Zo ben je ook op vakantie altijd online

© PXimport

Zo ben je ook op vakantie altijd online

Geplaatst: 8 augustus 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Richard Veenstra

Hoewel het misschien helemaal niet zo verkeerd is om op vakantie juist niet te internetten, is een internetverbinding erg handig om allerlei vakantiezaken op te zoeken. Gelukkig is het mogelijk om één internetverbinding te delen met je hele vakantiegezelschap.

Je vakantie begint zodra je in de auto stapt. Uiteraard wil je tijdens de rit naar de camping beschikken over een goed internetsignaal, alleen al voor het gebruiken van deze apps. Je kunt natuurlijk via de dataverbinding van je smartphone je e-mail checken, maar als je je laptop of tablet wilt gebruiken, ben je in de meeste gevallen op een wifi-netwerk aangewezen.

Over hoe je je dataverbinding van je smartphone deelt met andere apparaten lees je later meer. Het nadeel van het delen van een internetverbinding via je smartphone is dat de accu van je smartphone snel leeg raakt. Een ander probleem is dat de databundel van je telefoonprovider snel op raakt en extra datapakketten, zeker in het buitenland, duur kunnen zijn.

01 Mifi-router voor onderweg

Het is voor het delen van internet onderweg handig om te investeren in een mobiele router met bijbehorende simkaart. Zo'n mobiele router wordt ook wel een mifi-router genoemd. Het principe is eenvoudig: je stopt er een simkaartje in en de router maakt een wifi-netwerk aan. Met verschillende apparaten kun je vervolgens zoals je gewend bent inloggen op dit wifi-netwerk.

Een prijs van een mifi-router is afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit, reken in ieder geval op een paar tientjes. Voor de meeste mifi-routers kun je auto-accessoires kopen om het apparaat onderweg op te laden. Dit is aan te raden aangezien een mifi-router vaak maar een paar uur zonder extra stroom meegaat.

 

© PXimport

De Huawei E5220 is een mifi-router.

02 Prepaid of abonnement

De grootste kostenpost is echter niet de mifi-router, maar de simkaart met bijbehorende databundel. We gaan eerst even uit van de situatie dat je in Nederland op vakantie gaat. Ga niet op zoek naar een normale prepaid- of abonnementsaanbieding, want hierbij betaal je ook voor belminuten en sms'jes. Voor een mifi-router heb je alleen maar een databundel nodig. Vaak vind je dit soort opties als je op de website van een telecomaanbieder kijkt bij 'mobiel internet'. Je hebt de keuze uit een prepaid- of een abonnement-optie. Bij een prepaidkaart werkt het vaak zo dat je via een creditcard of iDeal tegoed op je simkaart laadt. Aan een abonnement zit je langer vast, maar de prijs per megabyte is vaak lager.

De kosten voor mobiel internetten kunnen hoog zijn, zeker als je voor de prepaid-vorm kiest. Bij de meeste providers vind je twee opties om mobiel internet aan te vragen: als sim-only of in combinatie met een dongel. Gebruik je een mifi-router, dan heb je alleen de simkaart nodig. De optie met een dongel is alleen nuttig als je maar met één laptop het internet op wilt, deze dongel steek je dan in een usb-poort van je computer. Bij de aanschaf van een simkaart moet je nog even goed opletten welk formaat de simkaart heeft, in de meeste mifi-routers gaat een normale simkaart.

Nadat je de simkaart hebt gekocht, steek je deze in de router. In de meeste gevallen moet je de simkaart activeren met behulp van een computer. Je logt in op het wifi-netwerk van de mifi-router, vaak draagt deze de naam van de fabrikant. Je komt op een configuratiepagina terecht waar je simkaart wordt herkend. Geef de toegangscode in die je bij de simkaart hebt gekregen en de simkaart wordt op het netwerk van je provider geregistreerd. Deze handeling hoef je slechts één keer te doen. Vanuit het configuratiescherm wijzig je nu de naam van je wifi-netwerk en geef je een wachtwoord op. Op al je apparaten kun je vervolgens inloggen op het aangemaakte netwerk.

