Netatmo Presence – Knappe herkenning, onhandige opslag

Door: Jeroen Boer | 20 maart 2017 08:15

Review

Netatmo zet met de Netatmo Presence een unieke combinatie van beveiligingscamera en buitenlamp op de markt. Wij hebben de Presence getest om te kijken of in één klap een oogje in het zeil kunnen houden en in het donker ons sleutelgat kunnen vinden.

Netatmo Presence


Prijs: € 299,-

Draadloos: 802.11b/g/n

Opslag: Micro-sd (standaard 8 GB, tot 32 GB)

App: iOS 9 of nieuwer en Android 4.3 of nieuwer

Sensor: 4 megapixel (100 graden beeldhoek)

Beeld: Full HD (1920 x 1080 pixels)

Afmetingen: 20 x 5 x 11 cm

Website: netatmo.com
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Geen abonnement
  • Goede beeldkwaliteit
  • Knappe herkenning
  • Ook lamp
  • Minpunten
  • Doet niks zonder sd-kaart
  • Algoritme soms fout

De Netatmo Presence is zowel een beveiligingscamera als een buitenlamp. Je hangt hem op de plek waar normaal een buitenlamp hangt en sluit hem net als een lamp aan op een 230 volt-stroompunt. De installatie is niet heel moeilijk, maar vereist wel wat handigheid. Na installatie heb je in ieder geval een nette ‘buitenlamp’ aan je muur hangen die niet direct opvalt als camera. Via de app koppel je de Presence vervolgens aan je draadloze netwerk en kun je aan de slag. Lees ook: Wat is de beste ip-camera?

Na installatie heb je een nette buitenlamp.

Via de app kun je live meekijken met de camera en de verlichting in- en uitschakelen. Je schakelt de verlichting met de app omdat de Presence uiteraard constant spanning nodig heeft waardoor je de schakelaar voor je buitenlamp niet meer kunt gebruiken. Je kunt ook instellen dat de lamp (alleen in het donker) aanspringt als er beweging wordt gedetecteerd. Houd er rekening mee dat de verlichting wat ons betreft standaard veel te fel is. Het is voor jezelf en andere mensen in ieder geval wel zo prettig als je de intensiteit direct flink terugschroeft. In de app kun je een tijdlijn de opnamen terugkijken van de momenten dat er iets gedetecteerd werd. Er wordt niet constant opgenomen, dus kunt niet zoals bij sommige andere camera’s de hele dag terugkijken.

Opnames op sd-kaartje

Voor de opnames wordt een ingebouwd sd-kaartje van 8 gigabyte gebruikt (je kunt eventueel een grotere plaatsen). Als er beweging gedetecteerd wordt, wordt er een opname gemaakt die je via de app kunt bekijken. Je kunt een video ook downloaden naar je smartphone. Als het kaartje vol is worden de oudste opnames automatisch overschreven. De camera is optioneel ook koppelen met Dropbox of ftp-opslag op bijvoorbeeld je nas zodat alle video’s automatisch bewaard blijven. Er is in ieder geval geen abonnement nodig om de Netatmo Presence te gebruiken en dat is erg prettig.

Knap herkenningsalgoritme

De Presence kan onderscheid maken tussen mensen, dieren en auto’s. Interessant is dat Netatmo voor dit herkenningsalgoritme geen cloud nodig heeft, alle software draait op de camera zelf. Het algoritme werkt over het algemeen goed. Mensen worden als mensen gedetecteerd, dieren als dieren en auto’s als auto’s. Soms zit Presence er wel naast en wordt een dier bijvoorbeeld als persoon gedetecteerd. Het is daarom handig om in ieder geval van alle bewegingen opnames te maken. Je kunt indien gewenst ook een alert-zone instellen zodat je bijvoorbeeld het gebied rondom je voordeur nog strakker kunt afkaderen en geen onnodige opnames krijgt.

Goede beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkste aan een beveiligingscamera en op dat punt stelt de Netatmo Presence niet teleur. De camera heeft een 4megapixel-sensor die een prima Full HD-beeld weet neer te zetten. Dankzij krachtige ir-leds is ook het nachtzicht erg goed, al vallen de ir-leds wel erg op. De camera geeft in het donker een zichtbare rode gloed af. Ook s’ nachts kun je mensen en dieren in ieder geval prima herkennen. Bij het streamen van een video vanaf de camera naar de app is het beeld overigens soms wat korrelig, maar door de opname te downloaden krijg je alsnog een strak beeld.

De beeldkwaliteit is prima.

Problemen met de SD-kaart

We hadden de Presence zo’n drie weken hangen totdat er opeens iets mis ging. Er verscheen een melding dat er een storing was met de sd-kaart en even later werd de kaart helemaal niet meer gedetecteerd. Dat er iets met de sd-kaart misgaat kan natuurlijk altijd. Kwalijker is echter dat ook de live-weergave direct niet meer werkte en we ook de lamp niet meer konden bedienen. Eigenlijk deed het hele apparaat gewoon helemaal niks meer. Vreemd was ook dat ingebouwde lamp na onderbreken van de spanning (om te controleren of de camera niet was vastgelopen) zelfs de hele tijd aanstond. Gaat het kaartje dus kapot als je er niet bent, dan kun je helemaal niet meer kijken. Daar komt bij dat het klepje dat toegang geeft tot het kaartje eenvoudig is te openen en iemand anders het kaartje dus eenvoudig kan verwijderen.

Uiteindelijk hebben we de camera weer aan de praat gekregen met een andere sd-kaart, dus het lag daadwerkelijk aan de sd-kaart. We konden de originele sd-kaart weer gebruiken na hem op de pc opnieuw te formatteren. Naar de reden van het probleem kunnen we alleen gissen, wellicht ging er iets mis bij het overschrijven van een oude opname of is er misschien vocht binnengedrongen. De Presence is namelijk niet helemaal waterdicht, want aan de onderkant bij de sd-kaart zitten ventilatiegaten.

Conclusie

Op zich heeft Netatmo met de Presence een mooi product afgeleverd. De Presence is op het eerste gezicht een geslaagde combinatie van camera en lamp waarvan de lamp ook aan kan springen bij beweging. De beeldkwaliteit van de camera is gewoon goed en ook ’s nachts is alles duidelijk te zien. Tel daar bij op dat Netatmo een knap herkenningsalgoritme dat onderscheid maakt tussen mensen en dieren heeft ingebouwd en je zou denken dat Presence een regelrechte aanrader is. Hoewel we onder de indruk zijn, raden we je Presence toch niet aan. De camera gebruikt een sd-kaart om de opnames op te slaan, maar blijkt ook voor de overige functionaliteit teveel op de sd-kaart te leunen. Is er een probleem met het kaartje of wordt het kaartje ontvreemd dan heb je direct geen live-weergave meer en kun je ook de lamp niet meer bedienen. Omdat opnames continue worden overschreven is de kans volgens ons reel dat er net als bij ons iets mis gaat met het kaartje. Terug naar de tekentafel dus, want hoewel de potentie er zeker is, verwachten we voor 299 euro toch echt een vlekkeloze werking.

0 Reactie(s) op: Netatmo Presence – Knappe herkenning, onhandige opslag

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.