Modemperikelen

Door: jan-verheij | 22 juli 2015 08:00

Column

Na een opmerking van mijn kant over regelmatige storing in het Internetverkeer kreeg ik van een kennis te horen dat "ik eens naar mijn modem moest kijken."

Digitale indigestie.

Gehoorzaam als ik ben heb ik de meterkast opengemaakt waar het ding staat te zoemen. Ik heb me suf gestaard naar het modem maar zonder resultaat. Het probleem bleef. Van tijd tot tijd kwam er iets digitaals door maar even vaak bleef het oorverdovend stil op de lijn. Ooit was het apparaat geïnstalleerd door mensen van de PTT. In die tijd dat ik nog een 'Haantje de Voorste' was in digitale ontwikkelingen. Het luidruchtig piepende en knarsende inbelmodem werd door hen vervangen door een ADSL modem. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat dat betekent maar het internetten ging vanaf dat moment sneller dan daarvoor en daar ging het me om. Ook toegestuurde foto's zorgden niet langer voor een digitale indigestie en blokkade van het mailverkeer. Lees ook: Wegwijs in het routerjargon door 9 tips

installatiehulp is beter dan zelf prutsen

Het had allemaal wel wat voeten in aarde voor de mannen van de PTT. Ook voor hen was de techniek toen nog nieuw. Ik bezat meerdere computers en wilde alles wel werkend hebben. Daarom had ik me ook verzekerd van hun assistentie want echt handig in die dingen ben ik zeker niet. Ook zij riepen toen elkaars assistentie in om te vragen hoe het zat en ik gniffelde langs de zijlijn om mijn vooruitziende blik om daar vóóral niet zelf aan te beginnen. Uiteindelijk kwam het allemaal goed en als iets goed gaat heb ik weinig neiging tot verandering. Dat mijn downloadsnelheid niet de allerhoogste is deert me niet. Voor browsen en e-mailen is het allemaal snel genoeg. Tot de storingen dus.

Ook voor de installateurs van de PTT was het installeren niet al te eenvoudig.

Goede raad gevraagd

Opnieuw naar de leverancier van de internetdiensten. De lokale winkel wordt nu bemand door vlotte jongedames. Heel snel en rap keken ze in hun computers na mijn uiteenzetting van de klacht." Aàh," klonk het. "Uw modem is inderdaad te oud. Staat hier in uw gegevens. Is al jááren aan vervanging toe. Gratis nog wel." Op mijn vraag waarom ze dat niet pro-actief aan mij hadden voorgesteld werd het stil. En passant werd meteen wel een poging gedaan het volledige digitale pakket van ze af te nemen. Internet èn TV èn Radio. Alles tegelijk en beslist héél voordelig. En wist ik al hoe handig het gratis daarbij gaande Spotify was? Ik keek verdwaasd over zoveel verkoopenthousiasme maar op mijn vraag hoe ik die digitale kastjes dan aan mijn nog uitstekende werkende analoge muziek installatie moest knopen werd het opnieuw héél stil.

Het belangrijkste eerst

Ik koos ervoor om eerst maar het modem te doen. De rest kon altijd later nog. Ik kreeg een telefoonnummer mee wat ik moest bellen en dan zou het snel in orde komen. Gebeld en opnieuw de opmerking dat mijn modem wel héél oud was. De medewerker grapte zelfs over het feit dat in hun kast met verouderde en antieke modellen het mijne niets eens voorkwam. Hoe dan ook, ik zou gratis een nieuw modem toegestuurd krijgen en het oude zou meegenomen worden. Voor de collectie in de kast waarschijnlijk. Het aansluiten was héél eenvoudig. Kinderspel feitelijk. Dan kennen ze mij nog niet dacht ik grimmig maar ik wachtte af. De tijden zijn immers veranderd dus wie weet. Het pakket kwam. Niet op de afgesproken dag natuurlijk maar juist toen ik weg was.

Het instructieboekje

Na de instructies een aantal malen te hebben doorgelezen aan de slag met installeren. Stekkers er in, stroom er op, lijntjes met mijn computers verbonden. En niets deed het. Gelukkig ben ik aan dergelijk tegenslagen in mijn leven gewend dus opnieuw gebeld. Of ik alles juist had aangesloten. Natuurlijk was mijn ferme weerwoord. Het was immers kinderspel. Ik kan ook héél overtuigend zijn als ik denk dat ik gelijk heb. Na een aantal malen de hele procedure doorgelopen te hebben waarbij vele voor mij onbekende termen de revue passeerden werd het "probleem" gevonden. Ik had tòch een stekkertje verkeerd ingeprikt. Wist ik het verschil tussen PSTN en DSL.

Vrij essentieel bij het aansluiten van een modem: doe de kabeltjes in de juiste gaatjes.

Bevel tot assistentie

Gelukkig hebben we er smakelijk om kunnen lachen. Ik natuurlijk als de bekende boer met kiespijn. Mijn vrouw vond het allemaal minder interessant. Ik word meestal erg knorrig als de techniek het laat afweten en dan moet zij het ontgelden. Ik mag nu dan ook géén enkel apparaat meer aansluiten zonder begeleiding van deskundige hulp. Ik wil nu een NAS aanschaffen maar ze houdt me nauwlettend in de gaten.

0 Reactie(s) op: Modemperikelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.