Shortlist: je eigen router

Door: Jeroen Boer | 23 september 2021 12:54

Review

Je kunt een eigen router vrijwel altijd aansluiten door de DMZ van de router van je internetprovider te gebruiken. Het nadeel is wel dat je eigen router dan niet direct een ip-adres vanuit de internetprovider krijgt en dat je een apparaat voor niets hebt hangen. Wat zijn je opties als je wel wilt dat je router direct een ip-adres vanuit je internetprovider krijgt toegewezen?

6x Modem(/router)

Fritz!Box 7530

Prijs: € 139,-
https://nl.avm.de/

Wil je een modem/router hebben die geschikt is voor je vdsl-verbinding, bijvoorbeeld als vervanging van een Experia Box? Dan is de Fritz!Box 7530 een interessante en voordelige keuze. Het ingebouwde modem is geschikt voor alle standaarden die momenteel in gebruik zijn over één lijn (bonding wordt niet ondersteund). Qua wifi krijg je wifi 5 in een 2x2-configuratie.

Een voordeel van deze Fritz!Box is dat ook KPN’s ip-televisieplatform ondersteund wordt. Bovendien is deze modem/router ook nog eens geschikt voor telefonie en beschikt hij over een ingebouwde dect-centrale. Overigens werkt AVM ondertussen aan een wifi6-variant van deze router.

Fritz!Box 7583

Prijs: € 235,-
https://nl.avm.de/

In sommige gevallen schiet de Fritz!Box 7530 tekort, want er wordt geen bonding ondersteund. Heb je wel vdsl in combinatie met bonding, waarbij twee lijnen gecombineerd worden tot een snellere aansluiting? Dan is de Fritz!Box 7583 de variant die je moet hebben.

Dit apparaat ondersteunt wifi 5 in een 4x4-configuratie. Deze modem/router is ook geschikt voor telefonie en heeft twee analoge aansluitingen, een isdn-aansluiting en een ingebouwd dect-basisstation. Uiteraard ondersteunt ook deze Fritz!Box KPN’s ip-televisieplatform.

Zyxel VMG4005-B50A

Prijs: € 130,-
www.zyxel.com

Heb je een prima router en ben je alleen op zoek naar een vdsl-modem, zodat je eigen router direct een ip-adres van de internetprovider krijgt toegewezen? Dan kun je terecht bij de Zyxel VMG4005-B50A.

Het ingebouwde modem is geschikt voor alle vdsl-standaarden die momenteel in gebruik zijn en ondersteunt ook bonding. Qua aansluitingen is het apparaat logischerwijs simpel. Meer dan een RJ11 voor aansluiting op de telefoonlijn en een netwerkaansluiting die je aansluit op de wan-poort van je router krijg je niet. De configuratie van het modem verloopt via een webinterface.

Draytek Vigor 165

Prijs: € 156,-
www.draytek.nl

Ook de Draytek Vigor 165 is een modem/router die voorzien is van een vdsl-modem. Het ingebouwde modem is geschikt voor aansluitingen over één telefoonlijn, bonding wordt dus niet ondersteund. Je kunt de Vigor 165 ook als router gebruiken, maar qua router is het verder niet zo’n uitgebreid apparaat.

Interessant is dat je het apparaat ook zo kunt configureren dat het als modem werkt. Hierdoor kun je hem koppelen met een eigen router die dan een ip-adres direct van je internetprovider krijgt. Hoewel de Vigor 165 een router is, is het apparaat niet voorzien van wifi.

TP-Link Archer VR400 V3

Prijs: € 75,-
www.tp-link.com

TP-Links Archer VR400 V3 is een router met een ingebouwd vdsl-modem dat geschikt is voor verbindingen zonder bonding. De Archer VR400 mist ten opzichte van sommige andere modem/routers een ingebouwde telefooncentrale. De router is voorzien van wifi 5 in een 2x2-configuratie.

Qua routermogelijkheden krijg je met dit apparaat alles dat TP-Link biedt. De router heeft ondersteuning voor IGMP-proxy, maar het is onbekend of bijvoorbeeld KPN’s ip-televisieplatform echt vlekkeloos werkt.

Fritz!Box 6660 Cable

Prijs: € 235,-
https://nl.avm.de/

Op het moment van schrijven is het ondanks de uitspraak van de geschillencommissie niet mogelijk een eigen modem(/router) direct aan te sluiten op kabelinternet van bijvoorbeeld Ziggo. Zou dat wel mogelijk zijn, dan heeft de Fritz!Box 6660 Cable, die bijvoorbeeld in Duitsland te koop is, de beste papieren.

Naast een modem dat geschikt is voor Docsis 3.1 en EuroDocsis 3.0 is deze modem/router voorzien van wifi 6 (2x2), 4 gigabit-lan-poorten en één 2,5gigabit-lan-poort. Ook is de router geschikt voor telefonie door de aanwezigheid van een analoge telefoonaansluiting en een ingebouwd dect-basisstation.

