Sitecom Wi-Fi Router X8 AC1750 - Eindelijk met ac

Door: Jeroen Boer Jeroen | 13 mei 2014 12:05

Internet & Thuis

In vergelijking met andere routerfabrikanten was Sitecom laat met het uitbrengen van een ac-router. Daar is wel wat voor te zeggen, want apparatuur met ac-mogelijkheden komt nu pas mondjesmaat op de markt. Hoe presteert Sitecoms Wi-Fi Router X8 AC1750?

Doorgaans zijn Routers zwart en de witte behuizing van de X8 AC1750 valt dan ook direct op. Handig aan Sitecoms behuizing is dat de voet ook gebruikt kan worden als een ophangbeugel. Je schroeft de beugel op de muur en klikt de router er vervolgens op. De X8 AC1750 is voorzien van vier gigabit LAN-aansluitingen en ook de WAN-poort is uitgevoerd als gigabitaansluiting.

Verder heeft de router twee usb-poorten. Deze kunnen gebruikt worden om bestanden op een usb-schijf met het netwerk te delen en als virtuele usb-poort op een computer middels bijgeleverde software. De router heeft via 802.11n op zowel de 2,4- als 5GHz-band een theoretische doorvoersnelheid van 450 Mbit/s. Via 802.11ac is maximaal 1300 Mbit/s mogelijk.

Beveiliging

Sitecom heeft de router vanuit de doos beveiligd en levert keurig een briefje mee met daarop de wachtwoorden van de draadloze netwerken en webinterface. Dat is niet de enige veiligheidsvoorziening, want naast een normale firewall bevat de router ook Sitecoms Cloud Security.

Deze dienst blokkeert virussen, spyware, schadelijke websites en phishing en kan optioneel reclame filteren. Deze mogelijkheden werken voor alle apparatuur op je netwerk, dus je kunt ook reclame blokkeren op apparaten waarop dat normaal gesproken niet kan. Sitecom Cloud Security is een halfjaar gratis en kost daarna 24,99 euro per jaar.

Prestaties

Via de switch worden netjes gigabitsnelheden gehaald en ook de WAN-poort scoort goed met 942 Mbit/s. Op de belangrijke 2,4GHz-band zien we een uitstekende snelheid van 143 Mbit/s. Op de 5GHz-band haalt de router 251 Mbit/s. Niet verkeerd, maar er zijn snellere routers op de markt.

De router ondersteunt uiteraard ook 802.11ac en haalt dan een snelheid van 375 Mbit/s. Dat is een stuk sneller dan 802.11n, maar er zijn 802.11ac-routers die het beter doen. Bedenk wel dat 802.11ac gebruikmaakt van de 5GHz-band die erg gevoelig is voor afstand en ac hierdoor vooral geschikt is voor gebruik op dezelfde verdieping als de router.

Conclusie

Met de Wi-Fi Router X8 AC1750 zet Sitecom een router op de markt die qua specificaties helemaal bij de tijd is. Op de belangrijke 2,4GHz-band presteert deze router erg goed. Op de 5GHz-band blijft de snelheid zowel via 802.11n als 802.11ac wat achter ten opzichte van andere routers. Een extraatje ten opzichte van andere routerfabrikanten is er Cloud Security, dat beschermt tegen virussen, spyware en phishing en ook reclame kan filteren.