Dit zijn de beste privacyinstellingen in Google

© PXimport

Dit zijn de beste privacyinstellingen in Google

Geplaatst: 2 februari 2021 - 04:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:45

Ronald Smit

De diensten van Google kosten je geen geld. Mail, navigatie, online werken, cloudopslag … het is allemaal gratis. Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk, al er is een grote maar: je ‘betaalt’ met jouw persoonlijke informatie. Google weet werkelijk alles van je. Toch kun je dit via de privacyinstellingen in Google flink inperken.

Tip 01: Privacy-tools

Google heeft een nieuwe serie privacyinstellingen uitgerold. Daarmee kun je diverse zaken automatisch laten ‘vergeten’ of niet eens laten bewaren. Het is verre van perfect, maar het is wel een flinke stap in de goede richting. De hoogste tijd dus om een kijkje te nemen hoe het er met jouw Google-account voor staat. Breng daarvoor eens een bezoekje aan www.tiny.cc/gopri. Dat is de nieuwe en makkelijkste manier om je privacywensen door te voeren. Heb je de pagina geopend, dan is het zaak om met een klik op Log in om te beginnen in te loggen. O, je was al ingelogd? Dan is dat regel nummer één waar je je direct aan zou moeten (gaan) houden: log altijd uit nadat je je ding gedaan hebt! Doe je dat niet, dan houdt Google een mooi profiel bij van alles wat je online (en deels ook offline in de Chrome-browser) doet, en daaronder valt ook je zoekgeschiedenis.

Op de pagina Privacycheck zijn alle privacyinstellingen bij elkaar verzameld.

© PXimport

Tip 02: Op een rijtje

Nadat je ingelogd bent, zie je een serie links naar de belangrijkste instellingen betreffende jouw privacy. Klik als eerste op Web- en app-activiteit beheren. Standaard houdt Google van alles bij en mogen ook partnersites gebruikmaken van jouw Google-gegevens. Ook het gebruiken en bewaren van audio-opnamen is in dit onderdeel te vinden. Voor je privacy is het het best als er staat dat je activiteiten niet opgeslagen worden. Zie je de tekst Activiteit wordt opgeslagen staan, klik dan op dat vakje en zet het schuifje om, zodat je Google je web- en app-activiteiten niet meer bijhoudt.

Dat Google bijhoudt wat jij op internet uitspookt, is veelal niet in jouw voordeel.

© PXimport

Tip 03: Locatiegeschiedenis

Ga weer terug naar de homepage van de Privacycheck-pagina. Onder het beheren van de Web- en app-activiteiten zie je het linkje Locatiegeschiedenis beheren. Open je deze pagina, dan krijg een kaart te zien met alle plaatsen waar jij de afgelopen tijd geweest bent. Iedere Android-telefoon geeft standaard om de zoveel tijd door waar je bent. Google verzamelt al die gegevens, onder meer om je tips en adviezen op maat te geven. Tegelijkertijd is het bewaren van jarenlange locatielijsten link. Je weet maar nooit in wat voor situatie je ooit belandt waarin dergelijke gegevens zich tegen je kunnen keren. Klik daarom onderaan op Locatiegeschiedenis beheren en zet de schakelaar uit.

Hetzelfde geldt ook voor je YouTube-geschiedenis. Google hoeft echt niet te weten waar je allemaal naar kijkt. Sterker nog: je kunt YouTube ook prima gebruiken zónder ingelogd te zijn! Maar wil je toch inloggen, bijvoorbeeld om je te abonneren op een kanaal of om ergens commentaar op te geven, zet dan in ieder geval de opties onder de kop YouTube-geschiedenis allebei uit. Ga daarvoor weer naar de homepage van de Privacycheck en open het onderdeel onder de locatiegeschiedenis: YouTube-geschiedenis beheren / Activiteit wordt opgeslagen.

Tot in de lengte der jaren is terug te vinden waar je geweest bent.

