Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

Door: robbin-ooijevaar | 06 maart 2014 00:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

09 Firewall en antivirus

Een VPN-verbinding houdt geen virussen buiten de deur (al biedt Hotspot Shield VPN Elite extra malware-bescherming). Zorg altijd voor een goede realtime-virusscanner en zorg dat de definities up-to-date zijn.

Dit hoeft geen dure beveiligingssoftware te zijn met jaarlijkse abonnementen: een gratis scanner voldoet prima. Ook heb je firewall-software nodig om eenvoudige inbraakpogingen aan je adres tegen te houden. Windows heeft een firewall aan boord die deze taak voor zijn rekening neemt. Je vindt de instellingen hiervan in Windows 7 via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Firewall.

De firewall werkt als een soort poortwachter bij de netwerkaansluiting van je computer.

Netwerkinstellingen

Of je nou gegevens kwijtraakt door een hackaanval of door een verkeerde instelling, het heeft hetzelfde eindresultaat: iemand gaat met je informatie, bestanden, foto's, identiteit et cetera aan de haal. Veel mensen hoeven niet eens gehackt te worden om gegevens prijs te geven.

Door bestanden, mappen en media te delen via een (al dan niet bewuste) verkeerde instelling maak je het voor andere (netwerk)gebruikers erg gemakkelijk om gegevens te ontfutselen. Kies bij een nieuwe (draadloze) verbinding altijd voor Openbaar netwerk. Gebruik de instelling Thuisnetwerk of Bedrijfsnetwerk alleen thuis of op je werk. Met de instelling Openbaar netwerk voorkom je dat Windows bestanden, mappen en andere gegevens bereikbaar maakt via het netwerk en/of internet.

Je kunt het type netwerk altijd achteraf aanpassen in Windows 7 via Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum bij De actieve netwerken weergeven.

De netwerklocatie Openbaar netwerk is de veiligste keuze en voorkomt dat je per ongeluk bestanden of media deelt.

11 Extra verificatie

Wachtwoorden zijn een zwakke schakel als het gaat om veiligheid, zeker als we nagaan hoe de gemiddelde gebruiker hiermee om gaat. De wachtwoorden die toegang geven tot essentiële diensten zijn vaak hetzelfde, eenvoudig te raden, worden nooit gewijzigd of een combinatie van deze potentiële veiligheidsproblemen. Belangrijke websites hebben hier iets op gevonden: authenticatie in twee stappen.

Hierbij wordt een extra laag van beveiliging toegevoegd aan bijvoorbeeld Dropbox of Google. Deze is gebruiksvriendelijk voor je, maar een probleem voor iemand die je account probeert binnen te dringen. Authenticatie in twee stappen is geen overbodige luxe. Zeker als je bedenkt dat diensten als Google en Facebook ook functioneren als een 'sleutel' voor nieuwe registraties: het is mogelijk om nieuwe diensten direct in gebruik te nemen met een Facebook- of Google-account.

Heerlijk al dit gebruiksgemak, maar de risico's zijn ook groot als je 'sleutelaccount' gekaapt wordt.

Authenticatie in twee stappen: een klein beetje ongemak, maar wel extra veiligheid!

12 Ongemakken en veiligheid

Het in gebruik nemen van een veilige VPN-verbinding kan in het begin ongemakkelijk voelen. Je gebruikt iets om je veiligheid te waarborgen zonder dat je het idee hebt dat je veiligheid in het geding is. Dit geldt ook voor authenticatie in twee stappen. Toch is het verstandig om deze voorzorgsmaatregelen te nemen en kleine minpuntjes voor lief te nemen. Onderbelicht is snelheid.

Bij een betaalde VPN-dienst zou je weinig verschil moeten merken tijdens het internetten, maar wij merkten het wel op zowel computer als smartphone. De mogelijkheid om een VPN tijdelijk uit te schakelen (bijvoorbeeld thuis) lost dit op. Ook kunnen websites in de stress schieten als je bijvoorbeeld nooit vanuit Australië verbinding maakt met Google en dit plotseling af en toe wel doet (omdat de VPN hiernaartoe omleidt).

De ongemakken zijn verwaarloosbaar als je ooit slachtoffer wordt van identiteitsfraude of je diensten steeds opnieuw gehackt/geblokkeerd worden. Een VPN-dienst bescherm je niet tegen jezelf en je gedrag op internet, maar maakt het gebruik van publieke wifi-netwerken wel een stuk veiliger.

Eigen VPN-server thuis

Waarom voor een VPN-dienst betalen als het ook gratis kan? Het antwoord is in één woord: eenvoud. Met sommige modems en routers kun je thuis een VPN creëren. Vervolgens kun je buitenshuis inloggen op je thuisnetwerk en hierdoor veilig op internet surfen. Helaas is het opzetten van een eigen VPN niet altijd mogelijk en voor veel mensen technisch een brug te ver.

Voor wie toch met een eigen VPN wil experimenteren, niets wil uitgeven en geen modem/router heeft met VPN-server: met een beetje geluk wordt je apparatuur ondersteund door DD-WRT. Deze aangepaste firmware maakt van een router van veertig euro, zo een router met geavanceerde mogelijkheden die normaal alleen routers van vierhonderd of vierduizend euro hebben, waaronder geavanceerde VPN-mogelijkheden.

Nogmaals: zelf een VPN opzetten is niets voor beginners, maar DD-WRT maakt het voor gevorderde gebruikers wel mogelijk!

Met DD-WRT maak je van je (oude) router een high-end-model, inclusief VPN-faciliteiten.

2 Reactie(s) op: Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 maart 2014 12:32 Anoniem
  "Surf naar www.whatismyipaddress.com om te zien hoe je internetverbinding op internet zichtbaar is."
  Niet altijd betrouwbaar… Zie http://www.securitykiss.com/faq/index.php#dnsleak
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2014 18:03 Oscar
  De beste manier voor belangrijke internethandelingen is denk ik toch de ouderwetse kabel thuis, helemaal wanneer je internet bankzaken gaat regelen. Maar die draadloze Wifi hotspots, in winkelcentra, hamburger ketens, NS treinstations, openbaar vervoer, en op openbare Wifi plekken, die tegenwoordig in bijna elke stad, als een soort politiek verkiezings- parade paardje van de gemeente raad, als paddenstoelen overal uit de grond worden gestampt, zijn absoluut niet ontworpen, om dergelijke belangrijke bankzaken, en andere vertrouwelijke handelingen te verrichten via het internet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.