 

© PXimport

Bij KPN kun je kiezen voor een dongel met geïntegreerde simkaart of alleen een simkaart. Gebruik de laatste optie als je meerdere apparaten wilt verbinden door de simkaart in een mifi-router te gebruiken.

3g of 4g

Bij de meeste providers heb je de keuze uit een 3G- of 4G-simkaart. 4G staat voor vierde generatie en houdt in dat je een veel snellere internetverbinding hebt. In de praktijk ligt de downloadsnelheid van een 4G-verbinding zo tussen de 20 tot 50 Mbit per seconde en daarmee kan het dus prima concurreren met je thuisnetwerk. 4G wordt overigens ook wel LTE (Long-Term Evolution) genoemd.

Uiteraard zijn 4G-abonnementen duurder dan 3G-varianten en moet je er ook aan denken dat je mifi-router, dongel of tablet ondersteuning moet bieden voor 4G om van de hoge snelheden gebruik te kunnen maken.

 

© PXimport

Het 4G-netwerk wordt steeds groter, Vodafone belooft in 2015 in heel Nederland een 4G-netwerk te hebben.

Veiligheid op een open netwerk

Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk moet je wel even controleren of je smartphone, tablet of smartphone voldoende is beveiligd tegen indringers. Belangrijk is dat je geen zaken deelt met het netwerk waar je je op bevindt. Op een pc ga je naar Configuratiescherm / Netwerk en internet / Opties voor thuisgroepen en delen selecteren / Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Zet hier bestandsdeling en netwerkdetectie uit.

Op de Mac doe je dit bij Systeemvoorkeuren / Delen. Je smartphone en tablet kunnen zich automatisch aanmelden bij een open netwerk, dit kun je beter uitschakelen. Bij de meeste moderne besturingssystemen is dit standaard al uitgeschakeld, verifieer dit even in de netwerkinstellingen van je mobiele apparaat. Op je pc zorg je uiteraard dat je firewall aanstaat en dat je antivirussoftware is geactiveerd.

 

© PXimport

Zorg dat bestandsdeling is uitgeschakeld zodra je verbinding met een onbekend open netwerk maakt.

03 Databundel in het buitenland

De oplossing met een mifi-router in de auto werkt prima zolang je in Nederland blijft. Ga je de grens over, dan is het een ander verhaal. Alle verbindingen lopen nu via een buitenlands netwerk en zo komen roamingkosten in beeld. Afhankelijk van je contract stopt de simkaart nu met het doorgeven van een signaal of berekent het de extra kosten door op je volgende maandrekening.

De kosten voor roaming zijn nog steeds erg hoog, dus in vrijwel alle gevallen wil je niet dat je via een buitenlands mobiel netwerk het internet opgaat. Vanaf 1 juli mag een megabyte in de Europese Unie maximaal 20 cent kosten, maar ook dit kan nog aardig in de papieren lopen. De Europese Unie heeft in april besloten om aan alle roamingkosten vanaf half december 2015 een eind te maken. Deze wetgeving geldt niet alleen voor dataverbindingen, ook het bellen in de EU mag geen extra kosten meer met zich meebrengen. Nuttig voor een volgende vakantie, maar de komende twee zomers dien je nog steeds rekening te houden met roamingkosten.

 

© PXimport

In april dit jaar werd besloten dat de EU roamingkosten gaat afschaffen, eind 2015 moet het gedaan zijn met de hoge kosten van internetten in het buitenland.

Alternatieven

Droam of Wereldwijd Wi-Fi (zie stap 4) zijn niet de enige opties als je in het buitenland online wilt zijn. Je kunt natuurlijk een simkaart van je vakantieland kopen en deze in je mifi-router stoppen. Het verschilt per land of dit makkelijk te realiseren is, in sommige landen moet je je registreren met een adres van het land waarin je je bevindt. Een interessant concept dat helaas alleen nog in de VS werkt, is Karma.

