Mifi-routers: Je eigen wifi op vakantie

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 juli 2017 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Data delen

Veel 4G-routers hebben de extra optie om gegevens te delen met alle verbonden apparaten, die hebben dan een micro-sd-kaartlezer. Door hierop foto’s, muziek, video’s en documenten te bewaren, zijn deze bestanden via het eigen draadloze netwerk beschikbaar. Binnen de webomgeving van de 4G-router geef je in dat geval aan dat je de geheugenkaart wilt delen. Je mobiele router fungeert daarmee min of meer als nas. Check vooraf wel even de maximale opslagcapaciteit, het merendeel van de 4G-routers accepteert alleen micro-sd-kaarten tot 32 GB. Verder bestaan er ook types die via een usb-poort data aan het netwerk beschikbaar stellen. In sommige gevallen gebruik je de usb-poort zelfs om een printer via het eigen wifi-netwerk te delen, zoals bij de AVM FRITZ!Box 6840.

Tip 06 Het micro-sd-kaartslot van de Alcatel Y900 ondersteunt geheugenkaarten tot 32 GB.

Tip 07: Ethernetpoorten

Uitgebreide 4G-routers hebben meerdere ethernetpoorten, zodat je apparatuur eventueel via een kabel aansluit. Dat is handig wanneer het niet lukt om een stabiele wifi-verbinding op te zetten, zoals bij conflicten met naburige netwerken. Sommige 4G-routers koppel je eventueel rechtstreeks aan een bestaand internetmodem. Het 4G-netwerk functioneert in dat geval als noodvoorziening voor wanneer de reguliere internetverbinding onverhoopt uitvalt. Deze zogeheten failover-functie is vooral interessant voor bedrijven die zich geen internetstoring kunnen veroorloven.

Tip 07 Er zijn 4G-routers die het internetsignaal via meerdere ethernetpoorten delen, zoals deze ASUS 4G-N12.

Tip 08: Beveiliging

Wanneer je aan de hand van een 4G-router ergens een eigen wifi-netwerk opzet, is het belangrijk om de verbinding te beveiligen. Gelukkig is er op iedere mobiele router al een wachtwoord geconfigureerd. Recente producten kunnen dan ook allemaal overweg met alle gangbare beveiligingsprotocollen, zoals wpa2-psk. Wijzig wel altijd zelf het standaardwachtwoord, zodat mogelijke indringers het wachtwoord niet kunnen raden. Verder hebben bepaalde mobiele routers ook een ingebouwde firewall om verdacht netwerkverkeer te blokkeren.

Tip 08 4G-routers ondersteunen verschillende beveiligingsprotocollen.

4G-dongel

Wanneer je onderweg alleen met je laptop online wilt, kun je ook een 4G-dongel overwegen. Dit apparaatje prik je in een vrije usb-poort, waarna je via een mobiele internetverbinding kunt surfen. Afhankelijk van het gekozen product is er een micro-sd-kaart aanwezig, waardoor je de dongel ook gebruikt voor dataopslag. Kies bij voorkeur voor een 4G-exemplaar, zodat je geniet van een snelle internetverbinding. Overigens bestaan er ook usb-dongels die het 4G-signaal ophalen en vervolgens als wifi-netwerk uitzenden. De Huawei E8372H is daar een voorbeeld van. Hierop is een ook micro-sd-kaartlezer aanwezig, zodat je ook bestanden met verbonden apparaten kunt delen. Er bestaat zelfs een speciale adapter zodat je deze dongel aansluit op een regulier stopcontact of sigarettenaansteker van de auto.

De Huawei E3372 is een prima 4G-dongel voor jouw laptop.

Tip 09: Bedieningsgemak

Naast alle eerdergenoemde specificaties speelt natuurlijk ook het bedieningsgemak een essentiële rol. Op een afgelegen locatie wil je niet te lang met allerlei instellingen rommelen. Het is bijvoorbeeld fijn als het apparaat op een display statusinformatie weergeeft. Vaak kun je via zo’n schermpje ook meteen diverse basisinstellingen wijzigen. Bepaalde mifi-routers geven op het scherm bijvoorbeeld aan wanneer je de databundel bijna overschrijdt. Verder controleer je onder meer de signaalsterkte en de batterijstatus. Als er geen display is, bevat de router meestal lichtgevende pictogrammen of indicatorlampjes voor het weergeven van wat statusinformatie. Het leeuwendeel van de instellingen voer je vanaf een smartphone, tablet of laptop uit, waarbij het handig is als de fabrikant hiervoor een mobiele app beschikbaar stelt. De configuratie werkt binnen een app namelijk veel prettiger dan wanneer je hiervoor een browser op je smartphone of tablet moet gebruiken. TP-Link heeft hiervoor de app tpMiFi ontwikkeld. Je stelt hiermee onder meer een datalimiet in, zodat je onvoorziene kosten buiten je bundel voorkomt. Verder deel je data van micro-sd-kaarten en vraag je de resterende accuduur op. Tot slot zie je welke apparaten het wifi-netwerk momenteel gebruiken, waarbij je ongewenste indringers zo nodig blokkeert. Ook fabrikanten als Netgear, Huawei en ASUS hebben soortgelijke apps.