© PXimport

Tip 04: Gedeelde foto’s

Een van de volgende checks op de pagina Privacycheck is de instelling die onder Je Google-Foto’s-Instellingen beheren staat. Je treft hier namelijk de interessante optie Geografische locatie verwijderen uit items die zijn gedeeld via een link aan. Door de schakelaar hier aan te zetten, weet je zeker dat gedeelde foto’s niet meer de precieze locatie van een opname bevatten. Dat is niet alleen goed voor je privacy, maar voorkomt ook dat het dievengilde interessante waar op die in de huiskamer gemaakte foto ziet, om vervolgens een nachtelijk bezoekje te plannen met vervelende gevolgen. Eigenlijk zou deze schakelaar standaard aan moeten staan, maar het is aan jou om dat te controleren.

Haal de locatiegegevens uit je foto’s voordat je ze deelt op bijvoorbeeld social media.

© PXimport

Tip 05: Wat deel je?

Klik op Volgende om terecht te komen bij de activiteit Help mensen contact met je te leggen. Verzeker je ervan dat alle hieronder genoemde opties zijn uitgeschakeld. Je deelt hier namelijk wel heel gevoelige zaken als je telefoonnummer (of herkenning op basis van je telefoonnummer) mee.

Feitelijk zijn we nu in een soortwizard beland waarin je een paar keer op Volgende kunt klikken; telkens zijn er weer links te vinden waarin je vervelende zaken uit kunt zetten. Check ze nauwkeurig. Je weet maar nooit wat je allemaal prijsgeeft!

Wees je er bewust van wat je met wie deelt.

© PXimport

Tip 06: Advertenties

Tot slot kom je terecht bij de advertentie-instellingen. Wil je bijvoorbeeld geen last meer hebben van het bekende verschijnsel dat na een zoekopdracht naar een heggenschaar, je wekenlang advertenties van heggenscharen te zien krijgt? Klik dan op Advertenties relevanter voor jou maken / Je advertentie-instellingen beheren. Zet vervolgens op de nieuw geopende tab de schakelaar achter Advertenties personaliseren staat AAN vooral uit. Het uitzetten van deze optie betekent niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt, maar het zijn in ieder geval geen zoekopdrachtgerelateerde advertenties meer.

Ook geldt dat Google, mits je ingelogd bent tijdens het zoeken of gebruikmaakt van een Android-smartphone die altijd aan een Google-account is gekoppeld, nog altijd gewoon meeleest met jouw zoekopdrachten en interesses. Het omzetten van dat schuifje zorgt er alleen voor dat je er niet direct meer last van hebt. Vind je de gepersonaliseerde advertenties wél handig, dan kun je de schakelaar ook aan laten staan. Voor je privacy maakt het namelijk niet zo heel veel uit, meegelezen wordt er toch wel.

Zit je echt te wachten op gepersonaliseerde advertenties?

© PXimport

Tip 07: Geschiedenis wissen

Keer weer terug naar de pagina Privacycheck. Bij veel van de al genoemde links kun je zien wat er aan geschiedenis is bijgehouden en deze (deels automatisch) naar wens wissen. Wis die geschiedenis in ieder geval als je het bijhouden van de geschiedenis van een of ander onderdeel net hebt uitgeschakeld, anders blijven de oude gelogde gegevens nog tot in de eeuwigheid bewaard. Klik onder Je Google-functionaliteit personaliseren bijvoorbeeld onder YouTube-geschiedenis op YouTube-geschiedenis beheren. Klik daar op het vakje Automatisch verwijderen. Kies nu de kortst beschikbare bewaartijd, op het moment van schrijven is dat 3 maanden. Klik op Volgende / Nu verwijderen. Klik tot slot op Bevestigen. Overigens is deze optie alleen beschikbaar als er nooit eerder gegevens opgeslagen zijn. Overigens wordt er in principe niets (meer) toegevoegd aan de geschiedenis als je deze net hebt uitgezet. De ‘3-maanden’-optie is vooral bedoeld voor eenieder die als compromis tussen gebruiksgemak en privacy nog wat historie wil bewaren.

Laat Google je sporen voortaan automatisch wissen.

