Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

Door: robbin-ooijevaar | 06 maart 2014 11:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

05 Hotspot Shield VPN Elite

Er zijn talloze manieren (en diensten) om een VPN te gebruiken. We kiezen in dit artikel voor eenvoud en gebruiksgemak en gaan aan de slag met Hotspot Shield Elite VPN. Dit is de betaalde variant van de populaire VPN-dienst Hotspot Shield Free VPN. Hoewel de stappen ook grotendeels te volgen zijn met de gratis versie, kiezen we toch voor de betaalde variant (zie ook kader 'Vertrouwen').

Hotspot Shield VPN kost 25 euro per jaar of 3 euro per maand. Je bepaalt zelf welke dienstvorm het beste bij je past en kunt Hotspot Shield VPN Elite eerst gratis uitproberen. Hotspot Shield VPN Elite werkt op Windows/Mac-computers en smartphones (iOS en Android). De dienst heeft geen datalimiet en je mag vijf apparaten met één abonnement gebruiken. Ook heb je de keuze uit meerdere virtuele locaties (zie kader 'Virtuele locaties').

Hotspot Shield VPN Elite biedt een eenvoudige VPN-oplossing voor Windows/Mac-computers, smartphones en tablets.

Vertrouwen

Er zijn veel VPN-diensten, maar globaal onderscheiden we twee smaken: gratis en betaald. De gratis diensten hebben vaak nadelen. Zo wordt er allerlei rommel geïnstalleerd in je browser, voelt internetten traag aan, krijg je veel reclames te zien en (erger nog!) heb je weinig controle over de verbinding.

Wees alert welke dienst je kiest: je moet het bedrijf vertrouwen om al je internetverkeer via hen te laten lopen. In dit artikel gebruiken we de betaalde versie van het populaire Hotspot Shield VPN. De gratis versie heeft een deel van eerder genoemde beperkingen. De betaalde versie werkt op alle bekende platformen, zowel computer als smartphone/tablet.

Virtuele locaties

Hotspot Shield VPN werkt met virtuele locaties. Dit maakt het lastiger (of zelfs onmogelijk) voor webdiensten om je locatie te bepalen. Hotspot Shield VPN Elite ondersteunt standaard drie landen van waaruit je op internet kunt surfen: de Verenigde Staten, Engeland en Australië.

Leuk extraatje van deze 'landenwisselaar' is dat je internetblokkades op landniveau te slim af bent. Mag je een website niet bezoeken omdat deze alleen toegankelijk is vanuit de VS? Geen probleem! Gebruik Hotspot Shield VPN om via deze VPN op internet te surfen. Dubbelklik op het Hotspot Shield-icoontje in je systeemvak. Kies in het menu Virtual location een land en 'de grote wisseltruc' wordt uitgevoerd.

Surf naar www.whatismyipaddress.com om te zien hoe je internetverbinding op internet zichtbaar is.

Hotspot Shield VPN ondersteunt drie locaties van waaruit je op internet surft: Verenigde Staten, Engeland en Australië.

06 Installatie

Download en installeer Hotspot Shield VPN. Kies voor Free trial Elite (in plaats van Free download). Na de installatie verschijnt Hotspot Shield in je systeemvak. Klik rechts op het Hotspot Shield-icoontje en kies Connect om verbinding te maken of Disconnect om de verbinding te verbreken. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kleurt het pictogram groen.

Een rood pictogram betekent dat Hotspot Shield inactief is. Het opzetten van een veilige verbinding via Hotspot Shield duurt enkele seconden. Vervolgens wordt al het internetverkeer veilig omgeleid via VPN-dienst van Hotspot Shield en heeft afluisteren van je internetverbinding geen zin meer.

Hotspot Shield VPN Elite heeft geen ingewikkelde instellingen: installeren, verbinding maken en direct veilig surfen.

07 Standaardbeveiliging

Als je thuis je internetverbinding gebruikt, heb je de extra beveiliging van de Hotspot Shield VPN niet per se nodig. Toch kan dit handig zijn, bijvoorbeeld om geblokkeerde websites wel te bezoeken.

Je kunt ervoor kiezen om Hotspot Shield VPN altijd automatisch te activeren zodra je verbinding maakt met een nieuw onbekend (draadloos) netwerk. Dubbelklik op het Hotspot Shield VPN-icoontje en open de instellingen via de knop met het tandwiel. Activeer de optie Always turn On when connecting to new or unknown networks.

Nieuwe draadloze verbinding? Laat Hotspot Shield VPN de verbinding automatisch beveiligen!

08 VPN op smartphone

Hotspot Shield VPN is er ook als app voor Android en iOS. Je kunt de app zeven dagen uitproberen en vervolgens beslissen of je verder wil met de betaalde versie via Buy now in de app.

Als je al een account hebt voor je laptop, kies je Buy now / Link this device. Je kunt tot vijf toestellen koppelen aan een Hotspot Shield VPN Elite-account.

Om veilig verbinding te maken met elk wifi-netwerk, wordt een apart VPN-profiel geïnstalleerd op je smartphone. Deze zorgt ervoor dat het verkeer via de VPN-server van Hotspot Shield wordt omgeleid.

VPN-verbinding gebruiken op je smartphone? Met de Hotspot Shield VPN-app is het snel ingesteld!

2 Reactie(s) op: Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 maart 2014 12:32 Anoniem
  "Surf naar www.whatismyipaddress.com om te zien hoe je internetverbinding op internet zichtbaar is."
  Niet altijd betrouwbaar… Zie http://www.securitykiss.com/faq/index.php#dnsleak
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2014 18:03 Oscar
  De beste manier voor belangrijke internethandelingen is denk ik toch de ouderwetse kabel thuis, helemaal wanneer je internet bankzaken gaat regelen. Maar die draadloze Wifi hotspots, in winkelcentra, hamburger ketens, NS treinstations, openbaar vervoer, en op openbare Wifi plekken, die tegenwoordig in bijna elke stad, als een soort politiek verkiezings- parade paardje van de gemeente raad, als paddenstoelen overal uit de grond worden gestampt, zijn absoluut niet ontworpen, om dergelijke belangrijke bankzaken, en andere vertrouwelijke handelingen te verrichten via het internet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.