Roamingkosten definitief afgeschaft in 2017

Door: Jeroen Kuiper | 30 juni 2015 09:27

Nieuws

Vanaf 2017 zijn de roamingkosten verleden tijd. Dat liet Europarlementariër Günther Oettinger vanochtend via Twitter weten. Vanaf volgend jaar gaan we zelfs al minder roamingkosten betalen.

De onderhandelingen over de roamingkosten duurden lang. Eerder zouden ze al eind dit jaar afgeschaft worden, maar het wordt dus twee jaar later. Toch gaan we al wat eerder profiteren van de afspraken want vanaf volgend jaar april gaan we al minder betalen. Het tarief voor bellen wordt verlaagd naar vijf cent per minuut terwijl we voor een sms nog maar twee cent gaan betalen. Vanaf juni 2017 zijn de roamingkosten definitief verleden tijd.

Roamingkosten in het buitenland

Je betaalt roamingkosten als je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon. Daar betaal je dan niet alleen de kosten van je Nederlandse aanbieder, maar ook de kosten voor het gebruik van de aanbieder in het buitenland. De kosten voor de buitenlandse aanbieder zijn de roamingkosten. De buitenlandse aanbieder geeft de kosten door aan je Nederlandse en die brengt die kosten in rekening bij jou. Binnen de EU zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de kosten in de Roamingverordening. Daarin zijn maximumtarieven opgenomen voor internetten (per MB), bellen (per minuut) en sms-en (per bericht). Andere tarieven mogen niet in rekening gebracht worden.

De kosten worden vanaf 2017 dus geschrapt. Tot die tijd is het echter nog zeker opletten als je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon. Zorg er, als je naar het buitenland gaat, in ieder geval voor dat je data roaming uit hebt staan. Dat voorkomt een hoop extra kosten.

3 Reactie(s) op: Roamingkosten definitief afgeschaft in 2017

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juni 2015 21:37 MarkS90
  Ohhh. Nog maar 2 jaar wachten. Volgens mij kan het meteen worden ingevoerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2015 00:02 Anoniem
  nog even snel geld eraan verdienen! Typisch!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2015 18:20 John1313
  Dus hetzelfde tarief als bellen/smsen en datagebruik als in Nederland.

  Maar worden die kosten dan wel verrekend met de bel en data bundel of ernaast in rekening gebracht. In dat geval heb je er namelijk niets aan omdat je dan toch extra betaalt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.