Je koopt de Karma mifi-router en betaalt voor 1 gigabyte een bedrag van 14 dollar. Als je je router openstelt voor andere gebruikers, krijg je per gebruiker 100 megabyte extra in je databundel. Die gebruikers maken nu alleen gebruik van jouw verbinding, dit gaat niet van je databundel af. Meer informatie lees je op www.yourkarma.com.

 

© PXimport

Karma is helaas alleen nog maar in de Verenigde Staten te gebruiken.

04 Gespecialiseerde oplossingen

Kun je niet wachten tot begin 2016, weet dan dat er nu al een handige oplossing is voor het buitenland in de vorm van het huren van een mifi-router. Het bedrijf Droam is de bekendste aanbieder en levert een speciale mifi-router met bijbehorende simkaart. Het interessante aan deze oplossing is dat Droam contracten heeft met allerlei telecomaanbieders in verschillende landen. Als je in België bent, maakt de simkaart van Droam verbinding met de partner van Droam in België en in Frankrijk schakelt de simkaart zonder moeite over naar de partner in Frankrijk. Op deze manier omzeil je de hoge roamingkosten. Droam is in 2013 overgenomen door het bedrijf Wereldwijd Wi-Fi en naast de Droam kun je ook een mifi-router van Wereldwijd Wi-Fi huren. De constructies van beide systemen zijn identiek: voor elke dag dat je een mifi-router huurt, betaal je een bepaald bedrag.

Vervolgens koop je een bundel voor een paar tientjes. Hoeveel megabyte je nodig hebt, hangt er vanaf wat je op reis allemaal wilt doen. Beide systemen bieden je de mogelijkheid om te verifiëren hoeveel je van je bundel hebt gebruikt, maar je kunt dit niet direct op het apparaat zien. Alle megabytes boven je bundel zijn duur, houd dit dus goed in de gaten. Niet alle landen worden ondersteund, check voordat je op vakantie gaat even de website van Droam of de website van Wereldwijd Wi-Fi.

 

© PXimport

Droam is een mifi-router met geïntegreerde simkaart om in verschillende landen goedkoop mee te kunnen internetten.

05 Tethering

Wil je niet extra investeren in een mifi-router of een Droam, dan kun je altijd nog je databundel van je smartphone delen met andere apparaten. Je spreekt dan over tethering en dit kan op een aantal manieren: via een usb-kabel, via bluetooth of via wifi. De optie met een usb-kabel werkt natuurlijk alleen als je je dataverbinding maar met één apparaat wilt delen. Het ontvangende apparaat moet dan ook over een usb-poort beschikken. De handigste manier is om de verbinding via wifi te delen, in elk mobiel besturingssysteem werkt dit net even anders.

Op de iPhone kun je bij Instellingen / Mobiel netwerk / Persoonlijke hotspot de schuif achter Persoonlijke hotspot aanzetten. Dit hoef je alleen de eerste keer te doen, daarna vind je het menu-item terug in het instellingenmenu. Het kan zijn dat de optie niet meteen werkt, dit ligt aan je provider. In dit geval moet je bij Instellingen / Mobiel netwerk / Mobiel datanetwerk naar beneden navigeren totdat je bij Persoonlijke hotspot aankomt. Hier geef je de APN (Access Point Name) aan, plus een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze gegevens vraag je op bij je provider of vind je op de website van je provider. Op een Android-smartphone vind je de tethering-optie in de meeste gevallen in het instellingenmenu bij Draadloos en netwerken. Tik op Instellingen draagbaar Wi-Fi-hotspot en vink de optie op de volgende pagina aan. Geef een naam en wachtwoord in voor je te creëren wifi-netwerk en geef eventueel aan hoeveel apparaten maximaal van deze verbinding gebruik mogen maken.

Als je in Android een APN wilt toevoegen, doe je dit ook in het menu Draadloos en netwerken. Zoek hier naar een menu-optie met de naam APN of Access Point Names en voeg de APN-gegevens in. Sommige providers blokkeren tethering, waardoor het dan niet mogelijk is om een werkende APN in te voeren. Verifieer dit bij twijfel even bij jouw provider.

