PSD2-betaalwet: Onbekend maakt onbemind

Door: Randolf Bouwma | 30 januari 2019 10:06

Nieuws

De meeste Nederlanders staan negatief tegenover de nieuwe Europese betaalwet PSD2, terwijl ze er eigenlijk niet zoveel vanaf weten. Uit onderzoek van ING blijkt dat we er meer voor open staan nadat we er goed over geïnformeerd zijn.

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2 en maakt het mogelijk om andere bedrijven naast je eigen bank toegang te verlenen tot jouw bankrekeninginformatie. Daarmee hoopt Brussel de de ontwikkeling van nieuwe financiële diensten te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan huishoudboekje-app waarin je betaalgegevens van verschillende banken automatisch onderbrengt.

82 procent van de Nederlanders is niet voldoende van deze wet op de hoogte, terwijl meer dan de helft toch zegt er een negatief gevoel bij te hebben. Zodra ze echter de nuances leren kennen, staan ze er in 46 procent van de gevallen toch voor open. Onder jongeren is dat aantal zelfs 64 procent.

Strenge eisen

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld niet zomaar in je rekeningen grasduinen - je moet daar expliciet toestemming voor geven en de partijen zelf moeten aan strenge eisen voldoen. Toch is dat ook te kort door de bocht. Want stel dat degene waar je geld naar overmaakt toestemming heeft gegeven maar jij niet, dan ziet zo'n derde partij toch jouw overboeking terug op de ander zijn rekening.

Meer weten? In dit artikel hebben we de voors en tegens van de PSD2-wet voor je uit de doeken gedaan.

3 Reactie(s) op: PSD2-betaalwet: Onbekend maakt onbemind

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 januari 2019 17:29 Nutty
  Ongeacht wat de eventuele voordelen zouden KUNNEN zijn, blijf ik bij mijn standpunt dat behalve ikzelf, niemand iets te zoeken heeft op MIJN bankrekening. Je kunt op je vingers natellen dat het niet de vraag is OF, maar WANNEER er misbruik van wordt gemaakt.

  En laten we wel zijn, je geeft toch ook niemand toestemming om zonder te vragen van je huis of je auto gebruik te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2019 21:27 fatman
  IDD, nog ffff en we kunnen de voordeur open laten staan.
  Idiote PSD2 wet, dat is vragen om moeilijkheden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2019 05:51 Stoere2003
  De wetenschap dat bedrijven dan in mijn rekening kunnen, is niet bepaald iets waarvan ik dan positief wordt. Het blijft negatief.
  Heb mij altijd al verbaast dat er bedrijven incasso's Mogen vragen die maandelijks in de consumentengids negatief op dit punt voorbij kwamen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.