Netgear Orbi WiFi 6 is het meest indrukwekkende mesh-systeem van IFA

Door: Jeroen Boer | 09 september 2019 14:02

Netgear Orbi WFi 6
Hands-on

Zoals verwacht was op IFA 2019 één van de trends wifi 6 al dan niet gecombineerd met mesh. Netgear liet met hun nieuwe Orbi WiFi 6 RBK850 het meest indrukwekkende wifi-mesh-systeem gebaseerd op de nieuwe draadloze standaard zien. Volgens Netgear is dit hét systeem voor de aankomende paar jaar.

Niet alleen was Netgears Orbi RBK50 het eerste wifi-mesh-systeem dat in Nederland te koop was, uit een door ons onlangs gehouden test blijkt dat het nog altijd het best presterende systeem is dat je nu kunt kopen. Netgear wil die positie graag houden, want met het Orbi WiFi 6 Tri-Band Mesh-systeem RBK850 presenteren ze een indrukwekkend wifi-systeem.

Krachtige backhaul

Het ‘geheim’ van Netgears Orbi RBK50 was dat er voor de communicatie tussen de verschillende units een aparte radio met vier datastromen gebruikt wordt waar andere fabrikanten een radio met twee datastromen reserveren of zelfs helemaal niet in een aparte radio voor onderlinge communicatie voorzien. Die truc wordt herhaald, want opnieuw gebruikt Orbi RBK850 een backhaul met vier datastromen.

Uiteraard wordt er nu gebruik gemaakt van wifi 6 of 802.11ax voor de link tussen de nodes. Waar bij de op wifi 5 gebaseerde RBK50 er 1733 Mbit/s wordt gehaald, is dat bij de RBK850 maar liefst 2400 Mbit/s. Die snelheid moet je natuurlijk ‘in’ het systeem kunnen krijgen en daarvoor is de router van het nieuwe systeem voorzien van een 2,5Gbit/s-netwerkaansluiting als wan-poort. De overige vier lan-aansluitingen zijn net als de vier lan-aansluitingen op de satelliet nog uitgevoerd in gigabit.

Netgear Orbi WiFi 6
Netgear Orbi WiFi 6 RBK850 biedt veel meer bandbreedte dan het vorige topmodel Orbi RBK50.

Alles vier datastromen

Het meest opzienbarende verschil tussen de op wifi 5 gebaseerde Orbi RBK50 en de nieuwe Orbi RBK850 zit hem echter in de datastromen die voor de clients beschikbaar worden gemaakt. Tot nu toe boden alles Orbi-systemen op zowel de 2,4- als 5GHz-band twee datastromen per node aan. Op de nieuwe Orbi Wifi 6 RBK850 wordt alles verdubbeld. Zowel op de 2,4- als 5GHz-band worden er vier datastromen aangeboden. Het gaat uiteraard om wifi 6-technologie voor een totaal maximale bandbreedte van 1200Mbit/s op de 2,4Hz-band en 2400 Mbit/s op de 5 GHz-band.

Overigens is die indrukwekkende topsnelheid niet per se het voordeel, maar dat de totale snelheid door het grotere aantal streams beter over meerdere clients tegelijkertijd verdeeld kan worden. Iets waar wifi 6 overigens een hoop verbeteringen voor heeft. Voor de optimale prestaties heb je wifi 6-clients nodig, maar ook wifi 5-clients profiteren van het grotere aantal datastromen.

Hoge prijs

Technisch is de nieuwe Orbi WiFi 6 RBK850 kortom een indrukwekkend systeem en we kunnen niet wachten om de prestaties in het echt te testen. Beginnen bij het topmodel met vooruitstrevende technologie komt wel met een behoorlijk nadeel: de prijs van de nieuwe Orbi WiFi 6 wordt twee keer zoveel dan de introductieprijs van de vorige generatie Orbi. Voor een pakket bestaande uit een router en één satelliet vraagt Netgear 799 euro terwijl je voor een pakket bestaande uit een router en twee satellieten 1099 euro moet betalen. Orbi Wifi 6 kun je in november daadwerkelijk kopen.

0 Reactie(s) op: Netgear Orbi WiFi 6 is het meest indrukwekkende mesh-systeem van IFA

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.