Ring Indoor – klein en best fijn

Door: Rens Blom | 27 januari 2020 12:45

Review

De Ring Indoor is een compacte beveiligingscamera met app voor in je huis of op kantoor. Met zes tientjes is hij bovendien erg betaalbaar. Klinkt als een gouden combinatie, toch? Computer!Totaal zocht het uit en praat je bij in deze Ring Indoor review.

Ring Indoor

Prijs € 60
Kleuren wit, later ook zwart
Camera 140 graden kijkhoek, 1080p video, nachtzicht
Wifi 802.11 b/g/n 2.4 GHz
Overig 110db Tweerichtingsspraak, app, optioneel abonnement
Formaat 4,6 x 4,6 x 7,5 cm
Website www.ring.com
7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Compact ontwerp
  • Uitstekend beeld, ook 's nachts
  • Complete en duidelijke app
  • Minpunten
  • Vaak vals alarm door bekenden
  • Geen audiodetectie
  • Abonnement vereist voor alle functies

De Ring Indoor is de nieuwste beveiligingscamera van het domoticabedrijf Ring, dat eigendom is van Amazon. Ring verkoopt in Nederland al slimme deurbellen en beveiligingscamera’s voor binnen en buiten. Zo testten we vorig jaar de Ring Spotlight Cam. De Indoor werkt via dezelfde Ring-app en kan gekoppeld worden aan andere Ring-producten. Ring noemt de privacy van zijn gebruikers heel belangrijk maar onthoud – zoals bij elke beveiligingscamera – dat je nooit uit kunt sluiten dat er niemand meekijkt.

Ring heeft niet de beste reputatie als het om privacy gaat. Uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation bleek eind januari dat de Ring-app stiekem allerlei gegevens doorstuurt naar marketingpartijen. Daarvoor raakte het bedrijf al in opspraak omdat de beveiliging van Ring-systemen niet waterdicht was. Eind januari introduceerde Ring een privacydashboard in zijn app om gebruikers meer controle te geven over hun privacy en beveiliging.

Ontwerp en installatie

Een beveiligingscamera staat of hangt vaak (deels) in het zicht, maar eigenlijk wil je hem niet zien. Ring snapt dat gelukkig en heeft de Indoor-camera zo compact mogelijk gemaakt. De camera is aanzienlijk kleiner dan een blikje frisdrank, weegt weinig en kan staan op zijn voet of opgehangen worden. In de doos zitten schroeven en andere benodigdheden. Je bent wel beperkt door het feit dat de camera alleen werkt als de stekker in het stopcontact zit. Nu is het snoer best lang, maar het was handiger geweest als de camera ook zou werken op batterijen.

De Ring Indoor is op moment van publicatie alleen te koop in het wit, een zwarte uitvoering volgt volgens Ring spoedig. Installatie van de camera is bijzonder eenvoudig. Plaats of hang hem op de gewenste plek, steek de stekker in het stopcontact en volg de instructies in de (gratis) Ring-app op je iPhone of Android-smartphone. Binnen tien minuten ben je klaar. En alsjeblieft: zet de tweestapsverificatie aan, een beveiligingsfunctie die Ring – heel goed – promoot.

Pakketinhoud Ring Indoor

Meldingen van je huisdier

Nu kun je aan de slag met de functies van de beveiligingscamera. Een groothoeklens houdt de omgeving voortdurend in de gaten en waarschuwt je indien gewenst als er beweging zichtbaar is. Dit kun je gelukkig aanpassen, bijvoorbeeld wanneer de camera steeds melding maakt van je huisdier. Zet in de instellingen bij ‘Bewegingsinstellingen’ de optie ‘Modus alleen mensen’ aan.

Je kan op afstand schreeuwen tegen inbrekers, een handige functie die hopelijk niet nodig is.

De Ring Indoor heeft een luidspreker en microfoons voor tweerichtingsspraak. Ook dit kun je in- en uitschakelen, wel zo privacyvriendelijk. Ingeschakeld hoor je mensen in de ruimte praten (of je hond blaffen!). Praat tegen je smartphone in de Ring-app en het geluid klinkt uit de luidspreker van de camera. Handig om op afstand iemand te begroeten, weg te jagen of de hond een standje te geven.