Sommige mifi-routers geven op het display aan wanneer je de databundel bijna overschrijdt

Tip 10: Draagbaarheid

4G-routers zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Zeker wanneer je van plan bent om het apparaat vaak mee te nemen, geniet een compact exemplaar natuurlijk de voorkeur. Om die reden gebruiken fabrikanten geen accu’s met een extreem hoge capaciteit, dat gaat ten koste van de draagbaarheid. Onder andere TP-Link en Huawei fabriceren diverse draagbare routers die niet zwaarder zijn dan 200 gram. Verder hebben deze modellen geen antennes die uitsteken, zodat ze moeiteloos in je bagage passen. Controleer overigens wel even of de fabrikant een adapter meelevert. Bij veel producten is er namelijk alleen een usb-kabel inbegrepen, waardoor je afhankelijk bent van een laptop of computer om de accu op te laden. Als alternatief zijn er gelukkig ook losse adapters te koop.

Kooptips

In dit artikel hebben we alle belangrijke eigenschappen van 4G-routers belicht. Je weet nu precies op welke zaken je moet letten om het ideale product te vinden. We geven je alvast drie voorzetjes van interessante mobiele routers met een geïntegreerde accu.

TP-Link M7310

Straatprijs: € 119,-

Zoek je een goede mobiele router die er ook nog eens subliem uitziet? De TP-Link M7310 komt dan zeker in aanmerking. Het product heeft nogal bescheiden afmetingen, zodat je dit zwart/grijze doosje gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Aan de hand van het kleurenscherm lees je allerlei statusinformatie af, al kun je hiervoor ook de gebruiksvriendelijke tpMiFi-app gebruiken. Het betreft een simultaneous-dualband-router, waardoor het apparaat gelijktijdig een 2,4GHz- en 5GHz-signaal kan uitzenden. Fijn is dat dit product overweg kan met 4G+-netwerken. Verder is er een micro-sd-kaartlezer voorhanden en heeft de ingebouwde accu een capaciteit van 2000 mAh. TP-Link belooft een accuduur van zo’n tien uur. Naast tien draadloze apparaten kun je een toestel bekabeld verbinden via de usb-poort. Binnen de behuizing plaats je een micro-simkaart.

Netgear AirCard 790S

Straatprijs: € 169,-

De Netgear AirCard 790S is klein van stuk waarbij er op het voorpaneel een relatief groot kleurendisplay van 2,4 inch is gehuisvest. Hierop lees je allerlei statusinformatie af, waaronder hoeveel data er verbruikt is, en zelfs het wachtwoord. Bovendien gebruik je dit aanraakscherm om rechtstreeks diverse basisinstellingen te wijzigen. Deze dualband-router kan tegelijkertijd het wifi-signaal in zowel 2,4 GHz als 5 GHz uitzenden. Verder is het product compatibel met de snelste mobiele internetverbinding van dit moment: 4G+. De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 2930 mAh en houdt het volgens de fabrikant maximaal elf uur vol. De AirCard 790S heeft plek voor micro-simkaart. Netgear heeft het product voorzien van opvallend veel beveiligingsfuncties, waaronder vpn-ondersteuning en een firewall. Via een meegeleverde verloopkabel gebruik je deze mobiele router ook als powerbank om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. Het product weegt slechts 136 gram, dus ideaal gereedschap voor op vakantie!

Huawei E5786

Straatprijs: € 175,-

Het Chinese merk Huawei heeft nogal wat 4G-routers in zijn gamma en de E5786 is daar een mooi exemplaar van. Het betreft een handzaam apparaatje met aan de voorzijde een eenvoudig display om enkele basisinstellingen aan te passen. Dit product is met ondersteuning voor 4G+ en 802.11ac helemaal bij de tijd. De batterij heeft een capaciteit van 3000 mAh en houdt het ongeveer tien uur vol. Prima, zeker voor z’n gewicht van maar 155 gram. Verder gebruik je deze mifi-router ook als bescheiden nas, want er is plek voor een micro-sd-kaart van maximaal 32 GB. Je deelt de wifi-verbinding met maximaal tien apparaten. Hiervoor heb je keuze tussen een 2,4GHz- en 5GHz-verbinding, je kunt de frequentiebanden niet tegelijkertijd uitzenden. Ook in deze mobiele router plaats je een micro-simkaart. De E5786 is in een zwarte en witte uitvoering verkrijgbaar.

1 Reactie(s) op: Mifi-routers: Je eigen wifi op vakantie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juli 2017 18:41 sparks
    Wat is het voordeel/nut van een aparte mifi router? Alle moderne telefoons hebben een tetheringfunktie en funtioneren uitstekend als persoonlijke hotspot. Ik gebruik dit al jaren in Zuid-Afrika met een ZA simkaartje.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.