Onder de radar - Word een spook op internet

Door: dirk-schoofs | 23 juli 2015 14:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Bekruipt je weleens het onbehaaglijke gevoel dat het internet je stiekem achtervolgt? Schrik je van de informatie die je met de jaren bewust en onbewust over jezelf hebt prijsgegeven? Word onzichtbaar terwijl je zelf wel blijft gebruikmaken van alle online diensten.

Tip 01: Pak de Big Four aan

Laten we beginnen met een ontnuchterende boodschap. Volledig verdwijnen van het internet is erg lastig en eigenlijk bijna onmogelijk. Hoe langer en hoe meer je op internet actief bent geweest, hoe moeilijker het wordt om al je sporen te wissen. Dat is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat je toch ontzettend veel informatie kunt weghalen, vooral als je deze taak met het nodige doorzettingsvermogen aanpakt. Het is geen klusje dat je in een uur klaart, het gaat meer om je instelling als internetter, een instelling die je vervolgens moet volhouden. Ga bovendien planmatig te werk. Concentreer je eerst op de 'Big Four' en pak daarna de kleintjes aan. De Big Four zijn de vier belangrijkste sociale-mediasites op deze planeet: Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Gelukkig voor jou beschikken ze alle vier over duidelijke procedures om je account met bijbehorende informatie te wissen. Het meeste valt te vertellen over Facebook.

Tip 01 Pak eerst de vier belangrijkste sociale-mediasites aan.

Facebook

Tip 02: Kopieer je Facebook

Verwijder niet botweg je Facebook-account, tenzij je er absoluut zeker van bent dat je meteen een streep wilt trekken onder de massa diensten waarop je via deze sociale-mediasite bent ingeschreven. Bovendien staan er na al die jaren wellicht een heleboel herinneringen op, die je niet zomaar wilt wissen. Daarom geeft Facebook zijn gebruikers de mogelijkheid een volledige back-up te downloaden van hun profielen. Het maken van zo'n kopie neemt wat tijd in beslag, want alle foto's, publicaties, chats, video's en berichten worden netjes verpakt in één zip-bestand. Hiervoor ga je naar Instellingen en dan naar Een kopie downloaden van je Facebookgegevens. Je ontvangt een e-mailbericht wanneer de kopie klaar is. Omwille van de veiligheid is de downloadlink die je ontvangt slechts enkele dagen beschikbaar. Het resultaat is een archiefbestand met daarin alle webpagina's, gegevens en foto's. Door met de webbrowser het index.htm-bestand te openen kun je door je content heen 'droogsurfen'.

Give me my data

Een andere manier om al je Facebook-gegevens te verzamelen is de online applicatie GiveMeMyData.com. Klik op de knop Go to Application en vervolgens selecteer je wat je precies wilt binnenhalen: je foto's, je fotoalbums, je contacten... Daarna selecteer je in welk bestandsformaat je deze gegevens wilt hebben: platte tekst, CSV, XML ... Het online programma zal voorstellen welk bestandsformaat je daarvoor het beste kunt selecteren. Tot slot klik je op de knop Give me my data. De gegevens die je ontvangt, kun je kopiëren en plakken in een tekstverwerker (Google Docs, Teksteditor, Notepad). Dat gaat bijvoorbeeld om de namen van je contacten of een lijst van foto's die je met een gratis XML-viewer kunt bekijken.

Tip 03: Verbonden apps

Daarnaast is de kans groot dat je op een aantal diensten bent ingelogd met je Facebook-account. Wanneer je dit account verwijdert, verlies je tegelijkertijd de sleutel tot deze apps. Bekijk dus eerst bij Instellingen deze toepassingen en verwijder de apps die weg mogen met behulp van de X-knop. Je kunt ook apps en diensten verwijderen. Wij waren verrast te zien hoeveel diensten gebruikmaken van onze Facebook-gegevens. Noteer de apps die je wilt behouden. Wanneer je straks Facebook uitschakelt, moet je bij deze apps overschakelen naar de traditionele manier van inloggen via een gebruikersnaam en wachtwoord.

Tip 04 Bij Spotify hoef je niet per se in te loggen via Facebook.

Tip 04: Spotify

Besteed zeker aandacht aan Spotify, de muziekdienst die ook gebruikmaakt van je Facebook-profiel. Gelukkig kun je bij Spotify ook op de ouderwetse manier inloggen zonder Facebook. Daarvoor gebruik je in Spotify het menu Bewerken, Voorkeuren en dan selecteer je de opdracht Verbinding verbreken met Facebook. Helaas is deze optie alleen beschikbaar wanneer je ooit een Spotify-account hebt aangemaakt via een gewoon e-mailadres. Ben je van meet af aan op de muziekdienst gegaan via Facebook, dan zit er niets anders op dan een nieuw account met je mailadres aan te maken.

Playlists overdragen

Wanneer je een nieuw Spotify-account aanmaakt, kun je wel vooraf je playlists exporteren om die daarna in je nieuwe account te importeren. Op die manier ben je de afspeellijsten niet kwijt. Daartoe sleep je de Spotify-playlists naar een map in de Windows Verkenner of in Mac OS Finder. Vervolgens log je in met je nieuwe account en sleep je de lijsten terug naar Spotify. Kopieer de inhoud van de lijsten of knip en plak de nummers in een nieuwe lijst. Heb je een Premium-account, dan zal de klantenservice je helpen bij de overstap naar een niet-Facebook-account.

Je kunt de playlists gewoon in een lege map slepen en dan opnieuw overbrengen op Spotify.

1 Reactie(s) op: Onder de radar - Word een spook op internet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 augustus 2015 18:34 Anoniem
  Hoe kun je als journalist nou adviseren om je data via een derde (givememydata.com) partij te verhuizen om je privacy op internet te verhogen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.