Slim besparen met slimme apparaten doe je zo

Door: Dirkjan van Ittersum | 25 juli 2019 13:43

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Besparen met led?

Hoeveel bespaar je dankzij led-verlichting? Een simpel rekensommetje maakt dit duidelijk. In een huiskamer staan vijf lampen met daarin ouderwetse gloeilampen van 25 watt. Ze staan dagelijks drie uur aan. Dat zorgt voor een verbruik van 3 x 25 = 75 Wh of 0,075 kWh per lamp. De vijf lampen gezamenlijk verbruiken dus 0,375 kWh per dag. Consumenten betalen gemiddeld zo’n 23 cent per kWh, waardoor we uitkomen op deze berekening:

0,375 kWh x 0,23 €/kWh x 365 dagen = € 31,48 per jaar

We vervangen de 25 watt lampen door led-lampen die 4 watt per stuk verbruiken. Zo kom je op een verbruik van 12 Wh of 0,012 kWh per lamp. De vijf lampen verbruiken gezamenlijk 0,06 kWh per dag. Nu kom je dus op:

0,06 kWh x 0,23 €/kWh x 365 dagen = € 5,04 per jaar

Led-lampen zijn wat duurder in de aanschaf, al zijn de prijzen de laatste jaren gekelderd. Een led-lamp kost nu zo’n 4 euro, terwijl de gloeilamp 3 euro moet opbrengen. De gloeilamp gaat slechts 1000 branduren mee, terwijl de led-lamp het minimaal 20.000 uren doet. In bovenstaande voorbeeld zouden de gloeilampen jaarlijks vervangen moeten worden, terwijl de led-verlichting 18 jaar meegaat. Tel uit je winst!

Stand-bykillers

Een bekend probleem is sluipverbruik. Apparaten blijven energie verbruiken als ze in de stand-bystand staan. Volgens Milieu Centraal kost sluipverbruik huishoudens jaarlijks 450 kWh. Dat komt neer op een bedrag van zo’n 100 euro.

Een oplossing is de zogeheten stand-bykiller dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken in combinatie met een televisie. De stand-bykiller wordt tussen het stopcontact en de televisie gezet. Dankzij een infraroodontvanger reageert de stand-bykiller op de afstandsbediening van de tv. Een druk op de uitknop van de afstandsbediening schakelt de stroom af. Om de tv weer aan te zetten druk je op de aanknop van de afstandsbediening, waardoor de stand-bykiller de stroom weer inschakelt. Druk nog een keer op de aanknop om de tv weer aan te zetten.

Het is belangrijk om te bedenken dat een stand-bykiller zelf ook stroom verbruikt. Een exemplaar van het merk Go Green verbruikt 0,25 watt. Dat lijkt weinig, maar door strenge EU-regels verbruiken televisies in stand-by ook nog nauwelijks energie. Bij nieuwe televisies blijft het sluipverbruik beperkt tot zo’n 0,3 watt. In dat geval is een stand-bykiller niet de moeite waard. Als er nog een oude televisie, dvd-speler of videorecorder in huis aanwezig is met een hoog sluipverbruik kan een stand-bykiller wel de moeite waard zijn.

Een low-tech alternatief voor de stand-bykiller is een stekkerdoos met aan/uitknop. Door de stekkerdoos uit te schakelen gaan alle aangesloten apparaten uit. Ook een tijdschakelaar is een optie. Hiermee kun je regelen dat een apparaat automatisch van de stroom gaat als je het niet gebruikt, bijvoorbeeld ’s nachts. Zoek vooraf wel uit hoeveel elektriciteit de (digitale) tijdschakelaar zelf verbruikt.

Met de stand-bykiller van Go Green kun je de televisie volledig van de stroom halen. Doordat er een vertraging van een minuut in zit, kun je deze stand-bykiller gebruiken met oled-schermen.

Pas op voor deze sluipverbruikers

De belangrijkste sluipverbruikers in huis zijn de computer (met randapparatuur), tv- en audio-apparatuur en de koffiezetapparaat. Het slordig omgaan met apparatuur zorgt voor extra verbruik. Veel mensen vergeten de settopbox van KPN of Ziggo uit te zetten. Ook spelcomputers worden vaak vergeten. De Mediabox van Ziggo verbruikt 56 watt, terwijl een Xbox 360 zelfs 175 watt verstookt. Door deze apparaten aan te laten, smijt je dus geld weg.

Wie zijn Xbox per ongeluk aan laat staan, verbruikt veel stroom. De Xbox 360 was erg onzuinig. De nieuwere Xbox One doet het wat beter.

Zonnepanelen

Om de energierekening verder omlaag te krijgen, kun je zonnepanelen overwegen. De investering vooraf is hoog, maar de terugverdientijd is de laatste jaren omlaag gegaan. Door betere technologie en stijgende energieprijzen heb je de kosten er na zo’n zeven jaar uit. Zonnepanelen werken goed samen met een slimme meter. Het geeft je een nauwkeurig inzicht in de opgewekte stroom. De meeste zonnepanelen worden inmiddels ook op internet aangesloten, waardoor je realtime inzicht met een app krijgt. Wordt er meer energie opgewekt dan dat het huis verbruikt? Dan lever je energie terug aan de energiemaatschappij en dat levert geld op. Voor de thermostaat Toon is een uitbreiding beschikbaar (kosten: 100 euro) waarmee je de opbrengst in de gaten kunt houden op het scherm.

Stekker erin laten AUB!

Om energie te besparen kun je bij veel apparaten de stekker eruit trekken, maar dat is niet altijd een optie. Bij sommige apparaten ligt dat voor de hand. De koelkast of vriezer van de stroom halen is geen optie. Ook het ventilatiesysteem (met name in nieuwbouwhuizen) moet aan blijven. Van sommige apparaten is minder bekend dat ze niet zomaar van de stroom kunnen. Televisies met oled-schermen bijvoorbeeld. Deze apparaten voeren bij het uitschakelen een schermherstelprogramma uit. Pas daarna gaat de tv echt in stand-by. Zo’n herstelprogramma is belangrijk om het inbranden van beelden te voorkomen. Wie nog een hdd- of videorecorder gebruikt, moet ook oppassen. Als je zo’n apparaat van de stroom haalt, kunnen voorgeprogrammeerde opnames niet uitgevoerd worden.

0 Reactie(s) op: Slim besparen met slimme apparaten doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.