Mozilla Firefox 57 - Eindelijk sneller dan Chrome?

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 november 2017 15:35

Review

Als het op snelheid aankomt, moet Firefox al jarenlang zijn meerdere erkennen in Chrome. Volgens Mozilla komt daar met versie 57 verandering in, want de ontwikkelaar garandeert dat de browser vergeleken met de voorgaande editie nu tweemaal zo snel is. Dat willen we graag met eigen ogen zien!

Mozilla Firefox 57

Taal
Nederlands

OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux, Android, iOS

Website
mozilla.org
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Zeer snel
  • Strakke vormgeving
  • Screenshots maken
  • Weinig geheugengebruik
  • Minpunten
  • Niet zo snel als Chrome

De vermeende snelheidswinst heeft alles met de gebruikte engine te maken. Dit is in feite de onderliggende motor van de browser die zorgt dat het programma alle webonderdelen correct interpreteert. Hoe sneller de engine, hoe vlotter de webpagina’s op je scherm verschijnen. Mozilla heeft de hondstrouwe Gecko-engine in versie 57 vervangen voor de gloednieuwe Quantum-engine. In theorie is dit raamwerk sneller, omdat Quantum efficiënter gebruikmaakt van processors met meerdere kernen. Het geheugengebruik is volgens de makers bovendien sterk afgenomen. Zeker bij gebruik van meerdere tabs zou het snelheidsverschil duidelijk merkbaar zijn. Dat klinkt allemaal prima, maar hoe bevalt de browser eigenlijk in de praktijk?

Snelheid meten

Om te achterhalen of Mozilla inderdaad de snelheidsbelofte inlost, vergelijken we de nieuwste versies van Chrome en Firefox op ons testsysteem. Het betreft een Windows 10-machine met een Intel Core i7-3770-processor, ssd-opslag en 8 GB geheugen. Naar verluidt doen deze browsers nu nauwelijks voor elkaar onder. Dat blijkt wel uit de metingen, want in de benchmarks ontlopen ze elkaar niet veel. Toch scoort Chrome bij de meeste testen net iets beter, zoals bij Speedometer 2.0 en Ares-6. Het geheugengebruik valt daarentegen wel in het voordeel van Firefox uit.

Overige nieuwigheden

Naast de engine is ook het uiterlijk van Firefox op de schop gegaan. Onder de noemer Photon-interface hebben de menu- en bladwijzerwerkbalk nu een donkere vormgeving. Verder is het kenmerkende logo iets opgefrist en bevatten verse installaties nu niet meer een apart zoekveld. Op het gebied van functionaliteit kende Firefox in de afgelopen periode weinig veranderingen, al is er nu wel een handige optie om screenshots te maken. Verder integreerde Mozilla de dienst Pocket. Hiermee sla je webartikelen en online filmpjes op, zodat je de boel later kunt terugkijken. Pocket synchroniseert opgeslagen gegevens met andere Firefox-apparaten, dus je hebt overal toegang. Dat kan zelfs offline!

Conclusie

Mozilla liep met Firefox jarenlang achter de feiten aan, omdat Chrome domweg beter presteerde. Met versie 57 verdient deze veelzijdige browser een hernieuwde kans. Weliswaar geven de meeste benchmarks nog altijd de voorkeur aan Chrome, maar dit verschil is minimaal. Tijdens reguliere surfsessies voelt Firefox pijlsnel aan, waarbij zelfs websites met veel afbeeldingen en video’s binnen mum van tijd paraat staan. Voeg daar de uitgebreide functionaliteit aan toe en Firefox is meer dan de moeite waard.

0 Reactie(s) op: Mozilla Firefox 57 - Eindelijk sneller dan Chrome?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.