Netgear Orbi RBK20 en RBK23 – Kleiner en goedkoper

Door: Jeroen Boer | 20 april 2018 14:34

Netgear Orbi RBK23
Review

Met de Orbi RBK20 en RBK23 voegt Netgear wederom een nieuw lid aan de Orbi-familie van wifi-mesh-systemen toe. Netgear noemt de nieuwe producten ook wel Orbi Micro. Wij zijn benieuwd hoe het nieuwe wifi-mesh-systeem presteert.

Netgear Orbi RBK23

Prijs: € 249,- (RBK20), € 338,- (RBK23)
Geheugen: 512 MB RAM en 254 MB flashopslag
Aansluitingen router: WAN-aansluiting (gigabit), 1 x 10/100/1000-netwerkaansluiting
Aansluitingen satelliet: 2 x 10/100/1000-netwerkaansluiting
Draadloos: 802.11b/g/n/ac (twee antennes per frequentieband, maximaal 866 Mbit/s) met beamforming en MU-MIMO
Draadloze link naar satelliet: 802.11ac (twee antennes, maximaal 866 Mbit/s)
Afmetingen: 16,8 x 14,2 x 6,1 cm
Website: www.netgear.nl
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Goede prestaties
  • Handig ouderlijk toezicht
  • Relatief goedkoop
  • Compact formaat
  • Minpunten
  • Weinig netwerkaansluitingen

Nadat Netgear eind 2016 wifi-mesh-systeem Orbi RBK50 introduceerde volgde in 2017 de goedkopere RBK40 en RBK30. Het verschil met de eerder geïntroduceerde Orbi RBK50 was dat er in plaats van AC3000-technologie gebruik wordt gemaakt van AC2200-technologie. Het verschil tussen beide technologieën is dat er voor de onderlinge draadloze verbinding tussen router en satellieten twee in plaats van vier datastromen gebruikt wordt. Ook de nieuwste toevoeging aan het Orbi-assortiment, de RBK20 en RBK23, maken gebruik van AC2200-technologie. Beide sets gebruiken dezelfde componenten waarbij de RBK20 bestaat uit één router en één satelliet terwijl je in de RBK23 één router en twee satellieten krijgt.

Netgear Orbi RBK23
Het fysieke verschil tussen de nieuwe Orbi RBK20 en topmodel RBK50 is groot.

Een stuk kleiner

Wat direct opvalt, is de kleine doos van de RBK23 die voor dit artikel getest hebben. De nieuwe router met het typenummer RBR20 en nieuwe satellieten met typenummer RBS20 zijn dan ook een stuk kleiner dan de al bestaande Orbi-systemen. Waar de vorig jaar geïntroduceerde RBK40 de afmetingen al terugbracht van 22,6 x 17 x 6 cm naar 20,4 cm x 16,7 x 8,3 cm zijn de afmetingen van de nieuwste telg nog maar 16,8 x 14,2 x 6,1 cm. De nieuwe Orbi is dus lekker compact ent Netgear spreekt zelf ook wel van Orbi Micro. Hoewel klein natuurlijk altijd fijner is, lever je wel wat in. Zowel de nieuwe router als satelliet beschikken over nog maar twee netwerkaansluitingen waar de vorige varianten vier netwerkpoorten hebben. Dat betekent dat je op de router naast de wan-poort nog maar één netwerkaansluiting nodig hebt. Je zult dus al snel een switch nodig hebben als je Orbi als router wilt gebruiken. Wifi-mesh-systemen van andere fabrikanten als Linksys of TP-Link hadden overigens al twee netwerkaansluitingen.

Netgear Orbi RBK23
Je krijgt bij de nieuwste Orbi nog maar twee netwerkaansluitingen per node.

Veel mogelijkheden

De webinterface is identiek aan die van eerdere Orbi-systemen en dat betekent dat uitgebreide routermogelijkheden krijgt die toegankelijk zijn via een klassieke webinterface. Je kunt Orbi ook via een app beheren die inmiddels een stuk beter is dan een jaar geleden en voldoet voor de dagelijkse handelingen als het activeren van het gastnetwerk of het blokkeren van apparaten. Voor de uitgebreide instellingen zoals de vpn-server, port forwarding of de uitgebreide draadloze instellingen moet je nog altijd in de webinterface zijn.

Netgear Orbi
Orbi heeft een uitgebreide webinterface.

Voor geavanceerdere gebruikers is het prettig dat je Orbi ook kunt instellen als accesspointsysteem waardoor je het systeem als aanvulling op je eigen router kunt gebruiken. Overigens is dat bij vrijwel ieder concurrerend wifi-mesh-systeem ook mogelijk. Verder kun je de satellieten optioneel ook bedraad aansluiten op de router. Handig als je naar een verdieping toevallig wel een kabel hebt lopen, want zo wordt de draadloze link naar een eventuele andere satelliet minder belast.

Netgear Orbi
Je kunt Orbi ook instellen als accesspointsysteem.

Nieuw ten opzichte van eerdere tests is dat de Orbi met Disneys Circle een uitgebreide vorm van ouderlijk toezicht heeft. Circle werkt goed en is toegankelijk in te stellen. Met de gratis variant kun je filters instellen en de internettoegang handmatig pauzeren. Voor het automatisch instellen van de internettoegang gebaseerd op bijvoorbeeld tijdslimieten of bedtijd, moet je 5 euro per maand betalen. Circle werkt overigens alleen wanneer je Orbi instelt als router en is niet beschikbaar in accesspointmodus.

Prestaties

De prestaties hebben we in de praktijk getest door de Orbi in een huis met drie verdiepingen in gebruik te nemen. In een mesh-scenario zetten we de router op de begane grond en de satellieten op de andere verdiepingen terwijl we in het ster-scenario de router juist op de eerste verdieping plaatsen. Het mesh-scenario is het belangrijkst en komt overeen met hoe een wifi-mesh-systeem doorgaans gebruikt zal worden.

Wanneer we in het mesh-scenario de router op de begane grond zetten en vervolgens een satelliet op zowel de eerste als tweede verdieping dan halen we 503 Mbit/s op de begane grond. Op de eerste verdieping is daar nog een heel nette 353 Mbit/s van over terwijl we op zolder 154 Mbit/s halen. In het sterscenario halen we op de eerste verdieping waar de router staat 465 Mbit/s terwijl we op zolder 370 en op de begane grond 375 Mbit/s halen. Het sterscenario zorgt dus zoals verwacht voor betere prestaties, maar het meshscenario is zoals Orbi doorgaans gebruikt zal worden. De prestaties zijn al met al goed en vergelijkbaar (en zelfs wat hoger) dan we eerder met de RBK40 haalden.

Mesh-scenario
In het mesh-scenario zetten we router beneden en de nodes vervolgens op de verdiepingen daarboven.

Conclusie

Met de RBK20 en RBK23 breidt Netgear het Orbi-assortiment wederom uit waarbij je nu voor 338 euro een set hebt bestaande uit een router en twee satellieten terwijl je voor een router plus één satelliet nu 249 euro kwijt bent. Hiermee is vooral de set bestaande uit één router en twee satellieten (RBK23) goedkoper dan vergelijkbare AC2200-systemen van Linksys en ASUS. Wil je je hele huis van wifi voorzien, dan haal je met de nieuwe Orbi een prima systeem in huis met het geringe aantal netwerkaansluitingen als nadeel.

0 Reactie(s) op: Netgear Orbi RBK20 en RBK23 – Kleiner en goedkoper

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.