Mifi-routers: Je eigen wifi op vakantie

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 juli 2017 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Als je een 4G-abonnement bij een telecomprovider hebt afgesloten, is het eigenlijk zonde om deze snelle verbinding alleen maar voor je smartphone te gebruiken. Met een mifi-router creëer je op praktisch iedere plek je eigen wifi-netwerk. Meerdere apparaten maken op die manier gebruik van het mobiele internetsignaal. Handig voor op de camping! Waar moet je bij aanschaf van een 4G-router op letten?

Tip 01: 4G-router

Een 4G-router noemt men ook wel een mifi-router of mobiele router. Feitelijk komen deze benamingen allemaal op hetzelfde neer. Een 4G-router is een apparaatje waarin je een simkaart kunt doen. Dit apparaat haalt de mobiele dataverbinding via de simkaart binnen en stuurt vervolgens een wifi-signaal uit. Het voordeel van een 4G-router is dat je op iedere locatie meerdere apparaten met internet kunt verbinden, zoals een laptop, e-reader en tablet. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat er mobiel internet beschikbaar is.

Afhankelijk van welk product je kiest, kun je meestal zo’n tien tot vijftien apparaten draadloos verbinden. Je haalt bijvoorbeeld de simkaart tijdelijk uit je smartphone en stopt die in de 4G-router. Als alternatief kun je hiervoor ook een prepaidkaart gebruiken, bijvoorbeeld door een lokaal exemplaar in het buitenland aan te schaffen. Bedenk wel dat alle aangesloten apparaten allemaal mobiele data opslurpen, wat ten koste gaat van je mobiele abonnement of prepaidtegoed.

Tip 01 4G-routers hebben over het algemeen een compact formaat, zodat je ze gemakkelijk meeneemt.

Roamingkosten

Vanaf deze zomer is het extra interessant om een 4G-router te overwegen. Na 15 juni heb je in Europa namelijk niet meer te maken met roamingkosten voor mobiel internet. Dat betekent dat je in alle Europese lidstaten probleemloos de databundel van je reguliere abonnement gebruikt, zonder dat je telecomprovider hiervoor een hoger tarief rekent. Het Europees Parlement bepaalde verder dat je ook voor sms’jes en bellen niet meer extra hoeft te betalen binnen de Europese Unie.

Tip 02: Snelheid

Een belangrijk beoordelingspunt bij mobiele routers is de ondersteunde snelheid. Zeker nu 4G in de meeste ontwikkelde gebieden van de wereld beschikbaar is, loont het de moeite om via zo’n vliegensvlugge mobiele internetverbinding te surfen. Uiteraard heb je dan wel een exemplaar nodig dat 4G ondersteunt. Naast 4G bieden veel telecomproviders tegenwoordig 4G+ aan, waarmee het lukt om snelheden tot maximaal 225 Mbit/s te halen. Wil je hiervan gebruikmaken, let dan goed op welk product je aanschaft. Nog lang niet alle mifi-routers ondersteunen namelijk 4G+. Onder meer Huawei, TP-Link en Netgear ontwikkelen geschikte producten die wel met het snelste mobiele netwerkprotocol overweg kunnen. Overigens hoef je niet echt op de wifi-standaard te letten, want nagenoeg alle moderne producten hebben 802.11n- of zelfs 80211ac-antennes aan boord. Deze specificatie garandeert een snelle wifi-verbinding, mits de dekking van het mobiel internet voldoende is.

Tip 02 De dekking van 4G(+) is onder meer bij KPN prima geregeld, waardoor het loont om een 4G-router aan te schaffen.
Nog niet alle mobiele routers kunnen overweg met 4G+

Tip 03: Interne accu

Als je kampeert, is er lang niet altijd een stopcontact in de buurt. Kampeer je graag, kies dan voor een exemplaar met een geïntegreerde accu. Op die manier creëer je altijd en overal je eigen wifi-netwerk (mits er natuurlijk een mobiele dataverbinding beschikbaar is). Controleer in de specificaties wel even de capaciteit van de batterij. Sommige mobiele routers houden het wel tien á vijftien uur zonder netvoeding vol, terwijl andere producten een bescheiden accuduur van enkele uren bieden. Wie een krachtige batterij wenst, kan bijvoorbeeld bij de Huawei E5770S terecht. Hierin is een accu met een capaciteit van 5200 mAh verwerkt, wat resulteert in een accuduur van maximaal twintig uur. Enkele 4G-routers met een geïntegreerde batterij fungeren ook als powerbank, zodat je onderweg een smartphone of tablet kunt opladen. In dat geval sluit je het mobiele apparaat aan op een usb-poort of meegeleverde verloopkabel. Dan gaat je apparaatje natuurlijk wel minder lang mee als 4G-router!

