Online gedenken met condoleance websites

© PXimport

Online gedenken met condoleance websites

Geplaatst: 28 april 2020 - 02:16

Aangepast: 14 december 2022 - 11:02

Redactie ID.nl

Wanneer iemand is overleden, is het fijn als er plekken zijn waar je de persoon kunt gedenken. Dat hoeft niet altijd op een fysieke plaats te zijn. Het coronavirus zorgt ervoor dat veel begrafenissen in een kleine groep plaatsvinden. Online bestaan tal van condoleance websites die hierbij helpen. We zetten er een paar voor je uiteen.

Tegenwoordig zien we steeds meer diensten verschijnen om iemand online te gedenken. Soms gratis, soms moeten we ervoor betalen. Maar wat de insteek ook is; het is fijn om te weten dat we een online plekje kunnen creëren waar we iemand nog even kunnen opzoeken als we het moeilijk hebben. De volgende mogelijkheden doen zich voor.

Facebook

Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet de aangewezen plek om te gedenken, maar dat ís het wel, althans, als de persoon in kwestie een actief Facebookprofiel had. Eigenlijk is het logisch: mensen delen veel op Facebook. Er staan foto’s, verhaaltjes, berichtjes over vakanties, verjaardagen, noem maar op. Zo’n Facebookprofiel is eigenlijk een prachtig overzicht van (een aantal jaren in) het leven dat de persoon in kwestie geleid heeft.

Dat realiseert Facebook zich ook en daarom biedt de dienst al jaren aan om profielen om te zetten in gedenkpagina’s. Wanneer een pagina een herdenkingsstatus krijgt, komt er Ter nagedachtenis van naast de naam te staan, zodat iedereen kan zien dat dit geen gewone profielpagina is. Afhankelijk van de privacy-instellingen kunnen familie en vrienden berichten achterlaten, en we zien dat dit op belangrijke dagen, zoals feestdagen, sterfdag of verjaardag veel gebeurt.

Om een account een herdenkingsstatus te geven, moet Facebook op de hoogte worden gesteld van het overlijden van de persoon in kwestie. Dat kan het eenvoudigst door in het zoekveld in Facebook herdenkingsstatus in te typen.

 

© PXimport

Condoleance.nl

Gedenken begint (vaak) al op het moment dat een dierbare komt te overlijden. Als je op zoek bent naar een manier om dit wereldkundig te maken en vrienden, familie en kennissen de gelegenheid wilt geven om herinneringen te delen (zonder hier een jarenlange gedenkpagina van te maken), dan is een online condoleanceregister vaak een goede manier om dat te doen. Het geeft mensen de gelegenheid om hun gedachten te delen, en voor de directe nabestaande(n) is het vaak troostrijk om al die berichten en herinneringen te lezen.

De site die we in dit geval aanraden is condoleance.nl. Deze site heeft zowel een nationaal register (voor bekende Nederlanders en mensen die zijn omgekomen bij rampen of misdrijven die heel het land hebben geraakt) als een particulier register, bedoeld voor iedereen waarvoor je een register wilt openen.

Zo’n register aanmaken is heel eenvoudig. Op de site klik je op Maak nu zelf een nieuw register aan en vul je alle relevante informatie in: van geboorte- en overlijdensdatum, tot de naam, bekende uitspraken en andere informatie over de overledene. Een register blijft twee maanden bestaan, daarna wordt het offline gehaald (maar je kunt het dan wel downloaden of laten drukken).

 

© PXimport

Herdenkenwij.nl

Een condoleanceregister is een prachtige manier om iemand te gedenken, maar doorgaans wel tijdelijk van aard. We kunnen ons goed voorstellen dat je op zoek bent naar een wat permanentere pagina. Daar zeggen we direct bij: op internet blijft permanent natuurlijk een relatief begrip, maar er zijn veel sites die je de mogelijkheid bieden om een gedenkpagina aan te maken.

Eentje die we prachtig ontworpen vinden, is Herdenkenwij.nl. Voor de gedenkpagina’s op deze site kun je zelf prachtige layouts toepassen, waarbij de informatie overzichtelijk is ingedeeld, zodat er echt een soort online profiel van iemand ontstaat dat mooi is om te bekijken en waarvan de navigatie erg gebruiksvriendelijk is. Je hebt geen internetkennis nodig om een dergelijke pagina in te delen, dat gebeurt met behulp van een – volgens de makers – gebruiksvriendelijk content management systeem.

Het enige nadeel? Herdenkenwij.nl is niet gratis. We hebben getracht de prijs te achterhalen, maar deze informatie wordt niet verstrekt omdat accounts alleen worden aangemaakt in samenwerking met een uitvaartbegeleider. Daar zijn dus waarschijnlijk maandelijkse kosten aan verbonden. Dit platform is echter zo fraai ontworpen dat we het te mooi vonden om niet op te nemen in dit overzicht.

 

© PXimport

Ik mis je

Wilt je graag een gedenkpagina aanmaken, maar zie je het niet zitten om daarvoor te betalen, dan is de site Ik mis je van de Evangelische Omroep ook een prachtige plek om dat te doen. Deze site biedt veel nuttige informatie over rouwen en hoe om te gaan met het missen van dierbaren, maar biedt daarnaast ook de gelegenheid om een monument aan te maken voor iemand die je mist.

Het aanmaken van zo’n monument is heel eenvoudig. Klik bovenin op Monument en vervolgens op Maak een monument. De site leid je dan stap voor stap door het proces, waarbij je foto’s en citaten kunt toevoegen en alle andere informatie die je over de betreffende persoon wilt delen. Wanneer je het monument hebt gemaakt, kunnen anderen daarop reageren en een kaarsje aansteken voor de persoon in kwestie (verderop in dit artikel bespreken we ook diensten met online kaarsjes).

