Zo ben je ook op vakantie altijd online

Door: richard-veenstra | 08 augustus 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Hoewel het misschien helemaal niet zo verkeerd is om op vakantie juist niet te internetten, is een internetverbinding erg handig om allerlei vakantiezaken op te zoeken. Gelukkig is het mogelijk om één internetverbinding te delen met je hele vakantiegezelschap.

Je vakantie begint zodra je in de auto stapt. Uiteraard wil je tijdens de rit naar de camping beschikken over een goed internetsignaal, alleen al voor het gebruiken van deze apps. Je kunt natuurlijk via de dataverbinding van je smartphone je e-mail checken, maar als je je laptop of tablet wilt gebruiken, ben je in de meeste gevallen op een wifi-netwerk aangewezen.

Over hoe je je dataverbinding van je smartphone deelt met andere apparaten lees je later meer. Het nadeel van het delen van een internetverbinding via je smartphone is dat de accu van je smartphone snel leeg raakt. Een ander probleem is dat de databundel van je telefoonprovider snel op raakt en extra datapakketten, zeker in het buitenland, duur kunnen zijn.

01 Mifi-router voor onderweg

Het is voor het delen van internet onderweg handig om te investeren in een mobiele router met bijbehorende simkaart. Zo'n mobiele router wordt ook wel een mifi-router genoemd. Het principe is eenvoudig: je stopt er een simkaartje in en de router maakt een wifi-netwerk aan. Met verschillende apparaten kun je vervolgens zoals je gewend bent inloggen op dit wifi-netwerk.

Een prijs van een mifi-router is afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit, reken in ieder geval op een paar tientjes. Voor de meeste mifi-routers kun je auto-accessoires kopen om het apparaat onderweg op te laden. Dit is aan te raden aangezien een mifi-router vaak maar een paar uur zonder extra stroom meegaat.

De Huawei E5220 is een mifi-router.

02 Prepaid of abonnement

De grootste kostenpost is echter niet de mifi-router, maar de simkaart met bijbehorende databundel. We gaan eerst even uit van de situatie dat je in Nederland op vakantie gaat. Ga niet op zoek naar een normale prepaid- of abonnementsaanbieding, want hierbij betaal je ook voor belminuten en sms'jes. Voor een mifi-router heb je alleen maar een databundel nodig. Vaak vind je dit soort opties als je op de website van een telecomaanbieder kijkt bij 'mobiel internet'. Je hebt de keuze uit een prepaid- of een abonnement-optie. Bij een prepaidkaart werkt het vaak zo dat je via een creditcard of iDeal tegoed op je simkaart laadt. Aan een abonnement zit je langer vast, maar de prijs per megabyte is vaak lager.

De kosten voor mobiel internetten kunnen hoog zijn, zeker als je voor de prepaid-vorm kiest. Bij de meeste providers vind je twee opties om mobiel internet aan te vragen: als sim-only of in combinatie met een dongel. Gebruik je een mifi-router, dan heb je alleen de simkaart nodig. De optie met een dongel is alleen nuttig als je maar met één laptop het internet op wilt, deze dongel steek je dan in een usb-poort van je computer. Bij de aanschaf van een simkaart moet je nog even goed opletten welk formaat de simkaart heeft, in de meeste mifi-routers gaat een normale simkaart.

Nadat je de simkaart hebt gekocht, steek je deze in de router. In de meeste gevallen moet je de simkaart activeren met behulp van een computer. Je logt in op het wifi-netwerk van de mifi-router, vaak draagt deze de naam van de fabrikant. Je komt op een configuratiepagina terecht waar je simkaart wordt herkend. Geef de toegangscode in die je bij de simkaart hebt gekregen en de simkaart wordt op het netwerk van je provider geregistreerd. Deze handeling hoef je slechts één keer te doen. Vanuit het configuratiescherm wijzig je nu de naam van je wifi-netwerk en geef je een wachtwoord op. Op al je apparaten kun je vervolgens inloggen op het aangemaakte netwerk.

Bij KPN kun je kiezen voor een dongel met geïntegreerde simkaart of alleen een simkaart. Gebruik de laatste optie als je meerdere apparaten wilt verbinden door de simkaart in een mifi-router te gebruiken.