4x Losse routers geschikt voor ip-televisie

EdgeRouter 4

Prijs: € 180,-
www.ui.com

Wil je bij glasvezel de NTU laten hangen of heb je gpon-glasvezel? Dan kun je vrijwel iedere router aansluiten. Als het apparaat vlans en – indien vereist – het opzetten van een PPPoE-verbinding ondersteunt, zou het moeten werken. Wil je ook ip-televisie gebruiken? Dan heb je in ieder geval op het KPN-platform een IGMP-proxy nodig.

De EdgeRouter 4 ondersteunt alle genoemde zaken. Wel is de configuratie relatief lastig en heeft het apparaat geen wifi aan boord. De EdgeRouter X is een goedkoper alternatief.

AVM Fritz!Box 4040

Prijs: € 75,-
https://nl.avm.de/

Fritz!Box-routers zijn eenvoudig te configureren en werken in combinatie met onder andere KPN’s ip-televisieplatform. AVM verkoopt niet veel routers zonder ingebouwd modem, de Fritz!Box 4040 is een uitzondering.

Het apparaat is voorzien van wifi 5 in een 2x2-configuratie. Wil je qua wifi iets moderners of heb je telefonie nodig? Veel Fritz!Box-routers met ingebouwd modem kun je ook zo configureren dat er gebruik wordt gemaakt van een normale wan-aansluiting.

MikroTik hEX S

Prijs: € 70,-
www.mikrotik.com

Routers van MikroTik laten zich zo configureren dat ook KPN’s ip-televisieplatform werkt. De MikroTik hEX S is een goedkoop model dat ook nog eens voorzien is van een sfp-poort. Hierdoor kun je hem in combinatie met een geschikte sfp-module ook direct aansluiten op een aon-glasvezelaansluiting.

Net als de eerdere genoemde EdgeRouter is dit apparaat puur een router zonder wifi. En ook bij dit apparaat geldt dat hij echt voor geavanceerde gebruikers bedoeld is, want de configuratie is erg lastig.

Synology MR2200ac

Prijs: € 142,-
www.synology.com

Naast NAS-apparaten maakt Synology ook routers, waaronder de MR2200ac. In de nieuwste firmware heeft Synology ondersteuning voor een IGMP-proxy toegevoegd. Daardoor kan deze router ook ip-televisie routeren bij bepaalde glasvezelaanbieders zoals KPN.

De MR2200ac is een wifi 5-router in een 2x2-configuratie. Als je meerdere exemplaren in huis haalt, kun je ze ook inzetten als wifi-mesh-systeem.

4x Direct op glasvezel

Fritz!Box 5530 Fiber AON

Prijs: € 169,-
https://nl.avm.de/

Bij de MikroTik beschreven we al dat het mogelijk is om een router direct op een aon-glasvezelaansluiting aan te sluiten. De Fritz!Box 5530 wordt gebundeld met een geschikte sfp-module.

Met ondersteuning voor wifi 6 (2x2) is de router ook op draadloos gebied helemaal bij de tijd. Bovendien beschikt hij over een 2,5gigabit-lan-poort. Ook voor telefonie is de router met een analoge telefoonaansluiting en ingebouwd dect-basisstation uitermate geschikt.

EdgeRouter X SFP

Prijs: € 80,-
www.ui.com

De EdgeRouter X SFP kun je in combinatie met een geschikte sfp-module direct aansluiten op een aon-glasvezelaansluiting. Deze router is overigens niet voorzien van wifi en de configuratie is zeker binnen dit scenario alleen weggelegd voor experts.

De EdgeRouter X heeft overigens in totaal 1 gigabit bandbreedte, dynamisch verdeeld over de down- en upload van de wan-aansluiting. De EdgeRouter 4 is een krachtiger model met sfp-poort, die deze beperking niet heeft.

Geschikte sfp-module

Prijs: Vanaf € 8,-
www.fs.com

Let erop dat niet zomaar iedere glasvezel-sfp-module werkt: de module moet de goede lichtfrequenties ondersteunen. Bij het KPN-glasvezelnetwerk moet de module voldoen aan TX 1310 nm en RX 1490/1550 nm en werken met een afstand van 14 km.

Om combinaties te vinden die werken met jouw router en internetprovider, kun je het best op zoek gaan naar ervaringen van andere gebruikers. Op de gespecialiseerde webwinkel FS.com heb je een grote keuze.

Glasvezelpatchkabel

Prijs: Vanaf € 3,-
www.fs.com

Helaas is de aansluitmethode van de glasvezel op de FTU niet overal hetzelfde en kun je glasvezel relatief eenvoudig beschadigen. Daarom raden we je aan om de NTU te gebruiken. Wil je het toch zonder doen? Dan heb je een geschikt glasvezelpatchkabeltje nodig.

Doorgaans heeft zo’n kabel aan de kant van de FTU een sc-connector en aan de kant van de sfp-module een kleinere lc-connector. Met een geschikte patchcover of een koppelblokje kun je de kabel aansluiten. Let erop dat er blauwe en groene aansluitingen zijn, kies de juiste kleur stekker om beschadigingen te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Shortlist: je eigen router

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.