg vlakke lijn te krijgen voor zowel up- als downloadsnelheid. Is dat niet het geval, controleer dan of er elders op het (thuis)netwerk iemand bijvoorbeeld aan het downloaden is, of andere online activiteiten uitvoert. Wijken de gemeten waarden extreem af van hetgeen je door je provider beloofd is - en meet je die snelheden ook rechtstreeks aan je providerrouter/modem - dan is het tijd om eens contact op te nemen met de provider. Ook het uit- en na even wachten weer inschakelen van je router(s)/modem helpt soms verbazingwekkend goed. Overigens: in de meest gevallen is de downloadsnelheid significant hoger dan de uploadsnelheid, dus dat is normaal.

Met Ookla Speedtest meet je ook in Kbps

Mbps en Kbps

Standaard meet Ookla Speedtest in Mbps. In veel routers wordt echter gewerkt met Kbps. Bijvoorbeeld om zaken als QoS (Quality of Service, een methode om netwerkverkeer te reguleren) in te stellen. Je moet dan de maximale doorvoersnelheid invoeren. Kies in dat geal de gemeten waarde, eventueel een gemiddelde over een paar dagen. Dient dit getal in Kbps ingevoerd te worden, dan kan Ookla ook in die eenheid meten. Klik rechtsboven op de pagina op Instellingen. Selecteer achter snelheid de optie Kbps en klik vervolgens op (het inmiddels wat kleiner geworden) cirkeltje Ga. De snelheid wordt nu keurig in Kbps gemeten. Achteraf omrekenen van Mpbs naar Kbps kan ook, bijvoorbeeld via deze online calculator. Maar rechtstreeks meten in de gewenste grootte is natuurlijk een stuk praktischer.

0 Reactie(s) op: Meet je echte internetsnelheid met Ookla Speedtest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.