3g of 4g

Bij de meeste providers heb je de keuze uit een 3G- of 4G-simkaart. 4G staat voor vierde generatie en houdt in dat je een veel snellere internetverbinding hebt. In de praktijk ligt de downloadsnelheid van een 4G-verbinding zo tussen de 20 tot 50 Mbit per seconde en daarmee kan het dus prima concurreren met je thuisnetwerk. 4G wordt overigens ook wel LTE (Long-Term Evolution) genoemd.

Uiteraard zijn 4G-abonnementen duurder dan 3G-varianten en moet je er ook aan denken dat je mifi-router, dongel of tablet ondersteuning moet bieden voor 4G om van de hoge snelheden gebruik te kunnen maken.

Het 4G-netwerk wordt steeds groter, Vodafone belooft in 2015 in heel Nederland een 4G-netwerk te hebben.

Veiligheid op een open netwerk

Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk moet je wel even controleren of je smartphone, tablet of smartphone voldoende is beveiligd tegen indringers. Belangrijk is dat je geen zaken deelt met het netwerk waar je je op bevindt. Op een pc ga je naar Configuratiescherm / Netwerk en internet / Opties voor thuisgroepen en delen selecteren / Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Zet hier bestandsdeling en netwerkdetectie uit.

Op de Mac doe je dit bij Systeemvoorkeuren / Delen. Je smartphone en tablet kunnen zich automatisch aanmelden bij een open netwerk, dit kun je beter uitschakelen. Bij de meeste moderne besturingssystemen is dit standaard al uitgeschakeld, verifieer dit even in de netwerkinstellingen van je mobiele apparaat. Op je pc zorg je uiteraard dat je firewall aanstaat en dat je antivirussoftware is geactiveerd.

Zorg dat bestandsdeling is uitgeschakeld zodra je verbinding met een onbekend open netwerk maakt.

03 Databundel in het buitenland

De oplossing met een mifi-router in de auto werkt prima zolang je in Nederland blijft. Ga je de grens over, dan is het een ander verhaal. Alle verbindingen lopen nu via een buitenlands netwerk en zo komen roamingkosten in beeld. Afhankelijk van je contract stopt de simkaart nu met het doorgeven van een signaal of berekent het de extra kosten door op je volgende maandrekening.

De kosten voor roaming zijn nog steeds erg hoog, dus in vrijwel alle gevallen wil je niet dat je via een buitenlands mobiel netwerk het internet opgaat. Vanaf 1 juli mag een megabyte in de Europese Unie maximaal 20 cent kosten, maar ook dit kan nog aardig in de papieren lopen. De Europese Unie heeft in april besloten om aan alle roamingkosten vanaf half december 2015 een eind te maken. Deze wetgeving geldt niet alleen voor dataverbindingen, ook het bellen in de EU mag geen extra kosten meer met zich meebrengen. Nuttig voor een volgende vakantie, maar de komende twee zomers dien je nog steeds rekening te houden met roamingkosten.

In april dit jaar werd besloten dat de EU roamingkosten gaat afschaffen, eind 2015 moet het gedaan zijn met de hoge kosten van internetten in het buitenland.

Alternatieven

Droam of Wereldwijd Wi-Fi (zie stap 4) zijn niet de enige opties als je in het buitenland online wilt zijn. Je kunt natuurlijk een simkaart van je vakantieland kopen en deze in je mifi-router stoppen. Het verschilt per land of dit makkelijk te realiseren is, in sommige landen moet je je registreren met een adres van het land waarin je je bevindt. Een interessant concept dat helaas alleen nog in de VS werkt, is Karma.

Je koopt de Karma mifi-router en betaalt voor 1 gigabyte een bedrag van 14 dollar. Als je je router openstelt voor andere gebruikers, krijg je per gebruiker 100 megabyte extra in je databundel. Die gebruikers maken nu alleen gebruik van jouw verbinding, dit gaat niet van je databundel af. Meer informatie lees je op www.yourkarma.com.

Karma is helaas alleen nog maar in de Verenigde Staten te gebruiken.

1 Reactie(s) op: Zo ben je ook op vakantie altijd online

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 augustus 2014 10:25 Anoniem
  op vakantie zijn en altijd online zijn ….
  Laat dit eens even een tijdje op u inwerken
  die zin
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.