Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

Door: robbin-ooijevaar | 06 maart 2014 11:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Afluisteren via hotspots is niet moeilijk en maakt een soort 'draadloos skimmen' mogelijk. Door klakkeloos verbinding te maken met wifi-netwerken, kun je flink in de problemen komen. In het gunstigste geval word je alleen 'gehackt', maar identiteitsfraude is veel erger.

Openbare wifi-netwerken lijken zo veilig: meestal moet je onderweg of in een hotel immers eerst een wachtwoord invoeren om verbinding te maken. In dit artikel kom je erachter dat wifi-netwerken niet zo veilig zijn als ze lijken.

Je leest slimme oplossingen om onderweg veiliger te internetten op smartphone, tablet en laptop. Van VPN tot eenvoudige leefregels.

01 (On)veilig wifi

Wifi is een populaire manier om buitenshuis of tijdens de vakantie te internetten. Helaas zijn de meeste wifi-netwerken onveilig, ook als je hiervoor moet betalen. Sommige netwerken hebben een wifi-wachtwoord. Hiermee identificeert je apparaat zich op het netwerk, maar dit heeft niets te maken met je veiligheid. Aan het gevaar van wifi-netwerken liggen drie oorzaken ten grondslag.

Ten eerste weet je niet wie de beheerder is van het wifi-netwerk, ook niet als het wifi-netwerk dezelfde naam heeft als bijvoorbeeld het restaurant/hotel waarin je het gebruikt. Ten tweede ken je de intenties niet van de beheerder van het wifi-netwerk. Ditzelfde geldt voor je mede wifi-gebruikers of draadloze hackers. En ten derde is het eenvoudig om netwerkverkeer binnen hetzelfde netwerk geautomatiseerd 'af te tappen' en analyseren. Hiermee wordt je internetgedrag zichtbaar en kunnen zelfs wachtwoorden worden achterhaald.

Dat klinkt handig: gratis draadloos internet. Helaas is je veiligheid niet gegarandeerd.

02 Verkeer op hetzelfde netwerk

Als je verbinding maakt met een wifi-netwerk, is iedereen een potentiele luistervink. De beheerder van het draadloze netwerk kan achterhalen welke websites je bezoekt en vaak kunnen andere wifi-gebruikers deze informatie ook achterhalen.

Afhankelijk van je instellingen, vliegen zelfs wachtwoorden en inloginformatie over het draadloze netwerk, ongecodeerd en direct leesbaar. Globaal zijn er twee dingen die je hiertegen kunt ondernemen: websites openen met een https-verbinding of gebruikmaken van een VPN (of VPN-dienst). Beide methoden hebben voor- en nadelen, maar vullen elkaar goed aan.

Met de juiste software is het aftappen van een wifi-verbinding een fluitje van een cent.

Geen garanties

Als je bewust kiest om tijdens het surfen een pagina te openen met https-verbinding, worden de gegevens tussen je webbrowser en website versleuteld, waardoor ze onleesbaar zijn voor andere netwerkgebruikers. Dit houdt niet in dat je helemaal veilig bent.

Er zijn andere manieren om een inlogprocedure na te bootsen, bijvoorbeeld door cookies af te vangen. Zodra er een nieuwe hackmethode opduikt, passen bekende webdiensten hun beveiliging gelukkig meestal snel aan. Een groter probleem is te vinden bij smartphone-apps en Windows-programma's die internet gebruiken. Hierbij heb je geen idee welke beveiliging wordt toegepast en op welke manier wachtwoorden worden verstuurd: leesbaar of versleuteld.

Een VPN-dienst biedt uitkomst en beveiligt je complete verbinding, ongeacht de beveiligde/onbeveiligde protocollen die je gebruikt.

03 Https

Standaard werkt een internetverbinding met http in plaats van https. Hierbij worden gegevens zonder codering verstuurd van je computer naar de website. Met gratis software is gemakkelijk te achterhalen welke gegevens je bijvoorbeeld invult in een websiteformulier.

Ernstiger wordt het als je op deze manier wachtwoorden naar een website stuurt. Veel webdiensten maken gelukkig gebruik van een https-verbinding om logininformatie te versturen. Je kunt zelfs een https-uitbreiding in je browser installeren om altijd op zoek te gaan naar een https-verbinding.

Dit klinkt veilig, maar ook hier zitten hackers niet stil. Ze kunnen op andere manieren de aanmeldprocedure van een website omzeilen. Een VPN-dienst biedt een betere truc om afluisteren tegen te gaan.

Een https-verbinding biedt een veilige verbinding naar de websites die je bezoekt, maar beschermt de rest van je computer niet.

04 VPN

VPN staat voor Virtual Private Network en biedt een veilige verbinding over een onveilig netwerk. De techniek werd 'vroeger' voornamelijk gebruikt om via internet verbinding te maken met bijvoorbeeld het kantoornetwerk. Bij een VPN-verbinding wordt een soort 'tunnel' gelegd tussen je computer (of apparaat) en een veilige server.

Vervolgens ga je op internet via deze server. De tunnel en al het netwerkverkeer dat hier doorheen gaat, is dankzij encryptie onleesbaar voor anderen. VPN wordt tegenwoordig ingezet om internetbarrières te doorbreken, bijvoorbeeld in landen met internetcensuur. Ook kan een VPN-verbinding gebruikt worden om anoniem(er) te internetten of veilig te internetten via bijvoorbeeld een wifi-verbinding.

2 Reactie(s) op: Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 maart 2014 12:32 Anoniem
  "Surf naar www.whatismyipaddress.com om te zien hoe je internetverbinding op internet zichtbaar is."
  Niet altijd betrouwbaar… Zie http://www.securitykiss.com/faq/index.php#dnsleak
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2014 18:03 Oscar
  De beste manier voor belangrijke internethandelingen is denk ik toch de ouderwetse kabel thuis, helemaal wanneer je internet bankzaken gaat regelen. Maar die draadloze Wifi hotspots, in winkelcentra, hamburger ketens, NS treinstations, openbaar vervoer, en op openbare Wifi plekken, die tegenwoordig in bijna elke stad, als een soort politiek verkiezings- parade paardje van de gemeente raad, als paddenstoelen overal uit de grond worden gestampt, zijn absoluut niet ontworpen, om dergelijke belangrijke bankzaken, en andere vertrouwelijke handelingen te verrichten via het internet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.