Slimmer googelen doe je zo

Door: Martin Gijzemijter | 15 februari 2019 13:45

How To

Dat je met Google binnen no-time gevonden hebt wat je zoekt op internet, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wist je dat Google veel meer kan dan dat? De zoekmachine kan namelijk meer dan enkel linken naar de betreffende websites. Het heeft ook allerlei ingebouwde functionaliteiten die ze, met behulp van online informatie, voor je kan uitvoeren. Wij leggen uit hoe je slimmer kunt googelen.

Tip 01: Woordenboek

Ben je benieuwd wat een bepaald woord betekent, dan typ je het hoogstwaarschijnlijk gewoon in Google in, waarna je klikt op de eerste de beste link naar een woordenboek. Het kan echter veel sneller, je kunt namelijk ook gewoon aan Google vragen wat het woord betekent. Uiteraard weet Google dat niet zelf, de zoekmachine haalt z’n informatie uit Wikipedia, maar het toont de inhoud rechtstreeks in het zoekresultaat, zonder dat je daarvoor hoeft door te klikken naar een online woordenboek. De vereiste actie? Typen. Typ het woord ‘definitie’ plus het woord waarvan je de betekenis niet weet, bijvoorbeeld: definitie conversie. Als Google het woord kent, en het is geen woord met twintig verschillende betekenissen, dan zal Google direct de betekenis van het woord tonen.

Je kunt Google uitstekend gebruiken als woordenboek, mits je de juiste zoekwoorden gebruikt.

Tip 02: Valutaconversie

Deze tip zul je waarschijnlijk al wel kennen, maar we kunnen hem natuurlijk niet overslaan. Stel dat je iets wilt kopen, maar je ontdekt dat het in Amerika evenveel kost, maar dan in dollars, hoeveel zou het je dan schelen als je het daar zou kopen? Het enige dat je aan Google hoeft te vragen is: x dollar in euro, waarbij de x uiteraard het bedrag in dollars is dat je om wilt rekenen. Google laat je direct zien wat de omgerekende prijs in euro’s is, volgens de huidige koers. Dat scheelt je weer een bezoekje aan een valutasite.

Een prijs in een andere valuta weten? Google regelt het voor je.

Tip 03: Wereldklok

Je kunt op je smartphone en/of smartwatch vrij eenvoudig een wereldklok instellen zodat je altijd kunt zien hoe laat het in een bepaald werelddeel is. Negen van de tien keer heb je die informatie niet regelmatig, maar slechts eenmalig nodig. Stel dat je een telefoontje naar iemand in New York moet plegen, en je je afvraagt of ze daar nog in bed liggen. In plaats van op je smartphone de wereldklok in te stellen, typ je in Google: tijd New York en voilà, je krijgt de datum te zien en hoe laat het daar is op het moment van je zoekopdracht. Zo’n opdracht kun je ook uitbreiden. Stel dat je wilt weten hoe laat het vanmiddag om 16:00 Nederlandse tijd is in New York, dan zoek je op 16:00 CET in New York.

Google kan ook snel tonen hoe laat het in een bepaald land of werelddeel is.
Je kunt de zoekmachine complete formules laten oplossen en zelfs grafieken laten tekenen

Tip 04: Rekenmachine

Het gebruik van een rekenmachine is inmiddels onmisbaar. Google is ook wat dat betreft je grote vriend. Het enige dat je hoeft te doen, is je rekensommetje in te typen in Google, en het antwoord komt direct in beeld. Dit wist je wellicht al, maar weet je dan ook al dat Googles rekenmachine veel meer kan dan dat? Je kunt de zoekmachine complete formules laten oplossen en zelfs grafieken laten tekenen. Toegegeven, het is een tikje nerdy, maar het is wél handig om te weten dat het kan.

Google kan zelfs, met de juiste formule, complexe grafieken tekenen.

Tip 05: Aandelen

Eerlijkheidshalve zitten we zelf niet in de aandelen, maar zit jij dat wel, en is er iets aan de hand, dan wil je natuurlijk snel te weten komen hoe het met je aandelen zit. In theorie kun je natuurlijk ook gewoon constant een scherm met de huidige koers hebben draaien, maar de meeste mensen die aandelen hebben, zijn daar niet zó actief mee bezig dat ze dat nodig hebben. Stel, je hoort op het nieuws dat er een relletje is ontstaan bij Netflix, en je wilt onmiddellijk weten wat de koers van Netflix is, geef dan in Google in: koers Netflix. Google toont direct een kleine grafiek met de huidige koers van het bedrijf, inclusief het recentelijke koersverloop.

Is je aandeel aan het crashen? Met Google kun je snel even spieken.

