Philips Hue tap - Een lichtknopje voor Hue

© PXimport

Philips Hue tap - Een lichtknopje voor Hue

Geplaatst: 5 augustus 2014 - 06:16

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Jeroen Boer

Met Hue verkoopt Philips een uitstekend systeem waarmee je lampen via je smartphone bedient. Met de Hue tap voegt Philips daar gek genoeg juist een fysieke lichtschakelaar aan toe. Een handige toevoeging?

Philips Hue is een verlichtingssysteem waarmee je lampen kunt bedienen met je iPhone of Android-smartphone. Behalve draadloze bediening van je lampen kun je met Hue je kamer ook letterlijk in alle kleuren van de regenboog verlichten en de verlichting automatisch aan laten gaan. Lees ook: Zo bedien je je huis met een tablet.

Een voordeel van de Philips Hue-lampen is dat deze aangaan in de standaardkleur nadat de stroom is onderbroken. Concreet houdt dit in dat een lamp die is aangesloten in een plafondarmatuur nog steeds reageert op de wandschakelaar. Doe de schakelaar even uit en aan, en je lamp gaat gewoon aan. Handig als je smartphone even niet voorhanden is, je zit dan in ieder geval niet in het donker.

Voor simpele ruimtes, zoals een hal of de slaapkamer, voldoet de mogelijkheid om de lamp in te schakelen met een stroomonderbreking uitstekend. Toch zal dit niet in alle situaties afdoende zijn. Vooral in grotere huiskamers zijn plafondarmaturen verbonden met verschillende wandschakelaars die niet noodzakelijkerwijs bij elkaar gegroepeerd zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over Hue-lampen die je in staande of andere armaturen hebt gedraaid zonder wandschakelaar. De Hue tap moet een oplossing zijn voor dit bedieningsprobleem.

Draadloos aan de muur

De Hue tap doet met zijn ronde vormgeving een beetje denken aan een thermostaat. De tap is vervaardigd uit wit glanzend kunststof met een buitenring van zilverkleurig kunststof. Je kunt hem aan een muur bevestigen middels meegeleverde plakstrips of door twee gaatjes te boren. Het maakt niet uit waar je hem ophangt. De schakelaar werkt draadloos en hoeft niet te worden aangesloten op het lichtnet. De Hue tap is eenvoudig te ontgrendelen van de grondplaat, dus je kunt ook overwegen hem te gebruiken als een losse draadloze afstandsbediening.

 

© PXimport

Je bevestigt de Hue tap eenvoudig aan de muur.

Kinetische schakelaar

Voordat we ingaan op de mogelijkheden, willen we even stilstaan bij de meest opmerkelijke eigenschap: de Hue tap heeft geen batterijen of accu. Dat gegeven is voor een lichtschakelaar waarschijnlijk niet zo opzienbarend, maar het is wel opmerkelijk als je weet dat de Hue tap volledig draadloos zijn werk doet en gebruikmaakt van ZigBee-radiocommunicatie om zijn commando's te versturen.

Het geheim zit hem in de kinetische knoppen. Deze knoppen produceren op het moment dat je ze indrukt genoeg energie om de commando's te versturen. In de praktijk hebben de knoppen hierdoor een duidelijke klik en moet je ze redelijk ver indrukken. Het principe is vergelijkbaar met de knijpkat-zaklamp.

Testomgeving

Wij hebben de Hue tap getest bij een Hue-systeem met de volgende configuratie: we hebben twee plafondarmaturen die ieder voorzien zijn van een Hue-lamp. Daarnaast hebben we twee staande armaturen die ieder voorzien zijn van twee Hue-lampen. We hebben in de Hue-app naast diverse kleurscènes ook drie scènes aangemaakt waarmee we onze kamer kunnen verlichten in de normale kleurtemperatuur van circa 2700K. Scène 1 zet de twee plafondarmaturen aan, scène 2 zet de eerste staande lamp aan en scène 3 zet de tweede staande lamp aan.

