Netwerkoptimalisatie (deel 1) - Richt sneller je netwerk in

Door: Edmond Varwijk | 12 mei 2013 21:51

How To

Het thuisnetwerk is de basis van je elektronische interieur. Elke tablet, smartphone en pc in je huis maakt er gebruik van én is er veelal van afhankelijk. Al die apparaten hebben behoefte aan internettoegang op maximale snelheid. Hoe richt je je netwerk sneller in?

Tip 01: Wat zit waar?

Als je internet niet optimaal werkt en je bijvoorbeeld een langzame of haperende verbinding hebt, heb je wellicht de neiging om naar de instellingen van het betreffende apparaat te kijken. Mensen die beroepsmatig met netwerken bezig zijn, gaan heel anders aan de slag. Zij kijken heel anders naar een netwerk dan de gemiddelde thuisgebruiker. Voor hen is het netwerk een wegenkaart, waarbij het belangrijk is dat ieder apparaat op de beste manier op het weggennet wordt aangesloten. Er zijn lange en korte wegen, smalle en brede wegen, en ook nog wegen die beter vermeden kunnen worden.

Kijk ook eens op deze manier naar jouw eigen thuisnetwerk. Bekijk van ieder apparaat in je thuisnetwerk hoe het is verbonden: met draad of draadloos? Als je apparaat via een netwerkkabel is aangesloten, waar zit dan het andere uiteinde van die kabel? En welk draadloos toegangspunt gebruikt de smartphone of tablet? Is dat er één of zijn dat er meerdere? Maak een tekening van al je bevindingen zodat je een duidelijk overzicht hebt.

//01_netwerktekening.jpg//

Tip 01 Maak een tekening van het netwerk met alle apparaten en verbindingen.

Tip 02: Topologie

De structuur van het netwerk wordt ook wel de topologie genoemd. En een goede topologie levert heel veel snelheid en stabiliteit op voor een netwerk, vaak zelfs meer dan een nieuwe router of switch. Bekijk de tekening en zoek naar onlogische verbindingen. Hanteer de volgende zes regels:

1. Apparaten die altijd op dezelfde plek staan, sluit je met een kabel aan op een switchpoort.

2. Apparaten die onderling veel met elkaar communiceren sluit je aan op dezelfde switch.

3. Apparaten die elkaar als back-up gebruiken sluit je aan op hetzelfde apparaat.

4. Draadloos verbonden apparaten maken verbinding met het dichtstbijzijnde draadloos accesspoint.

5. Apparaten die alleen het internet gebruiken, sluit je het liefst direct op de router of een draadloos accesspoint in de router aan.

6. Voorkom dubbele verbindingen. Zorg dus dat er van elke switch maar één kabel naar de router gaat. Sluit een switch ook liever niet op een andere switch aan, maar direct op de router, tenzij de apparaten op de switches vooral met elkaar praten. Switches en extra draadloze accesspoints sluit je overigens het liefst via een directe kabelverbinding aan op de router.

//02_netwerkverbeteringen.jpg//

Tip 02 Noteer de mogelijke verbeteringen in de opbouw van het netwerk.

Tip 03: Netwerk aanpassen

Nu de mogelijke verbeteringen helder zijn, kun je ook echt aanpassingen gaan maken. Maak netwerkkabels los die niet optimaal zijn aangesloten en sluit het apparaat vervolgens op de optimale wijze aan. Bekijk direct de kwaliteit van de kabels. Zijn ze nog wel goed, zitten er geen rare knikken in, hebben alle stekkers nog wel het lipje waarmee de stekker ook echt vastklikt in de pc of netwerkpoort.

Is één van deze punten niet het geval, vervang dan de hele kabel door een nieuwe. Zie ook het kader 'Zelf kabels maken'. Kijk ook apparaten nog echt nodig zijn/gebruikt worden. Zijn alle aanpassingen doorgevoerd, bekijk je netwerk dan opnieuw kritisch. Update je tekening en controleer of het nog beter kan.