Tip 06: Songteksten

In tegenstelling tot vrijwel alle andere informatie die Google je met behulp van de trucjes in dit artikel toont, is de informatie uit deze tip wel degelijk afkomstig van Google zelf. Toen Google in de smartphone-industrie stapte, is het ook een dienst begonnen voor de verkoop en verhuur van boeken, films, series en muziek. Deze informatie kun je dus heel eenvoudig via Google opvragen, en daarbij horen ook songteksten. Wanneer je voorheen zocht op een songtekst, kwam je terecht in een doolhof van websites die lang niet altijd een nauwkeurige transcriptie vormden. Nu hoef je alleen nog maar de titel van het nummer gevolgd door ‘songtekst’ in te typen, bijvoorbeeld No Brainer songtekst. Niet alleen zie je de complete (kloppende) songtekst, onderaan zie je ook nog eens de informatie van het label dat het liedje heeft uitgebracht. Helaas is het aanbod van Nederlandstalige songteksten nog enigszins beperkt, maar hier komt langzaam maar zeker verandering in.

Via Google kun je complete songteksten bekijken, zonder tik- en interpretatiefouten.
Gecharmeerd van een bepaald boek? Zoek in Google op de auteur of het genre

Tip 07: Boekenindex

Wanneer je een boek leest waar je enorm gecharmeerd van bent, dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar meer boeken van dezelfde auteur of uit hetzelfde genre. Sites als Bol.com en Bruna.nl hebben uiteraard een gigantische database met boeken en auteurs waarin je ongetwijfeld zult vinden wat je zoekt, al kan Google je ook heel eenvoudig van dienst zijn. Stel, je hebt net een boek gelezen van de Nederlandse auteur Lisette Jonkman, en je bent benieuwd wat zij nog meer heeft geschreven. Stel die vraag dan aan Google. Typ bijvoorbeeld: alle boeken van Lisette Jonkman. Als eerste zie je een rij met alle boeken die door Lisette Jonkman, of de auteur van je keuze, geschreven zijn. Je kunt overigens ook zoeken op genre, in dat geval zoek je gewoon op: chicklit boeken, thriller boeken, horror boeken enzovoort. Google schotelt je iedere keer een rijtje met bijpassende boeken voor. Voor meer informatie over dat boek zul je uiteraard moeten doorklikken, tenzij je zelf zoekt op de titel van het specifieke boek, dan toont Google die informatie weer rechtstreeks in de zoekopdracht, ditmaal aan de rechterzijde.

Een compleet overzicht van je favoriete auteur, Google toont het je.

Tip 08: Filmindex

Wat Google met boeken kan, kan het ook met films, maar dan nog wat uitgebreider. Waar je bij boeken in principe alleen kunt zoeken op auteur en genre, kun je bij films veel gedetailleerder zoeken. Zo kun je zoeken op films van Paramount (door letterlijk die drie woorden in te typen) of ook op alle films die geregisseerd zijn door Steven Spielberg, door te zoeken op films van Steven Spielberg. Uiteraard kun je ook op filmgenres of acteur zoeken. Zoek bijvoorbeeld maar eens op films van Tom Cruise, dan krijg je een prima overzicht van zijn oeuvre.

Wat met boeken kan, kan ook met films. Google zet ze direct voor je op een rijtje.
Vooralsnog kan de zoekmachine ‘alleen maar’ laten zien wanneer en waar de film te zien is

Tip 09: Bioscoopagenda

Draait eindelijk de nieuwe film met Tom Cruise in de bioscoop, dan wil je natuurlijk weten wanneer de film precies draait en waar, zodat je je bioscoopbezoekje kunt plannen. In de nabije toekomst kan de Google Assistent zelfs de reservering voor je regelen, vooralsnog kan de zoekmachine ‘alleen maar’ laten zien wanneer en waar de film te zien is. Om deze informatie tevoorschijn te halen, typ je in Google: wanneer draait Mission Impossible Fallout, uiteraard te vervangen voor de film waar jij op dat moment naar op zoek bent. Je krijgt dan in het direct te zien hoe laat en in welke bioscopen de film precies draait, en aan de zijkant zie je ook nog eens wat Google-gebruikers van de film vinden, waar de film precies over gaat, hoe lang hij precies duurt en een link naar een trailer (waarvoor je dan uiteindelijk wel Google weer moet verlaten).

Zin om naar de film te gaan? Google vertelt je precies hoe laat en waar dat kan.

Tip 10: Spelletjes

Je zou natuurlijk kunnen stellen dat het spelen van spelletjes geen heel nuttige toepassing van Google is, maar in alle eerlijkheid is een beetje ontspanning af en toe ook heel belangrijk. En zélfs spelletjes kun je in Google spelen zonder de zoekmachine te hoeven verlaten. Typ maar eens Boter, kaas en eieren in. Er wordt direct een spelletje gestart (dat je op de stand Onmogelijk overigens nooit zult winnen van Google). Zoek je op Solitaire, dan kun je ook rechtstreeks vanuit de zoekmachine een spelletje Solitaire spelen. Tot slot, het is dan wel niet echt een spelletje, maar wel ontzettend vermakelijk, het intypen van fun fact. Je krijgt dan een volledig willekeurig weetje van Google te zien (in het Engels), waar je wellicht niets aan hebt in het dagelijks leven, maar wat wel even leuk is om je zinnen mee te verzetten.

Na inspanning volgt ook weleens een momentje van ontspanning.

0 Reactie(s) op: Slimmer googelen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.