Slimmer afdrukken met PrintFriendly & PDF

Door: robbin-ooijevaar | 10 april 2017 14:41

How To

Als je een artikel van een website probeert af te drukken, ben je vaak een hoop A4-tjes kwijt. Ook de indeling is nauwelijks leesbaar, terwijl ook het opslaan als nette pdf een onmogelijke opgave lijkt. PrintFriendly & PDF maakt wel keurige afdrukken van (bijna) elke site en kan ‘de afdruk’ ook bewaren als pdf.

Stap 1: PrintFriendly & PDF

PrintFriendly & PDF is een browseruitbreiding voor Chrome en Firefox. Met enige inspanning krijg je het ook aan de praat in Safari of Internet Explorer, maar echt goed werkt dit niet. Je vindt de Firefox-versie hier. We bespreken in deze 123 PrintFriendly & PDF voor Google Chrome. Open deze browser en surf hiernaartoe. Geef de zoekopdracht print friendly in om PrintFriendly & PDF te vinden en installeer de uitbreiding.

Installeer de uitbreiding PrintFriendly & PDF in Google Chrome.

Stap 2: Verspilling

Om aan te tonen hoe goed PrintFriendly & PDF werkt, kun je het beste even proberen om een online artikel via de normale weg af te drukken. We openen een willekeurig artikel op https://computertotaal.nl/ en geven in Chrome een printopdracht via Ctrl+P. Er verschijnt een voorbeeldweergave met diverse grote afbeeldingen, tekst die door elkaar loopt en veel lege ruimte. Totaal kost onze testafdruk vier A4-tjes. We sluiten het voorbeeld van de printer en doen nu hetzelfde met PrintFriendly & PDF. Klik op het groene pictogram van PrintFriendly & PDF. Je vindt dit pictogram als ‘knop’ tussen je Chrome-extensies, rechts van de adresbalk in Chrome.

Een standaard afdrukopdracht ziet er niet uit en verspilt veel inkt en papier.

Stap 3: Strippen

PrintFriendly & PDF toont een voorbeeldweergave die er al veel beter uitziet. Lege ruimte is er nauwelijks en de extensie heeft de inhoud uitstekend weten te scheiden van algemene websiteonderdelen, zoals logo’s, menubalken, commentaren, reclame, enzovoort. Klik op een onderdeel om het direct te verwijderen. De afbeeldingen van de website worden standaard ‘groot’ weergegeven. Kies boven in beeld bij Images voor Medium. Verwijder alle afbeeldingen snel met de optie Afbeeldingen verwijderen.

De voorbeeldweergave wordt automatisch aangepast. Binnen een paar muisklikken reduceren we de afdruk van vier pagina’s naar slechts één A4-tje. Tevreden over de voorbeeldweergave? Klik op Afdrukken om de voorbeeldweergave naar je printer te sturen. Met de knop PDF bewaar je ‘de afdruk’ als pdf-bestand.

PrintFriendly & PDF stript de afdruk voordat deze uit je printer rolt.

0 Reactie(s) op: Slimmer afdrukken met PrintFriendly & PDF

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.