Sinterklaasgedicht maken in een handomdraai

Door: Martin Gijzemijter | 01 december 2017 18:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Sinterklaas is elk jaar weer een doorslaand succes, maar het bezorgt mensen tegelijkertijd ook behoorlijk wat stress. Want bij een cadeautje hoort nu eenmaal een gedicht, en dat valt niet iedereen even licht. Gelukkig hoeft u niet in paniek te raken: met onze tips kan iederéén een sinterklaasgedicht maken!

Tip 01: Rijmen met Mick

Het kan natuurlijk zijn dat je het leuk vindt om een sinterklaasgedicht te schrijven, maar dat je het moeilijk vindt om op de juiste woorden te komen. Dat is geen enkel probleem: er zijn voldoende sites op internet die je een handje helpen bij het zoeken naar het juiste rijmwoord. Zoals Mick’s Rijmwoordenboek bijvoorbeeld. Je typt simpelweg het woord in waarop je wilt rijmen en klikt vervolgens op Rijm. Je krijgt dan een uitgebreide lijst met rijmwoorden, ingedeeld op lettergrepen, en dat vormt de ideale inspiratie. Leuk is het vooral om een woord te kiezen met extra veel lettergrepen; daarmee maak je extra indruk in je gedicht. Ook kun je kiezen voor de optie Geavanceerd, waarbij je niet op een heel woord zoekt, maar op een rijm-uitgang. Voor de meeste gedichten zal de standaardoptie echter voldoende zijn. Grafisch is deze site ietwat verouderd en er is ook geen aparte pagina voor smartphones, hetgeen het zoeken op je smartphone wat lastig maakt, maar met een beetje moeite lukt het uitstekend. En voor een site die al jaren gratis wordt onderhouden vinden we dat we niet mogen klagen.

Tip 01 Met Mick’s Rijmwoordenboek zit je nooit om het juiste rijmwoord verlegen.

Objectief?

Het is uiteraard de taak van een redacteur om objectief te zijn. In dit artikel zal dat wat lastig zijn, omdat ik, de auteur van dit artikel (hoi, Martin, aangenaam), naast mijn werkzaamheden voor Computer!TotaalVan rijmgenerator tot stappenplan: hier heb je (rijm)voordeel van!, ook sinds 2001 een website run voor het schrijven van sinterklaasgedichten. Om die reden geef ik in dit artikel dus (bewust) geen vergelijkend waardeoordeel aan sites. Als beheerder van een sinterklaassite weet ik echter als geen ander welke andere goede websites er op de markt zijn en zet ik ze met liefde in het zonnetje.

Tip 02: Rijm.nu

Mick’s Rijmwoordenboek is ontzettend uitgebreid (en er komen elk jaar weer vele rijmwoorden bij), maar zelfs dan kan het natuurlijk zijn dat er niets gevonden kan worden of dat je toch graag nog een ‘second opinion’ zou willen als je het idee hebt dat er een betere rijm mogelijk zou moeten zijn. In dat geval raden we Rijm.nu aan. Deze website werkt op een gelijksoortige manier, met als grote verschil dat je zelf kunt kiezen waarop de gevonden rijmwoorden worden ingedeeld. Je kunt daarbij kiezen uit sorteren op alfabetische volgorde, op woordlengte en op woordspiegel. Dat laatste is interessant als je echt op zoek bent naar een vrijwel perfect rijm, bijvoorbeeld fiets, speech (al lijkt die filtering helaas niet altijd goed te werken. Enige nadeel aan deze site is dat er ook woorden worden getoond die simpelweg eindigen op het woord waar je op zocht, al zeggen we daarbij dat er natuurlijk geen regels bestaan met betrekking tot gedichten, zeker niet als het om sinterklaas gaat.

Tip 02 Rijm.nu is een alternatieve versie van Mick’s Rijmwoordenboek met nét iets andere opties.
Van rijmgenerator tot stappenplan: hier heb je (rijm)voordeel van!

Tip 03: Kant-en-klaar

Ben je er nog niet helemaal uit of je zelf gedichten wilt schrijven of gebruik wilt maken van gedichten die online beschikbaar zijn? Dan is Sinterklaasgedichten.com een perfecte website om te bezoeken. Deze site bevat een grote hoeveelheid kant-en-klare gedichten. Je klikt simpelweg op het onderwerp waarover je een gedicht wilt hebben, plakt er een naam boven en je gedicht is klaar. Uiteraard kun je het gedicht ook gewoon ter inspiratie gebruiken en er zelf nog wat bij pennen, om het toch wat persoonlijker te maken. Naast kant-en-klare gedichten bevat deze site ook een Rijmmachine en een rijmwoordenboek. Ook handig is het stappenplan dat je helpt bij het zelf schrijven van gedichten, als je daar wel behoefte aan hebt, maar er simpelweg niet zo goed in bent. Wil je wel graag uitleg, maar heb je geen zin om een halve workshop door te fietsen, dan heeft deze website ook compacte rijmtips, oftewel tips om je op weg te helpen, zonder dat daar verder een complete theorie achter zit.

Tip 03 Van kant-en-klaar tot rijmgenerator en rijmhulp: deze site heeft het allemaal.

0 Reactie(s) op: Sinterklaasgedicht maken in een handomdraai

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.