De site laat niet weten hoe lang de monumenten in de lucht blijven, maar gezien het feit dat we monumenten kunnen terugbladeren tot aan 2014 (toen de site werd gelanceerd), mag je ervan uitgaan dat het monument blijft bestaan totdat de EO ooit besluit de site niet voort te zetten (iets dat we ons niet kunnen voorstellen).

 

© PXimport

Memori.nl

Wil je een gedenkpagina voor langere tijd hebben, maar zie je het niet zitten om dat via de EO te doen, dan is Memori.nl een prachtig alternatief. Deze site heeft, net als Herdenkenwij.nl een zeer mooi ontwerp en maakt het je heel eenvoudig om een gedenkpagina voor iemand te maken.

Je kunt op de site een hoofdfoto kiezen (en uiteraard vele andere foto’s) en daarnaast een segment toevoegen voor de rouwkaart, reacties, uitspraken van de overledene, gedichten enzovoort. Op die manier kun je de pagina helemaal naar wens inrichten.

Het maken van een pagina is gratis, maar na drie maanden wordt deze in principe offline gehaald. Betaal je een eenmalig bedrag van 49 euro, dan blijft de pagina voor altijd online (we blijven herhalen: onthoud dat altijd een relatief begrip is op internet). Dat is natuurlijk best veel geld, maar een eenmalige betaling spreekt ons veel meer aan dan een maandelijkse.

 

© PXimport

Wenskaarsje.nl

Wanneer we in de ‘echte wereld’ iemand gedenken, dan doen we dat vaak door een kaarsje voor de persoon in kwestie te branden. Dat kan na een overlijden, op bijzondere dagen, maar ook gewoon op het moment dat we iemand missen. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar ook het online branden van een kaarsje kan troost bieden.

Een mooie site daarvoor is Wenskaarsje.nl. Op deze site kun je een kaarsje ‘digitaal’ aansteken voor een persoon (en dat hoeft natuurlijk niet alleen voor een overledene te zijn). Wanneer je zo’n kaarsje aanmaakt, wordt er een animatie getoond van een kaarsje met een wakkerend vlammetje. Reageren op het kaarsje kan niet, het is echt voor jezelf (al kun je het kaarsje wel delen via social media).

Het digitale kaarsje blijft 24 uur branden, daarna dooft deze. Vind je dat vervelend, dan kun je kiezen voor een eeuwig kaarsje, dat brandt zolang je vijf euro per maand betaalt. Dat klinkt heel commercieel, maar de vijf euro vormt in werkelijkheid een donatie voor o.a. Stichting Weesgelukkig, die zich inzet om wensen uit te laten komen van kinderen die op jonge leeftijd een ouder hebben verloren.

 

© PXimport

Mijnkerk.nl/kaarsjes/

We vinden het concept van Wenskaarsje fantastisch, maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je het niet ziet zitten om te betalen om het kaarsje brandend te houden (hoe goed het doel waaraan wordt gedoneerd ook is).

Gelukkig zijn er ook alternatieven die helemaal gratis zijn. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we de kaarsjes die je kunt aansteken op Mijnkerk.nl. In tegenstelling tot wat de naam van deze site doet vermoeden, is het branden van kaarsjes niet voorbehouden aan mensen die in God geloven, in tegendeel, deze site promoot juist het feit dat iedereen er terechtkan met zijn of haar emoties. Toegegeven, de kaarsjes die je op deze site kunt branden zijn iets minder fraai vormgegeven - het zijn plaatjes in plaats van kleine animaties. Maar laten we realistisch zijn; het blijft natuurlijk sowieso een virtuele weergave van een emotie, het is belangrijker dat er een plek ís, dan hoe deze eruitziet.

Het mooie van deze site vinden we ook dat je niet eens een e-mailadres hoeft achter te laten, het kan dus volledig anoniem (je kunt uw kaarsje daarna dan ook niet meer bewerken). Het ‘aansteken’ van het kaarsje is gratis en deze wordt in principe nooit meer verwijderd.

 

© PXimport

Eigen blog

De oplossingen voor online gedenken die we in dit artikel hebben genoemd, richten zich vooral op diensten van derden. Maar je bent natuurlijk niet beperkt tot wat anderen voor je hebben bedacht. Zo is het heel goed mogelijk om zelf een website te maken voor de persoon die je graag digitaal wilt laten voortleven. Daar kijken we tot slot nog even naar.

Je kunt zelf een site bouwen met behulp van een pakket als WordPress of Joomla, maar als je daar geen kaas van hebt gegeten, dan is het goed om te weten dat je daar ook heel eenvoudig een dienst als Blogger voor kunt gebruiken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, creëer je geen profiel waarbij de eigenaar van het platform de inhoud bepaalt; die inhoud bepaal je zelf. Je kunt titels aanpassen, de website/blog volledig indelen zoals je wilt, een sjabloon toepassen om het uiterlijk aan te passen, noem maar op.

Op deze manier kun je vrij eenvoudig een gedenkpagina inrichten waarbij je zelf de volledige controle hebt wat er op te zien is, wie deze pagina kan en mag zien, maar kun er bijvoorbeeld ook eenvoudig een eigen url aanhangen, zodat je echt een eigen gedenkpagina hebt (hoe dat werkt, wordt uitgelegd in de handleiding van Blogger).

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten