Zo stap je eenvoudig over naar een nieuwe browser

Door: ian-paul | 06 mei 2015 10:09

Apps & Software

Er kwam vroeger nooit echt veel kijken bij het overstappen op een andere browser, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Nu passen we deze programma's aan met extensies, we synchroniseren openstaande tabbladen met onze mobiele apparaten. Hier zijn drie dingen waaraan je moet denken.

Onlangs ben ik op Firefox overgestapt nadat Chrome net iets te vaak niet wilde reageren en vol bugs leek te zitten. Er kwam vroeger nooit echt veel kijken bij het overstappen op een andere browser, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Nu passen we deze programma's aan met extensies, we synchroniseren openstaande tabbladen met onze mobiele apparaten en als je Chrome gebruikt kun je web-apps draaien alsof het native desktop-apps zijn. Als je overweegt om van browser te veranderen, zijn er drie dingen waar je tijdens het plannen aan moet denken. Lees ook: Welke browser heeft alles in huis?

Synchronisatie

Voor veel gebruikers is een belangrijke functie het naadloos kunnen wisselen tussen openstaande tabbladen op alle apparaten, evenals het overal kunnen benaderen van de volledige browsergeschiedenis. Google maakt dit met Chrome heel eenvoudig voor Android-gebruikers, maar andere browsers bieden deze functie ook.

Firefox heeft een functie met de naam Sync die al je browserdata tussen apparaten synchroniseert. In Opera heet deze functie Link. Firefox is verkrijgbaar voor Android (er wordt aan een iOS browser gewerkt), terwijl Opera mobiele browsers op Android, iOS en Windows Phone heeft. Als je Safari gebruikt op een iPhone en een Windows PC kun je wat minder dingen synchroniseren, maar iCloud maakt het wel mogelijk om je Safari-bladwijzers met Internet Explorer te synchroniseren.

Bladwijzers

Zonder je bladwijzers kun je nergens heen, maar gelukkig is dit probleem al lang geleden opgelost. Het is vrij eenvoudig om je bladwijzers van de ene naar de andere browser over te zetten. We gaan hier niet in op het verplaatsen van je bladwijzers, maar we helpen je op weg met de vier grootste Windows browsers.

- Chrome: importeren of exporteren

- Firefox: importeren, exporteren

- Internet Explorer: importeren of exporteren

- Opera: importeren of exporteren

Nieuwe extensies / add-ons

Bijna iedereen heeft weleens door middel van extensies zijn of haar browser aangepast (in Mozilla-jargon ook wel add-ons genoemd). Het enige waar je op moet letten is dat alle belangrijke diensten ook op je nieuwe browser staan, zoals een browsergebaseerde wachtwoordmanager of diensten zoals Evernote.

Maar soms zul je dingen op moeten geven of een alternatief moeten zoeken. Firefox-gebruikers zullen NoScript niet tegenkomen op Chrome, maar er zijn een aantal alternatieven die iets vergelijkbaars doen. Chrome-gebruikers die overstappen op Firefox zullen Hangouts moeten opgeven als standalone app, tenzij ze bereid zijn om een onofficiële add-on uit te proberen of Chrome op de achtergrond te blijven draaien om Hangouts te kunnen blijven gebruiken. Veel reguliere diensten bieden extensies aan voor alle belangrijke browsers, maar niche dingen zoals Vimium zijn waarschijnlijk lastiger te vervangen.

Dit zijn de belangrijkste punten waaraan je moet denken wanneer je van browser verandert. Er zijn andere overwegingen zoals de browserinterface en hoe tabbladen zich op bepaalde websites gedragen et cetera, maar dat zijn dingen die vooral van persoonlijke voorkeur afhankelijk zijn.

4 Reactie(s) op: Zo stap je eenvoudig over naar een nieuwe browser

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 mei 2015 12:29 darknessblade
  maxthon:
  inport/export

  volledige cloud ondersteuning zonder extra add-ons
  http://www.maxthon.com/


  heeft 2 cores dus kan verschllende soorten weppages laden voor crome, ie firefox, ect
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 mei 2015 22:59 Anoniem
  Yip Avant Browser heeft dat ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2015 03:11 Anoniem
  ik kwam sleipnir een Japanse browser tegen en geinstalleerd, zeer goed!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 19:04 Anoniem
  in IE 11 kan je na de laatste update in Win 7 en 8 geen andere zoekmachine installeren dan alleen maar Bing
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.