Scénes of uitschakelen

De Hue tap heeft vier knoppen. Deze kun je allemaal gebruiken om een scene in te schakelen of om lampen uit te schakelen. Standaard is knop 1 zo geprogrammeerd dat al je Hue-lampen uitgaan terwijl je aan de overige drie knoppen scènes kun toewijzen.

Wij hebben de standaardfunctionaliteit van knop 1 behouden, maar je kunt ook zelf kiezen welke Hue-lampen uitgaan. Dat is handig als je Hue-lampen in meerdere kamers hebt. De overige drie knoppen hebben we gekoppeld aan de drie eerder genoemde scènes. Zo hebben we controle over welke lampen aangaan en kunnen we alle lampen in één keer uitschakelen.

Helaas kun je de lampen dus niet per scène uitschakelen. Het zou eigenlijk handiger zijn als je (optioneel) een scène weer kunt uitschakelen door op dezelfde knop te drukken. Willen we een losse scène in onze configuratie weer uitschakelen, dan hebben we onze smartphone nodig. We zouden er wel voor kunnen kiezen om onze lampen bijvoorbeeld te verdelen over twee scènes zodat we twee knoppen over hebben die de lampen van de individuele scènes weer uit kunnen schakelen.

 

© PXimport

Je kent via de app scènes eenvoudig toe aan een knop.

Geen helderheidsbediening

Iets wat we missen is de mogelijkheid om de helderheid van de lampen in te stellen. Dat is jammer, want oudere afstandsbedieningen voor Philips' LivingWhites of LivingColors hebben deze mogelijkheid via een instelring wel. Je kunt deze oudere afstandsbedieningen via een truc zelfs aan het Hue-systeem koppelen waarbij de helderheidsregeling probleemloos werkt.

Via een dergelijke afstandsbediening kun je geen scènes oproepen zoals bij de Hue tap, maar je kunt wel lampen in- en uitschakelen en de helderheid bedienen. Je kunt, als je verschillende helderheden wilt via de Hue tap, dit wel voor elkaar krijgen door je lampen niet in groepen te verdelen zoals wij hebben gedaan, maar drie scènes aan te maken waar al je lampen in zijn opgenomen. Die drie scènes geef je dan ieder een andere helderheid zodat je drie helderheidsinstellingen krijgt.

Uiteraard kun je de knoppen ook totaal anders gebruiken dan wij doen. Je zou bijvoorbeeld scènes in verschillende kleuren kunnen koppelen aan de knoppen, zodat je met een druk op de knop een gele, rode, blauwe of groene woonkamer hebt. Je merkt dat er dus best veel mogelijk is, maar je moet wel goed nadenken over wat je belangrijk vindt.

 

© PXimport

De Hue tap naast een oudere LivingWhites-afstandsbediening met helderheidsring, die wij zelf gebruiken in combinatie met Hue.

Conclusie

De Hue tap werkt prima, maar is met vier knoppen uiteraard functioneel wel gelimiteerd ten opzichte van de app. Wij zien het vooral als een product voor de huiskamer of een andere grote ruimte die je in één keer wilt verlichten. Zo kun je Hue-lampen, die verdeeld zijn over plafondarmaturen en staande armaturen, zonder smartphone in één keer in de juiste configuratie aandoen. Baal je ervan dat je zonder smartphone niet al je Hue-lampen in een ruimte aan kunt zetten? Dan is de Hue tap wat je zoekt. We hopen wel dat Philips een versie maakt waarmee je ook de helderheid en eventueel de kleur kunt instellen via een instelring zoals op de LivingWhites- of LivingColors-afstandsbediening. Dat zou het product helemaal afmaken en de functionaliteit meer in lijn brengen met de toch wel pittige prijs.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Werkt goed

Geen batterijen

In één keer meer lampen aan

Minpunten

Prijs

Niet per scene uit

Geen helderheidsbediening

Conclusie

Philips Hue tap --------------- **Prijs** € 59,95 **Aantal knoppen** 4 **Diameter** 75 mm **Gewicht** 90 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten