Flower Power - Parrot houdt je planten gezond

Door: wesseline-hartzema | 12 december 2013 12:40

Review

Vergeet je ook weleens je plant water te geven? Of geef je hem genoeg water, maar ziet je plant er toch uit alsof het einde nabij is? Parrot ontwikkelde de Flower Power. Deze handige gadget zorgt er in combinatie met een app voor dat je precies weet wat je plant nodig heeft.

Parrot Flower Power

Prijs: € 49,-

In de doos: 1 sensor, batterij, snelstartgids

Connectiviteit: Bluetooth Low Energy

Eigenschappen: Waterdicht

Batterijduur: 6 maanden (AAA-batterij)

App: Beschikbaar voor iOS

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitgebreide app
 • Houdt planten gezond
 • Eenvoudig in gebruik
 • Minpunten
 • Duur bij meer planten

De Parrot Flower Power is in feite een sensor die je bij je plant in de pot of grond plaats, en die de gemoedstoestand van je plant registreert. Door de handige app op je smartphone zie je precies hoe het er met je groene huisgenoot voor staat. Een totaal van vier sensoren in de Flower Power registreren de grondvochtigheid, het mestgehalte, de omgevingstemperatuur en lichtsterkte.

Flower Power-app

De app staat via bluetooth in verbinding met de Flower Power. Via deze app krijg je aanwijzingen wat je plant daadwerkelijk nodig heeft. Voordat de app je echter advies kan geven over de plant, dien je eerst je plant toe te voegen aan 'mijn tuin'. De app beschikt over een database van ruim zesduizend planten en bloemen, en als je weet wat voor soort plant je hebt, is deze zo gevonden. Als je niet precies weet welke plant je hebt, dan is het helaas wel moeilijk zoeken in de grote bibliotheek.

Het controlelampje geeft aan wanneer de Flower Power is ingeschakeld.

Eenmaal je plant gevonden, dan zie je foto's, een beknopte beschrijving en advies met betrekking tot het onderhoud. Met een vinkje voeg je de plant toe aan jouw persoonlijke tuin. Je geeft de plant een passende naam en geeft aan of hij binnen, buiten, in een pot of in de grond staat.

De kleine gadget is zo vormgegeven dat hij niet erg opvalt naast een plant. Het door ons geteste model was houtkleurig, waardoor deze mooi naast onze Madagascar Dragon Tree stond. Je steekt het apparaatje simpelweg in de aarde en vervolgens koppel je via bluetooth de sensor aan de app op je smartphone.

Je plant analyseren

Het duurt ongeveer een dag voordat de Flower Power genoeg informatie heeft verzameld om te analyseren en je een eerste advies te geven. Vervolgens kan je, als je in de buurt bent van je plant, de gegevens opvragen. Open in het 'mijn tuin'-gedeelte van de app jouw plant, waarna je ziet hoe het er voorstaat met de vochtigheid van de grond, bemesting, temperatuur en zie je of hij voldoende licht krijgt.

De Flower Power kan in één bloempot ook meerdere planten monitoren, mits ze niet te ver van de sensor verwijderd zijn.

In de agenda van de app verschijnen berichten op het moment dat je plant niet genoeg water, licht of mest krijgt. Je dient dan bijvoorbeeld meststof toe te voegen. Helaas staat er niet bij hoeveel meststof je precies moet toevoegen, wat dus weer kan leiden tot te veel meststof, wat bij mij dan ook het geval was. Daar krijg je dan wel weer een melding van, met de tip om de grond te spoelen.

Ook bij het watergeven aan de plant weet je niet precies hoeveel goed is. Wel geeft de Flower Power aan wanneer je je plant weer van een nieuwe dosis water moet voorzien, bijvoorbeeld over twee weken. Handig is ook dat de app je realtime laat zien hoe de vochtigheid van de aarde oploopt, waardoor je dus redelijk goed kunt zien wanneer je moet stoppen met het toevoegen van water.

In de live-weergave zie je precies hoe het welzijn van de plan er voorstaat.

De Flower Power-app laat mij iedere avond weten dat de plant onvoldoende licht krijgt. Op zich natuurlijk logisch als het buiten donker is, maar hij staat voor het raam, dus hij zou gedurende de dag toch genoeg licht moeten krijgen. Het lijkt er dus op dat de sensor geen rekening houdt met het dag- en nachtritme of de verschillende omstandigheden per seizoen. Het is slechts een detail, want dankzij de Flower Power ziet mijn Madagascar Dragon Tree er nu gezonder uit dan ooit.

Conclusie

De Flower Power is met zijn 49 euro vrij schappelijk geprijsd, maar wil je meerdere planten in huis monitoren dan kan het dus snel een dure grap worden. Je kunt de Flower Power immers maar in één pot tegelijk prikken. Het pluspunt voor mij is wel dat je door de sensor veel beter weet wat je plant nodig heeft. Het ligt vaak niet alleen aan te weinig water geven, maar ook licht, mest en temperatuur spelen een grote rol in de verzorging van je plant. Je hoeft geen groene vingers te hebben om toch goed voor je plant(en) te zorgen met Flower Power.

4 Reactie(s) op: Flower Power - Parrot houdt je planten gezond

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2013 15:03 Oscar
  Zo'n Flower Power app is niet bedoelt voor planten die je voor een koopje, kan halen bij het tuincentrum. En nog minder kosten dan die Flower Power app. Maar meer voor de verzorging van de wat duurdere kamerplanten die oorspronkelijk komen uit tropische of subtropische landen. Als je voor een flinke prijs een mooie tropische plant hebt gekocht, om je interieur wat gezellige te maken, dan wil je er wel effe van genieten, en niet dat je wegens een drukke agenda, in en om je huis, in nog geen twee weken tijd, je die zelfde plant wegens onbedoelde verwaarlozing, als weggegooide investering bij het huisvuil kan zetten. Omdat je toevallig geen Flower Power met app had.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2013 00:16 Anoniem
  Over gewaardeerd. De meter meet niet diep in de pot en in een pot gaat het niet alleen om water maar zeker ook om de mest tijdens het groei/bloei seizoen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2014 13:54 Anoniem
  Zeer handige gadget, heb er nu 3 en ben zeer tevreden over gebruiksgemak. Nu alleen hopen dat de plantdatabase nog een keer in het Nederlands wordt vertaald. Leest net even iets prettiger.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2014 04:37 Anoniem
  You are my inhalation, I have few blogs and sometimes run out from to brand. bdecaakgdceakcdk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.