© PXimport

Tip 08: Gegevens wissen

Ben je nog aanwezig in het venster om je YouTube-geschiedenis (of een van de andere activiteiten) te verwijderen, klik dan aan de linkerkant op Andere Google-activiteit. Er verschijnt nu een lange lijst met vele opties. Doorloop alles, zeker ook de optie Chrome-geschiedenis. Heb je nooit wat aan de instellingen hiervoor gedaan, dan zal dit een bijna oneindige lijst zijn. Hier de geschiedenis wissen, zal dan ook een volledige dagtaak zijn. Beter gebruik je de toetscombinatie Ctrl+H en klik je op Browsegegevens wissen. Klik bij Periode op Alles. Eventueel kun je onder het tabje Geavanceerd nog controleren of daadwerkelijk alles is aangevinkt, of hetgeen uitstaat wat je (nog) liever niet verwijderd ziet worden. Wis nu de volledige geschiedenis door op Gegevens wissen te klikken. Log vervolgens uit, om nooit meer in te loggen bij de Chrome-browser.

Helaas is dat geen optie voor iedereen met een Android-telefoon; de daar opgebouwde geschiedenis wordt en blijft wel bewaard.

We zeggen het nog maar een keer: neem echt de hele lijst door! Er zijn – ietwat weggemoffeld – soms aardig linke dingen te vinden, dus een kritische blik is geen overbodige luxe!

Het kan geen kwaad de lange lijst met andere activiteiten die Google van je opslaat even goed door te nemen.

© PXimport

Tip 9: Beveiligingsproblemen

Heb je de volledige wizard op de pagina Privacycheck doorlopen, dan beland je in de accountinstellingen. Klik daar in het menu aan de linkerkant op Beveiliging, je vindt er nog wat interessante zaken. De kans is vrij groot dat je in het paneel rechts de melding Beveiligingsproblemen gevonden, of zelfs Kritieke beveiligingsproblemen gevonden aantreft. Klik hier op Account beveiligen, of in het geval van kritieke problemen op Actie ondernemen. Wat je in die lijst te zien krijgt, zijn veelal zaken waar Google wat extra aandacht voor wil vragen. Bijvoorbeeld of jouw alternatieve e-mailadres en telefoonnummer nog kloppen. Beide zijn nodig in geval je account gekraakt wordt en Google een alternatieve manier van communiceren nodig heeft. Ook word er hier zo af en toe gevraagd of een doorstuuradres (als je dat gebruikt) nog klopt. Ook kun je hier tweestapsverificatie inschakelen. Het betekent wat extra werk bij het inloggen, maar zorgt tegelijkertijd voor een groter gevoel van veiligheid.

Verder zie je onder Je apparaten een overzicht van (onlangs) ingelogde en actieve apparaten. Zitten daar exemplaren tussen die je niet bekend voorkomen, dan is het tijd om je Google-wachtwoord te veranderen. Mogelijk is er een ongewenste meelezer bijgekomen!

Google meldt het hier als het beveiligingsproblemen aangetroffen heeft.

© PXimport

Tip 10: Echt privé?

Ben je na het doorlopen van al deze veiligheids- en privacyinstellingen nu echt gevrijwaard van een verzamelend en meelezend Google? Dat betwijfelen we ten zeerste. Uiteindelijk staat er nergens in die instellingen expliciet vermeld dat Google voortaan niets meer doet met jouw verrichte activiteiten en bewaarde gegevens. Wat je met deze acties wel hebt bereikt, is dat gegevens niet meer tot in het oneindige bewaard worden. Wil je écht online privacy, dan zul je moeten stoppen met het gebruik van Google. Al is dat voor velen waarschijnlijk nog een brug te ver. Zorg er dan in ieder geval voor dat je zo min mogelijk inlogt bij de verschillende diensten van Google. De zoekmachine bijvoorbeeld, kun je ook prima gebruiken zonder ingelogd te zijn. En gebruik voor privacygevoelige documenten niet een van Google Docs-onderdelen, maar gewoon een lokaal geïnstalleerde tekstverwerker. Ook Google Drive gebruiken voor opslag van gevoelige privézaken is in dat opzicht geen goed idee.

De zoekmachine werkt ook prima zonder dat je ingelogd bent.

© PXimport

Actueel?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000