Monteer een netwerkaansluiting

Door: Jeroen Boer | 03 mei 2021 14:01

How To

De laatste stap in het aanleggen van een thuisnetwerk is het monteren van de netwerkaansluitingen in de muur. Wij laten je zien hoe je dat doet met of zonder speciaal gereedschap.

Bij het aanleggen van een thuisnetwerk leg je netwerkkabels met vaste kern naar alle ruimtes waar je een netwerkaansluiting wilt hebben. Je monteert de kabels af met wandcontactdozen. Deze zijn beschikbaar als inbouwvariant die in een inbouwdoos past of als opbouwvariant die je op de muur schroeft. Een complete wandcontactdoos heb je vanaf zo'n zes euro. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met afdekramen en centraalplaten die hetzelfde zijn als de rest van je schakelmateriaal. Je hebt dan een binnenwerk nodig dat compatibel is met het schakelmateriaal.

Gereedschapsloze keystones

De meest eenvoudige manier om een netwerkaansluiting te maken is door het gebruik van keystones. Dit zijn blokjes met een netwerkaansluiting die je op de netwerkkabel bevestigt. De keystones plaats je vervolgens in een speciaal binnenwerk. Een groot voordeel van keystones is dat er gereedschapsloze keystone-modules zijn waarvoor je geen LSA punch-down tool nodig hebt. Let er wel op dat er ook keystones zijn waarvoor je deze tool wel nodig hebt!
Een complete netwerkaansluiting voor twee kabels gebaseerd op keystones.

LSA-binnenwerken

Naast binnenwerken gebaseerd op keystone-modules zijn er ook veel wandcontactdozen of binnenwerken die LSA-stroken gebruiken voor het aansluiten van de netwerkkabel. Hiervoor heb je een LSA punch-down tool nodig om de aders van de netwerkkabel(s) op het binnenwerk te bevestigen. LSA-aansluitingen bevatten een mesje dat de kunststof mantel van de aders van de netwerkkabel doorsnijdt waardoor er contact ontstaat tussen de koperen aders en de netwerkaansluiting.

Een LSA punch-down tool en een binnenwerk dat gebruik maakt van LSA-stroken.

Afmonteren gereedschapsloze keystone-modules

Het afmonteren van een wandcontactdoos met gereedsschaploze keystone-modules is niet moeilijk. Op onze foto's ligt het binnenwerk op tafel, normaal gesproken komen de netwerkkabels uit je muur en monteer je het binnenwerk in je muur af. Let er op dat je de T568B-standaard gebruikt, meestal zie je twee kleurcoderingen bij de aansluitingen en kies je dan voor B. Wanneer de aansluitingen genummerd zijn van 1 tot en met 8, dan kun je het T568B-schema gebruiken (zie verderop).

Strip circa 3 centimeter van de buitenste mantel (strip de aders niet).
Haal het blokje voor de draaddoorvoer uit de keystonemodule en voer de draadjes in volgens het schema B.
Knip de draadjes af.
Druk het blokje voor de draaddoorvoer terug in de keystone-module. Let er op dat de kant met het pijltje wijst naar het pijltje op de module. Druk het blokje aan, de mesjes zullen nu de mantels van de aders doorsnijden.
Vouw de keystone-module dicht en druk hem daarna aan met een tang zodat hij goed dicht zit.
Verzegel de keystone-module met een tie-wrap.
Klik de keystone-modules in het montageraam. In het montageraam staat aangegeven in welke oriëntatie je de module moet vastklikken.
Schroef het montageraam vast in de in- of opbouwdoos en monteer vervolgen de afdekplaat. Je hebt nu een nette netwerkaansluiting.

Afmonteren binnenwerk met LSA-stroken

Voor het afwerken van een contactdoos met LSA-stroken heb je een LSA punch-down tool nodig. Op onze foto's ligt het binnenwerk op tafel, normaal gesproken komen de netwerkkabels uit je muur en monteer je het binnenwerk in je muur af. Let er op dat je de T568B-standaard gebruikt, meestal zie je twee kleurcoderingen bij de aansluitingen en kies je dan voor B. Wanneer de aansluitingen genummerd zijn van 1 tot en met 8, dan kun je het T568B-schema gebruiken (zie verderop).

Voer de kabels door in je wandcontactdoos of patchpanel. Wij hebben voor deze foto de wandcontactdoos op tafel gelegd, normaal monteer je dit aan de kabel die uit je muur komt.
Leg de ader over de juiste aansluiting (zie kleurcodering of bij nummering het T568B schema verderop) Leg hem een beetje vast over de strook en zet je LSA punch down tool op de LSA-strook. Druk de LSA punch down tool vervolgens in tot je een klik hoort.
Sluit alle aders aan, de overbodige stukjes draad worden tijdens het aandrukken door de LSA punch down tool netjes afgesneden.
Monteer de deksel van het binnenwerk en schroef het schakelmateriaal op het binnenwerk. Je hebt nu een nette (dubbele) netwerkaansluiting!

Aansluitvolgorde van de aders

Gebruik tijdens het aansluiten van de keystone-module of LSA-stroken altijd de T568B- of B-aansluitvolgorde. Meestal is er een kleurcodering voor B waarop je ziet welke ader op welke aansluiting moet worden aangesloten. Staan er op jouw keystone-module of LSA-aansluiting alleen cijfers, gebruik dan dit schema.

3 Reactie(s) op: Monteer een netwerkaansluiting

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 augustus 2015 22:03 Kasander
  Kleine tip als je een nieuwbouwhuis gaat nemen:
  Laat gelijk extra buizen leggen zodat je later een bedraad netwerk door je hele huis kan trekken. Veel sneller en veiliger dan via wifi!
  Wij kregen deze info te laat…
  :-{
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2015 19:04 Anoniem
  @kasander toen wij zeiden dat we graag een draad naar boven zouden trekken bij de uitbouw was het antwoord van de elektricien: je kunt toch ook wifi gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2021 16:57 Kasander1
  Dus? Als ik liever kabels heb neem ik kabels! Daar heeft die elektricien niets over te beslissen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.