QR-code maken: Zo doe je dat zelf

Door: Toon van Daele | 04 april 2022 08:24

QR code scannen
How To

QR-codes vind je tegenwoordig overal. Ze zien er niet uit, maar ze kunnen wel bijzonder handig zijn. We bekijken voor welke (ook creatieve) doeleinden je de QR-codes kunt inzetten. Wil je zelf een QR-code maken? Ook dat leggen we voor je uit.

QR-codes werden in 1994 door een Japans bedrijf (Denso Wave) ontwikkeld. Ze waren aanvankelijk bedoeld om auto-onderdelen efficiënt te identificeren. Dat kon dankzij de codes snel gebeuren, niet voor niets staat QR voor Quick Response. De QR-codes konden bovendien meer informatie bevatten dan de traditionele lineaire streepjescodes. Al snel ontdekten ook andere bedrijven hoe handig deze codes waren. Ze doken wereldwijd op in onder meer tijdschriften en visitekaartjes en op bushaltes en restauranttafels.

QR-codes worden inmiddels gebruikt voor het coderen van onder andere webadressen, e-mailadressen, contactinformatie (in vCards), geografische coördinaten, telefoonnummers, agenda-afspraken en allerlei teksten, tot maximaal 7000 tekens. De codes zijn tot op zekere hoogte ook redundant, wat inhoudt dat ze bij beperkte schade nog correct kunnen worden ingelezen. Bedrijven maken hier handig gebruik van om een stukje QR-code in te zetten voor hun logo.

We hoeven je vast niet te vertellen hoe je QR-codes scant, zeker omdat de moderne smartphones dit rechtstreeks, zonder externe app, vanuit de camera-app kunnen. Wil je toch liever een app gebruiken, dan is er keuze genoeg. Een goed voorbeeld is Kaspersky QR Scanner, beschikbaar in zowel de Play Store als de App Store. Deze app controleert de gescande code direct op potentiële malafide links of inhoud. Wel is het zo dat er enkele varianten op de originele QR-code zijn ontwikkeld, zoals de kleinere Micro QR-code en de langwerpige iQR-codes waar nog niet alle QR-readers mee overweg kunnen.

Er zijn enkele varianten van de originele QR-code waar veel readers over struikelen.

Inspiratie

Verder in dit artikel gaan we dieper in op hoe je QR-codes (ook in batch) creëert, maar laten we je eerst enkele leuke ideeën aan de hand doen. Heb je een draadloos gastnetwerk? Bespaar de genodigden dan het handmatig invoeren van het netwerkprofiel. Geef hen de inloggegevens in de vorm van een QR-code. Ook op sociale media kun je zo’n code handig inzetten, bijvoorbeeld voor je profiel bij Twitter of LinkedIn, als achtergrond van je YouTube-kanaal of als handtekening voor je e-mailberichten. Of je hangt de code aan je winkeldeur, zodat je klanten buiten de openingsuren eenvoudig op je webshop belanden.

Je kunt zo’n code ook op je T-shirt of hoodie printen of plakken. Zo hebben we zelfs al mensen zien rondlopen met de code van hun coronatoegangsbewijs. Er zijn genoeg (online) printshops die een QR-code op textiel kunnen afdrukken. Of je kleeft een QR-code rechtstreeks op je huid, als een tijdelijke tatoeage (bijvoorbeeld via www.etsy.com). Laat je verder gerust inspireren door een (weliswaar commerciële) website als www.barcodeart.com, voor QR-codes op portretten, stickers, magneten, kopjes en wat je verder nog (niet) kon bedenken.

Een QR-code op je huid? Voor wie graag ‘in the picture’ staat.

Desktop-generator

Wil je zelf QR-codes maken, dan kun je uit verschillende apps en onlinegeneratoren kiezen. We beginnen met een desktopapplicatie voor Windows, zoals CodeTwo QR Code Desktop Reader en Generator en Zint Barcode Studio.

De eerste is erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft alleen Generate mode on te selecteren en de gewenste boodschap in te tikken. De grootte van de QR-code wordt automatisch aangepast, tenzij je die zelf ingeeft bij Size settings. Je kunt de code bewaren in png- of jpg-formaat. Merk op dat deze app ook dienstdoet als QR-codereader, zowel via het scherm, webcam, bestanden als het klembord.

