Netgear ReadyNAS RN202 - Scherp geprijsde krachtpatser

Door: Edmond Varwijk | 02 augustus 2015 10:40

Review

NAS-apparaten lijken qua behuizing vaak veel op hun voorgangers en dat is ook bij Netgears nieuwe RN202 het geval. De hardware heeft Netgear wel flink vernieuwd en de NAS zou een stuk krachtiger moeten zijn dan zijn voorganger.

Netgear RN202

Prijs € 289,71

Aantal schijven 2

Processor Annapurna Labs AL212 (1,4 GHz, dualcore)

RAM 2 GB

RAID JBOD, 0, 1

Aansluitingen 2x gigabit LAN, usb 2.0, 2x usb 3.0, eSATA

Downloaden http, ftp, bittorrent

Netwerkservices UPnP, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio

Aantal packages 66

Mobiele apps 5x iOS, 5x Android

Gemiddelde prestatiescore 80,51 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 87,75 MByte/s

RAID1 – Schrijven 76,86 MByte/s

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snelle hardware
  • Uitgebreide databescherming
  • Ruimaanboed mogelijkheden
  • Minpunten
  • Onduidelijkheid apps

Van buiten is de Netgear ReadyNAS RN202 niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De RN202 is de verbeterde versie van de sympathieke RN201 waarmee het bedrijf enkele jaren geleden een hernieuwde en succesvolle poging deed op de NAS-markt. Lees ook: Wat kun je met een NAS?

De NAS heeft twee netwerkaansluitingen.

Uitstekende specificaties

De RN202 baseert op de nog onbekende 1,4 GHz dualcore ARM-processor van Annapurna Labs, een processorfabrikant uit Israël. De prestaties die de processor neerzet zijn in ieder geval prima, het is de een na snelste in de test. De RN202 beschikt over twee netwerkpoorten, wat handig is als je thuis meerdere netwerken hebt. Twee jaar geleden was dit nog opvallend geweest, inmiddels is het echt standaard aan het worden, bijna alle andere geteste NAS-apparaten hebben het al. De poorten zijn in dien je een switch hebt die dit ook ondersteunt te koppelen tot één verbinding van twee gigabit voor nog betere prestaties. De zeer ruime 2GB geheugen biedt voldoende ruimte om de NAS flink aan het werk te zetten.

ReadyCloud biedt veilige toegang tot elke Netgear NAS waar ook ter wereld jij bent.

Eindelijk apps

Die ruime hoeveelheid werkgeheugen is gelukkig niet voor niets, want het langjarige tekort aan apps in vergelijking met de concurrentie is grotendeels ingelopen. Er is een ruim aanbod aan uitbreidingsmogelijkheden zoals Plex, Transmission, SABnzbd en Sick Beard voor downloaden. Het eigen ReadyNAS Photos II voor het online presenteren van foto's en ook zakelijke toepassingen als PHP, een wiki of een CRM-pakket. Bij de dataopslag neemt Netgear tijd een unieke plek in dankzij de vijf lagen bescherming die het biedt: RAID tegen hardwarefalen, snapshots voor bestandsherstel, realtime antivirus tegen malware, bitrot-bescherming tegen verval van mediabestanden en gratis cloud backup. Netgear gebruikt hiervoor het BTRFS-bestandssysteem dat oneindige snapshots toestaat.

Mobiele apps

Een verbeterpunt zijn de mobiele apps. Er zijn er veel van Netgear maar niet duidelijk is altijd welke is bedoeld voor de ReadyNAS-serie. Men zou eens moeten opruimen ook. Daarbij zijn de apps niet zo mooi en uitgebreid als bijvoorbeeld die van Synology en QNAP.

0 Reactie(s) op: Netgear ReadyNAS RN202 - Scherp geprijsde krachtpatser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.