Nepnieuws had nauwelijks invloed op verkiezingen

Door: lub-snoek | 20 januari 2017 11:07

Nieuws

Het nepnieuws dat tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten is verspreid, heeft nauwelijks invloed gehad op de resultaten van de presidentsverkiezeingen.

Trump

Dat concluderen wetenschappers van de universiteiten van New York en Stanford. De laatste presidentsverkiezing van de Verenigde Staten kreeg al kritiek te verduren, toen bleek dat er via social mediaveel nepnieuws werd verspreidomtrent de twee kandidaten. Lees ook: Trump krijgt 11 miljoen Twittervolgers van @POTUS.

Hoewel relatief weinig mensen het nepnieuws hebben gelezen, had Trump toch een klein voordeel wat nepnieuws betreft. Berichten die gunstig waren voor Trump, werden maar liefst 30 miljoen keer gedeeld op Facebook, terwijl berichten die Clinton ten goede kwamen 'slechts' 8 miljoen keer werden gedeeld. Het ging hierbij ook vaak om berichten waarbij de andere kandidaat in een slecht daglicht werd gezet.

De wetenschappers erkennen wel dat slechts een fractie van mensen die het nepnieuws hebben gezien het ook daadwerkelijk hebben onthouden.

Duitsland

Facebook is in Duitsland momenteel bezig met het testen van filters voor nepnieuwsom een situatie als de presidentsverkiezingen in de toekomst te voorkomen. Het filter kunnen we binnenkort ook in andere landen verwachten. Facebook en Google stopten al eerder met advertenties op websites die nepnieuws verspreiden.

1 Reactie(s) op: Nepnieuws had nauwelijks invloed op verkiezingen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 januari 2017 13:29 probeertehelpen
    Allemaal niet belangrijk hoor. Live is a game en bowling is serieus.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.