Zit er nadat alle verbindingen zijn aangepast bijvoorbeeld nog maar één apparaat op een switch? Haal dan de switch er dan liever tussenuit en gebruik de netwerkkabel om het apparaat direct aan te sluiten. Elke onnodige hop in het netwerk verwijder je op deze manier. De verbindingen worden alleen maar sneller daardoor.

//03_netwerkstekker.jpg//

Tip 03 Controleer meteen de kwaliteit van de gebruikte kabels.

Zelf kabels maken

De verbinding via een netwerkkabel is altijd sneller en betrouwbaarder dan een draadloze verbinding. Maar niet elke plek in huis is even gemakkelijk met een netwerkkabel te bereiken. Soms ligt er geen kabel en soms is gewoon niet mogelijk die dikke netwerkstekker door de muur of door het gat in de fundering te krijgen.

In die laatste gevallen kun je eerst alleen de kabel trekken en dan de stekker er zelf aanknijpen. Niet moeilijk maar ook geen kinderspel. Een goede uitleg wat je hiervoor nodig hebt en hoe het precies moet staat op http://tipsentrucs.link.idg.nl/kabel.

//kader1_kabelmaken.png//

Zelf een netwerkkabel maken is niet moeilijk maar ook geen kinderspel.

Tip 04: Wifi naar kabel

Hoewel draadloos internet erg gemakkelijk is, kleven er best veel nadelen aan. Bijvoorbeeld traagheid of het zomaar wegvallen van de verbinding terwijl je aan het werk bent. Bovendien neemt het aantal apparaten dat gebruikmaakt van het draadloos netwerk snel toe, waardoor de verbinding zwaar belast wordt.

Er zijn meerdere verbeteringen mogelijk om, voor de apparaten die alleen wifi gebruiken, de verbinding optimaal te maken. Een belangrijke stap hierbij is het overzetten van al die apparaten die behalve wifi ook een vaste netwerkverbinding ondersteunen. Leg een netwerkkabel klaar tussen elk van die apparaten en een switch in het netwerk. Verbind de netwerkkabel aan de ene kant met de switch. Ga dan naar het apparaat, bijvoorbeeld een pc of een smart-tv, en log in.

Ga dan naar het onderdeel Netwerkinstellingen en schakel de draadloze adapter of wifi helemaal uit. Sluit dan pas de netwerkkabel aan op het apparaat. Op een Windows-pc klik je met de rechtermuisknop op Netwerk. Kies Eigenschappen / Adapterinstellingen wijzigen. Klik met de rechtermuisknop op de draadloze netwerkverbinding en kies Uitschakelen.

//04_draadloosuit.png//

Tip 04 Schakel eerst de draadloze verbinding uit en verbind dan de pc met de netwerkkabel.

Tip 05: Test verbindingen

Zijn alle apparaten weer (eventueel via ethernetkabels) op het thuisnetwerk aangesloten, dan is het belangrijk de verbindingen te testen. Een snelle methode die op elk apparaat werkt, is de browser starten en dan een webpagina openen. Wordt de webpagina niet geopend, controleer dan of de lampjes bij de netwerkkaart op het apparaat wel knipperen.

Kijk ook naar de lampjes op de switch. Knipperen die niet, vervang dan de nieuwe kabel even door een tweede om te kijken of de kabel mogelijk het probleem veroorzaakt. Is dat allemaal in orde, controleer dan de netwerkconfiguratie op het apparaat. Op een iPad open Instellingen / Wi-Fi en klik je op de naam van het netwerk. Dan moet je een IP-adres en bijbehorende IP-configuratie zien.

Op een Windows-pc klik op Start / Uitvoeren en typ het commando cmd of open via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires de Opdrachtprompt. Met het commando ipconfig gevolgd door een druk op Enter vraag je de netwerkconfiguratie op. Met Ping kun je een testbericht sturen naar het IP-adres van de router.

//05_controleren.png//

Tip 05 Controleer altijd de werking van het internet nadat je een verbinding hebt vervangen of aangepast.

0 Reactie(s) op: Netwerkoptimalisatie (deel 1) - Richt sneller je netwerk in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.