Zint kan met een heel pak codes overweg. Bij Symbology moet je daarom eerst QR Code (ISO 18004) selecteren, waarna je op het tabblad General de gewenste informatie invoert. Bij Appearance kun je onder meer de kleuren en de randdikte vastleggen en op het tabblad QR Code bepaal je de grootte en de marge van de foutcorrectie. Je slaat de code op als png-, eps- of svg-bestand.

CodeTwo QR Code Desktop Reader is erg gebruiksvriendelijk.

Onlinegenerator

Installeer je voor je QR-codes liever geen applicatie, dan kun je ook gewoon online terecht, bijvoorbeeld bij https://qrcode-monkey.com. Overigens kun je deze tool ook als app aan Chrome toevoegen (je kunt die dan oproepen via chrome://apps).

Bovenaan kun je uit verschillende datatypes kiezen, zoals Url, Text, Email, Vcard, Location, Event en Wifi. Afhankelijk van je keuze verschijnen dan aangepaste velden. Bij Wifi bijvoorbeeld is dat Wireless SSID, Password en Encryption. Bij elk type kun je ook de kleuren aanpassen tot een verloopkleur toe. De kleuren van de ‘eyes’ (de drie controlevlakken) kun je afzonderlijk instellen. Het is ook mogelijk een eigen logo te uploaden en in de code op te laten nemen. Bij Customize design kun je nog allerlei andere uiterlijkheden aanpassen, waaronder de vorm van de eyes. Helemaal onderaan kun je nog uit diverse sjablonen kiezen, zoals Facebook, Twitter en Bitcoin. Druk telkens op Create QR Code om het resultaat van je aanpassingen te zien. Test het resultaat met je smartphone voor je de code downloadt als png, svg, pdf of eps.

Met deze onlinegenerator geef je die saaie QR-code een persoonlijke tint mee.

Excel

Misschien vind je het wel handig om QR-codes vanuit MS Excel te creëren. Dat kan, maar je hebt er wel een gratis add-on voor nodig. Start Excel op, open het tabblad Invoegen en klik op Mijn invoegtoepassingen / Zoek meer invoegtoepassingen in de Office Store. Tik QR in de zoekbalk en druk op Toevoegen bij QR4Office. Bevestig met Doorgaan. Als het goed is duikt nu het QR4Office-venster op. Je kunt dat ook altijd openen vanuit Mijn invoegtoepassingen.

De werking is eenvoudig. Geef aan welk datatype je wilt (http://, https://, mailto:, sms:, tel:, geo: en custom) en tik of plak de tekst in het veld. Bij Options kun je de kleuren en de grootte instellen evenals het foutcorrectieniveau. Plaat de cursor in de gewenste cel en bevestig met Insert.

Met een eenvoudige add-on genereer je QR-codes ook rechtstreeks vanuit Excel.

Batchverwerking (online)

Misschien organiseer je wel een of ander event voor je school of club, waarbij je alle deelnemers graag een aangepaste QR-code wilt bezorgen. Dan is het goed om een tool te gebruiken waarmee je codes in batch kunt creëren. Je vindt er een op https://qrexplore.com/generate, waar je gratis en zonder registratie tot honderd codes kunt laten genereren. Je vult of plakt de tekst in het venster, waarbij je de tekst voor elke code op een nieuwe regel begint. Gaat het om oplopende nummers dan werk je best via Auto-create Numeric Codes.

Open zeker ook de rubriek Configurable Options, omdat je hier allerlei instellingen vindt waarmee je de QR-codes verder kunt bepalen. Je kunt hier ook de gewenste opbouw ingeven, zoals het foutcorrectieniveau en het aantal blokpixels, en de uitvoer bepalen (png, jpg, svg en eps).

Standaard genereert de webapp de bestandsnamen op basis van wat je in elke regel hebt ingevoerd. Plaats je een vinkje bij Treat as CSV, dan bepaal je zelf de gegenereerde bestandsnamen. Je hoef achter elke tekstregel dan alleen maar de bestandsnaam op te geven, gescheiden door een komma, zoals: Toon van Daele, nr3. De bestanden laten zich downloaden als een zip-archief.