Minpunt: de camera is best dom

Minder handig is dat de camera geen melding stuurt als hij geluid opvangt zonder beweging te detecteren. Pas als er iemand in beeld komt, kan de Ring Indoor je een seintje geven. Inbrekers die je raam of deur forceren maar buiten beeld van de camera blijven, kunnen in dit opzicht dus ongestoord hun gang gaan.

In tegenstelling tot diverse duurdere beveiligingscamera’s heeft de Ring Indoor geen optie voor gezichtsherkenning. Positief vanwege ieders privacy, maar een minpunt als je de camera thuis hebt hangen en alleen meldingen wilt van onbekende figuren. Nu krijg je van elke beweging een notificatie.

Ring Indoor camera

De beeldkwaliteit van de camera is prima. De Ring Indoor filmt in full-hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels), waardoor het beeld scherp is, ook op een monitor. In het donker gebruikt de camera meerdere infraroodcamera’s en is het beeld goed genoeg om personen te onderscheiden. Er is weinig ruis zichtbaar. De groothoeklens heeft een breed zicht (140 graden) dan gebruikelijk en vangt zo een groot deel van de ruimte, bijvoorbeeld je woonkamer of uitzicht op de tuin. Met nadruk op ‘zicht op’, want de camera is niet voor buiten bedoeld. Hij is niet weerbestendig en moet dus binnen geplaatst of opgehangen worden.

Integratie met andere producten en diensten

De Ring Indoor werkt uitstekend met andere Ring-producten, bijvoorbeeld een slimme deurbel of meer geavanceerde beveiligingscamera’s. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer één camera beweging detecteert, alle camera’s in en rond je huis geactiveerd worden zodat je niets mist. Dankzij ondersteuning voor het IFTTT-platform kun je Ring-producten ook koppelen aan andere apparatuur als Philips Hue-lampen. Een voorbeeld: ziet je camera beweging in de woonkamer dan springen je lampen aan op de felste stand. Dat zullen ongenodigde gasten niet leuk vinden.

Goed om te weten is dat Ring-producten fijn samenwerken met Amazon Alexa-domotica. Die gadgets zijn echter niet officieel in Nederland te koop en de spraakbesturing werkt alleen in het Engels, dus vooralsnog hechten we hier weinig waarde aan. Jammer is dat Ring geen ondersteuning biedt voor de Google Assistent, die hier populair is maar ook Amazon’s grootste concurrent is.

Gang
Ring indoor
Instellingen

Wel of geen abonnement?

Bij de installatie van de Ring Indoor krijg je een proefabonnement van dertig dagen op Ring Protect. Met dit abonnement kun je opgenomen videofragmenten tot dertig dagen terugkijken, downloaden en delen met bekenden of de politie. Handig, maar je betaalt er na de proefperiode wel drie euro per maand voor. En dan krijg je alleen de beelden van de Indoor-beveiligingscamera te zien. Heb je meer Ring-apparatuur in huis dan kun je kijken naar het Protect Plus-abonnement dat maandelijks tien euro kost. Hiermee kijk je (achteraf) naar de beelden van al je Ring-camera’s en -deurbellen én ontvang je tien procent korting bij aanschaf van nieuwe Ring-producten.

Geen abonnement nemen is natuurlijk ook mogelijk. Je ontvangt dan gewoon directe meldingen, ziet livebeeld en kan tweerichtingsspraak gebruiken. Fragmenten terugkijken is echter niet mogelijk. Of je er slim aan doet een abonnement te nemen en zo ja welke, hangt dus volledig van je wensen af. Op zich ben je prima af zonder abonnement, met als voornaamste nadeel dat je de politie geen videobeelden kunt tonen als inbrekers je huis overhoophalen.

Conclusie

De Ring Indoor is een betaalbare beveiligingscamera die zowel overdag als in het donker goed ziet. Dankzij de tweerichtingsspraak hoor en praat je met de mensen in de ruimte waar de camera hangt. Ring’s app is compleet en duidelijk, maar voor alle mogelijkheden heb je een abonnement nodig. Vervelender vinden we dat de camera vrij dom is: hij stuurt alleen een melding bij beweging, niet bij geluid. En omdat de camera geen personen herkent, krijg je ook notificaties als er bekenden door het beeld lopen. Duurdere beveiligingscamera’s zijn slimmer en daarom prettiger in gebruik. Maar wie een beperkt budget heeft, is goed af met de Ring Indoor.

0 Reactie(s) op: Ring Indoor – klein en best fijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.