Tip 03 Huawei geeft met de E5770S een accuduur van maar liefst twintig uur.

Tip 04: Frequentieband

Afhankelijk van welk product je kiest, zendt de 4G-router het wifi-signaal op een bepaalde frequentie uit. De meest gebruikte frequentieband is al jarenlang 2,4 GHz. Het voordeel hiervan is dat nagenoeg alle draadloze apparatuur hiermee overweg kan, zoals je laptop en tablet. Nadelen zijn er ook, want in stedelijke gebieden is er een grotere kans op conflicten met naburige netwerken. Deze netwerken gebruiken dezelfde radiogolven, wat mogelijk nadelige gevolgen heeft voor jouw wifi-signaal. De meeste routers kunnen tegenwoordig het wifi-signaal ook via de 5GHz-frequentieband uitzenden. Er is dan minder sprake van ‘concurrentie’, wat in drukbezette gebieden meestal resulteert in een stabielere wifi-verbinding. Bedenk wel dat oudere apparatuur vaak niet met 5 GHz overweg kan, zoals gedateerde laptops. Bovendien is de golflengte vergeleken met 2,4 GHz korter, zodat 5 GHz minder geschikt is voor langere afstanden. Beslis eerst welke frequentieband je wilt gebruiken voordat je een mifi-router aanschaft. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Zo zenden dualband-routers op beide frequentiebanden uit, maar dat lukt niet tegelijkertijd. Wil je een wifi-signaal zowel op 2,4 als 5 GHz gebruiken, dan kun je een zogeheten simultaneous-dualband-router overwegen. In de nabije omgeving van het apparaat zijn er dan twee aparte draadloze netwerken zichtbaar. Verder verkopen (web)winkels ook talloze singleband-routers die alleen 2,4 GHz ondersteunen.

Tip 04 De interne antennes van de TP-Link Archer MR200 zenden zowel een 2,4GHz- als 5GHz-signaal uit. De zichtbare antennes zijn enkel om het mobiele internetsignaal op te pikken.
Een simultaneous dualband-router zendt het wifi-signaal tegelijkertijd in 2,4 en 5 GHz uit

Tip 05: Formaat simkaart

4G-routers hebben altijd een simkaartslot. Vaak zit die aan de binnenkant bij de accu, soms bevindt het slot zich aan de achterzijde. Welk formaat simkaart je nodig hebt, verschilt per product. Naast een standaard-simkaart kan dat een nano- of micro-exemplaar zijn. Laat je hierdoor overigens niet beperken. Mocht je huidige simkaart niet passen, dan vraag je bij de telecomprovider simpel een nieuwe aan. Sommige professionele mobiele routers hebben zelfs plek voor twee simkaarten. Bij slecht bereik schakelt het apparaat dan eventueel over naar een mobiel netwerk van een andere telecomprovider. Voor normaal gebruik op bijvoorbeeld een camping heb je geen dualsim-functie nodig.

Tip 05 Bij de TP-Link M7350 vind je het simkaartslot aan de binnenzijde bij de accu.

Tethering

Bezitters van een smartphone gebruiken dit toestel ook weleens als veredelde 4G-router. Deze oplossing werkt prima wanneer je op afgelegen plekken af en toe met een laptop wilt surfen. Je laat de smartphone een wifi-signaal uitzenden door de zogeheten tethering-functie te activeren. Op een iPhone ga je hiervoor naar Instellingen / Persoonlijke hotspot. Zodra je deze functie inschakelt, kies je een sterk wachtwoord. Naast wifi kun je andere apparaten ook via bluetooth of een usb-kabel verbinden. In Android vind je de functie door naar Instellingen / Tethering en Mobiele hotspot te navigeren.

1 Reactie(s) op: Mifi-routers: Je eigen wifi op vakantie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juli 2017 18:41 sparks
    Wat is het voordeel/nut van een aparte mifi router? Alle moderne telefoons hebben een tetheringfunktie en funtioneren uitstekend als persoonlijke hotspot. Ik gebruik dit al jaren in Zuid-Afrika met een ZA simkaartje.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.