WIV - Alle voors en tegens van de sleepwet op een rijtje

Door: Joris Peterse | 19 maart 2018 13:55

Sleepwet
How To

In de begindagen van de pc waren computers nog het domein van hobbyisten. Je had vaak fysieke controle over je bestanden in de vorm van diskettes en schijven van pc’s die niet verbonden waren. De grootste bedreiging kwam toen van malware die je systeem in de soep wilde laten lopen. Maar hoe groter de invloed van technologie op onze levens en hoe meer we ‘verbonden’ zijn, des te ingewikkelder de beveiliging wordt. Controle over je data is een abstract en relatief begrip geworden en hetzelfde geldt voor de bedreigingen. Met de nieuwe sleepwet, onderdeel van de WIV, krijgen bedreigingen een steeds politieker karakter, waardoor je je nu kunt afvragen of je er een grote belager bij krijgt.

Er wordt door voor- en tegenstanders om het hardst gebruld, met het terreurbescherming-argument vanuit de ene hoek en Big Brother-angst uit de andere. Verduidelijking over de wet is daarom van belang; niet alleen om straks bij het referendum een afgewogen keuze te maken, maar ook om goed te weten welke rechten toegeëigend worden tot jouw data – mocht de wet aangenomen worden.

Databescherming

Ook op het gebied van de bescherming (en back-up) van je data verandert er nu veel. Het is je goed recht om het beheer van je bestanden in eigen hand te houden, of deze gegevens zakelijk of persoonlijk zijn doet er niet toe. Maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Dat is waar we op doorgaan: het leven na de (mogelijke) invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Is het nog wel mogelijk om anderen uit jouw data te houden? Ongeacht of dat veiligheidsdiensten zijn, criminelen die uit zijn op jouw systeem of hackers die het weer op veiligheidsdiensten gemunt hebben (waar jouw gegevens in bulk zijn verzameld en opgeslagen).

Meer lezen?

Wat houdt de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in en waar stemmen we over? In dit artikel schrijven wij hier uitgebreid over. In de handige visual hieronder vind je alle voors en tegens op een rijtje.

0 Reactie(s) op: WIV - Alle voors en tegens van de sleepwet op een rijtje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.