Is programmeren je ding en zegt JSON je iets? Dan kun je ook gratis gebruikmaken van de QR Code API van RapidAPI, inclusief diverse ontwerpmogelijkheden, zoals kleuren en een logo. Je kunt ermee aan de slag via https://kwikr.nl/qrlogo. Nuttige feedback vind je via https://kwikr.nl/qrapi.

Tot honderd QR-codes in één keer, zonder account.

Batchverwerking (offline)

Hou je het genereren van codes in batch toch liever in eigen handen, dan heb je een mooie deal aan het gratis SimpleCodeGenerator. Je vindt deze op www.nirsoft.net/utils/qr_code_generator.html. Op deze site staat ook een Nederlands taalbestand dat je in dezelfde map uitpakt.

De app heeft een grafische interface, maar omdat we codes in batch creëren, moet je dat wel vanaf de opdrachtprompt doen. Allereerst tik je de tekst voor elke code op een afzonderlijke regel in een txt-bestand in, bijvoorbeeld codetekst.txt. Met je kladblok creëer je vervolgens in de programmamap van SimpleCodeGenerator het volgende batchbestand, met de extensie bat of cmd (dus geen txt-bestand):

@echo off

setlocal enableextensions enabledelayedexpansion

set /a teller = 0

for /f "tokens=*" %%A in (codetekst.txt) do (

set /a teller += 1

simplecodegenerator /save "%%A" "qr-!teller!.png"

)

endlocal

Wanneer je dit batchbestand uitvoert, wordt voor elke tekstregel automatisch een QR-code in png-formaat gecreëerd, met als naam qr-1.png, qr-2.png enzovoort.

Wanneer je slechts één of hooguit enkele QR-codes wilt genereren, kun je SimpleCodeGenerator ook zonder batch-bestand gebruiken. Het commando kan er dan als volgt uitzien:

simplecodegenerator /show "<informatieregel>"

waarna de bijbehorende QR-code verschijnt.

Bevat je boodschap meerdere tekstregels, dan scheid je die met \r\n, zoals in:

simplecodegenerator /show "<informatieregel1>\r\n<informatieregel2>"

Een opdrachtregeltool in combinatie met een slim batchbestand en je hebt zo tig QR-codes.

Afdrukken

Heb je inderdaad in batch een hele reeks QR-codes gegenereerd, dan zit je nu met een stevige voorraad png- of jpg-bestanden. Wil je deze QR-codes nu snel en mooi overzichtelijk afdrukken op papier? Deze klus kun je klaren vanuit een fotobewerkingstool of vanuit je favoriete tekstverwerker. Het kan nog veel sneller vanuit de verkenner. Overigens kun je dit trucje ook toepassen voor andere afbeeldingen.

Navigeer met de verkenner naar de map met de QR-codes en selecteer alle gewenste afbeeldingsbestanden. Klik met rechts op je selectie en kies Afdrukken. De app Afbeeldingen afdrukken verschijnt en je hoeft hier alleen maar de printer, het papierformaat en een van de beschikbare afdruktypes te selecteren, zoals Portemonnee (negen plaatjes per pagina) of Overzichtsafdruk (35 plaatjes). Bevestig je keuzes met Afdrukken.

Het afdrukken van QR-codes (en andere plaatjes) in batch werkt het makkelijkst vanuit de verkenner.

1 Reactie(s) op: QR-code maken: Zo doe je dat zelf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 april 2022 03:30 ardsur
  tegenwoordig worden QR codes ook (mis-)ge-bruikt om malware etc te verspreiden, door er stiekem een extra code in op te nemen. Wees dus voorzichting met het klikken op elke QR code die je ziet.
  Beter is om of een QR reader van een Anti virus site, b.v. Kaspresky of Avira te gebruiken omdat die de inhoud van de QR code scannen op virussen en malware. OF
  je kunt ook de QR code eerst inlezen met je eigen phone(QR reader) om de inhoud te kunnen lezen en beoordelen op veiligheid, alvorens op die QR code te klikken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.