 

© PXimport

Op je iPhone kun je een persoonlijke hotspot aanmaken. Soms is het nodig om APN-gegevens in te voeren, deze vind je meestal op de website van je mobiele provider.

06 Ethernetverbinding delen

De meeste hotels bieden je een wifi-netwerk aan, maar vaak moet je hiervoor betalen. Soms hebben deze hotels ook een bekabelde internettoegang, deze verbinding is soms ook veel sneller dan het draadloze netwerk. Met een laptop het internet opgaan is dan niet zo'n probleem, maar een met een tablet of smartphone is dit uiteraard lastiger. Neem je een laptop mee, dan kun je de internetverbinding via wifi delen met andere apparaten. Je sluit je laptop via een ethernetkabel aan op het internet. Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren / Delen en schakel je de optie Internetdeling aan. Achter Deel de verbinding via selecteer je Ethernet en bij Met computers die gebruik maken van kies je de optie Wi-Fi.

Hierna klik je op Wi-Fi-opties om je wifi-netwerk te voorzien van een naam en wachtwoord. Voor Windows 7 en 8 kun je het gratis programma Virtual Router Plus downloaden. Open het programma, achter Network Name (SSID) geef je de naam van het nieuwe netwerk op, achter Password het wachtwoord van je nieuwe netwerk. Achter Shared Connection selecteer je Ethernet en onderaan klik je op Start Virtual Router Plus. Log met je smartphone of tablet vervolgens in op het nieuw aangemaakte netwerk.

 

© PXimport

Met het gratis programma Virtual Router Plus deel je je ethernet-verbinding via je wifi-adapter.

 

© PXimport

In Mac OS X deel je je bekabelde verbinding gewoon via het menu Systeemvoorkeuren.

07 Mobiele router meenemen

Wil je jezelf de moeite besparen je netwerk te delen via je laptop of heb je geen computer mee op reis, dan kun je altijd nog in een mobiele router investeren. Deze draagbare kastjes koop je al voor een paar tientjes en verbind je met een ethernetkabel aan de connector in het hotel. De Satechi Travel Router is één van de beste opties, omdat je er meteen een Amerikaanse, Engelse en Chinese adapterplug bij krijgt. Deze zijn volledig geïntegreerd in het apparaat, met een schuif kies je de juiste adapter en deze komt uit de router geschoven.

Middels de usb-connector kun je bovendien je tablet of smartphone opladen terwijl je de router gebruikt om het ethernet-signaal via de ingebouwde wifi-zender door te sturen naar je draadloze apparaten. Het apparaat is wel lastig verkrijgbaar in Nederland, maar als je bereid bent om een paar extra euro's neer te tellen voor importbelasting kun je het gewoon bij de Amerikaanse Amazon kopen. Er zijn uiteraard veel concurrenten die vrijwel hetzelfde aanbieden, een lijstje vind je in het kader.

 

© PXimport

De Satechi Travel Router is een handig apparaatje om mee te nemen op vakantie.

Routers voor onderweg

Naast de mobiele router van Satechi zijn er nog een paar andere goede alternatieven. De firma TP-Link biedt goedkope mobiele routers waarmee je veel verschillende signalen kunt converteren. Sluit een ethernetkabel op de TL-MR3020 aan en deel de verbinding via wifi of steek je mobiele internet usb-stick in de poort om je 3G- of 4G-signaal te delen met andere apparaten. De Apple AirPort Express is weliswaar niet de goedkoopste, maar heeft wel een tweede ethernet-poort aan boord, mocht je toch een apparaat via een kabel willen verbinden.

De AirPort Express kan tevens dienst doen als streaming muziek-ontvanger via het AirPlay-protocol. Sluit de AirPort Express met een audiokabel aan op een stereo-installatie en vanaf je iPhone of iPad kun je muziek naar de luidsprekers streamen.

 

© PXimport

De TP-Link TL-MR3020 is goedkoop en kan zowel een 3G/4G-verbinding delen als een ethernet-verbinding.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten