Slimmer vakantie boeken doe je zo

© PXimport

Slimmer vakantie boeken doe je zo

Geplaatst: 6 januari 2019 - 13:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Richard Veenstra

Verlang je ook al naar warme oorden? Het is gelukkig de beste periode om je zomervakantie of een verre reis voor te bereiden! In dit artikel laten we je aan de hand van tips en apps zien hoe je dit het beste je vakantie kunt boeken.

Of je nu een lange zomervakantie wilt plannen of voor een maand wilt reizen in het verre buitenland: elke vakantie vraagt om een gedegen voorbereiding. In dit artikel laten we je zien hoe je het beste je reis voorbereidt.

01 Inspiratie opdoen

Weet je al precies waar je heen wilt? Prima, dan kun je deze tip overslaan. Maar als je nog twijfelt over de locatie van je volgende reis, dan is het slim om je even in te lezen. Kijk in ieder geval even op www.lonelyplanet.com. Klik bovenin op Destinations en kies een land of werelddeel. Over bijna elk land is wel informatie te vinden, inclusief de beste bezienswaardigheden en een interactieve kaart. Voor deze kaart klik je bovenin op Map en klik je onder de kaart op Launch Map View. Je kunt nu op één van de uitgekozen plekken in een land klikken om er meer informatie over te lezen. Lonely Planet heeft ook een mobiele app genaamd Trips. Deze app staat boordevol reisverhalen van gebruikers … erg leuk om te lezen en je te verdiepen in een land. Weet je al iets beter welke kant je op wilt, dan kun je ook even een kijkje nemen op de officiële pagina van het ministerie van Cultuur en Toerisme van het land of van de toerisme-pagina van de regio of stad.

De site van Lonely Planet staat boordevol handige informatie over bijna elk land in de wereld.

© PXimport

Reisadvies en inentingen

Bekijk ruim voordat je op vakantie gaat op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te weten of je vaccinaties nodig hebt en hoe het zit met een visum.

© PXimport

02 Vlucht boeken

Zodra je weet waar je heen wilt, is het (in veel gevallen) zaak om een vlucht te boeken. In de meeste gevallen is het goedkoper om een retourvlucht te boeken dan twee enkeltjes, in sommige gevallen zijn een heen- en terugvlucht samen zelfs goedkoper dan één enkele vlucht. Bij de planning kun je dit gegeven even in je achterhoofd houden. Stel, je wilt in één vakantie Japan en China bezoeken, dan is het vaak goedkoper om een retourvlucht naar Tokyo te boeken en vervolgens een retourtje van Tokyo naar Sjanghai of Peking te boeken. Twee goede sites om vluchten te checken, zijn Google Vluchten of Skyscanner. Op beide sites heb je de mogelijkheid om flexibele data aan te geven. Bij Google Vluchten zie je bijvoorbeeld meteen in de agenda op welke dag de zoekmachine goedkope vluchten heeft gevonden. Als je de vertrek- en einddatum hebt geselecteerd, zal Google je een lijst weergeven van mogelijke vluchten. Links kun je nu een selectie maken: misschien wil je liever niet langer dan 15 uur vliegen of een bepaalde vliegmaatschappij uitsluiten?

Een retourvlucht naar New York is voordeliger als je op zondag 3 februari vertrekt dan op zaterdag 2 februari.

© PXimport

Geldig paspoort

Voor Namibië moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn op het moment dat je het land weer verlaat, en je moet minstens drie lege pagina’s in je paspoort hebben.

© PXimport

03 Onderdak regelen

Wil je de meeste flexibiliteit, dan boek je zelf je vluchten en je hotels of appartementen. Je hebt verschillende vergelijkingssites waar je de goedkoopste en beste hotels voor je vakantieperiode kunt vinden, enkele voorbeelden zijn www.expedia.com, www.hotels.com, www.booking.com en www.trivago.com. Al deze sites hebben ook mobiele apps en bieden voordelen als je vaak bij hun boekt, zo heeft hotel.com bijvoorbeeld Welcome Rewards: na tien boekingen krijg je een hotelnacht gratis ter waarde van de gemiddelde prijs van de tien overnachtingen. Bij het boeken van een hotel moet je altijd even kijken wat er precies bij de prijs is inbegrepen, sommige hotels rekenen woekerprijzen als het bijvoorbeeld gaat om wifi-gebruik, iets wat je wel nodig hebt in een hotel in Taiwan, Peru of Kenya. Een goed alternatief voor een hotel is natuurlijk ook Airbnb; als je het leuk vindt om bij mensen in huis te verblijven, kun je flink op je overnachtingskosten besparen. Vaak krijg je bovendien een uniek inzicht in het lokale leven en kunnen hosts je de beste restaurant- en uitgaanstips geven.

Het hotel is misschien goedkoper dan de rest, maar je hebt geen gratis wifi en moet zelf je ontbijt regelen.

© PXimport

04 Internet

Je wilt natuurlijk toegang tot internet hebben op je reisbestemming. In de Europese Unie is het dankzij de roaming-regels heerlijk vertoeven, je nationale internetbundel is in het Europese buitenland net zo veel waard. Let wel even op dat landen als Zwitserland, Turkije en Servië hier niet bij horen. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn geen lid, maar hier gelden de roaming-regels gelukkig wel. Zoek vooraf dus even op je of het land waar je heen gaat van je gewone databundel gebruik kunt maken. In het verre buitenland is het handig om een speciale draagbare wifi-router te gebruiken zodat je onderweg internet hebt. Vooral in Aziatische landen als Japan, Zuid-Korea en Singapore zijn dit soort kastjes heel handig, omdat het gebruik ervan relatief goedkoop is en je zo beschikt over supersnel internet. Zoek voor het land waar je naartoe wilt op fora welke bedrijven betrouwbaar zijn en boek een wifi-router voordat je op vakantie gaat, op het vliegveld kost dit waarschijnlijk meer. Bijkomend voordeel is dat je met een wifi-router tot wel vijf apparaten van wifi kunt voorzien onderweg.

In Japan is het internet overal supersnel, met een wifi-router heb je voor circa 5 tot 10 euro per dag zelfs in de bergen internet op maximaal vijf apparaten.

© PXimport

05 Reisverzekering

De reisverzekering is niet het leukste om aan te denken, wel erg belangrijk. Als je naar een ver land op vakantie gaat en ook nog eens voor een iets langere tijd, dan is het aan te raden om even de polisvoorwaarden van je reisverzekering erop na te slaan. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een maximum aantal dagen dat je verzekerd bent in het buitenland. Ook kan het zijn dat bepaalde landen worden uitgesloten van je reisverzekering. Bij vrijwel elke verzekeringsmaatschappij kun je online checken of je een aanvullende verzekering nodig hebt. In de meeste gevallen is het afsluiten van een extra tijdelijke reisverzekering voor ziektekosten zo gepiept en kost het je maar een paar euro.

Het verschil tussen 60 of 59 dagen op reis kan voor je verzekering een heel belangrijk detail zijn.

© PXimport

06 Auto huren

Het is wellicht een leuk idee om in een ander land een auto te huren om het land beter te verkennen. Bij het boeken van een auto moet je wel even goed de kleine lettertjes lezen en dit is vaak lastiger dan je denkt, mede doordat elk land weer andere regeltjes hanteert. Om de auto te boeken, kun je een site als www.rentalcars.com gebruiken. Deze site vergelijkt tarieven van allerlei internationale verhuurbedrijven. Wil je bepaalde maatschappijen uitsluiten, dan doe je dat door bovenin op Zoek en filter te klikken. Als je een geschikte auto hebt gevonden, is het aan te raden om op de site van de aanbieder dezelfde zoekopdracht in te geven en de huurvoorwaarden precies door te lezen. Win ook even advies in door ervaringen te lezen van andere toeristen die in het land een auto hebben gehuurd. In sommige Zuid- en Midden-Amerikaanse landen zijn bestuurders van huurauto’s bijvoorbeeld een gewild oplichtings-doel, en in landen zoals India of Zuid-Afrika wordt het zelf rijden zelfs helemaal afgeraden. Het forum van TripAdvisor kan uitkomst bieden, je vindt veel antwoorden hier.

Op de site Rentalcars kun je verschillende aanbieders vergelijken.

© PXimport

07 Track je vakantie

Als je een verre reis gaat maken, is het leuk voor achterblijvers om op de hoogte te blijven van je activiteiten. Een leuke manier om dit te doen is via Polarsteps. Met deze dienst kun je via een app je dagboek bijhouden, je voegt eenvoudig foto’s toe en kunt een kort reisverhaal aan je dag toevoegen. Je kunt familieleden en vrienden de koppeling voor je verslag geven, zodat zij je kunnen volgen en eventueel op verhalen kunnen reageren. Leuk is bovendien dat je na je reis je digitale verslag om kunt zetten in een fotoboek. Omdat je toch al vrij veel dingen tijdens je reis aan de app hebt toegevoegd, is het maken van een fotoboek dan een fluitje van een cent.

Tijdens je vakantie kunnen familieleden en vrienden je volgen en na de vakantie maak je een mooi fotoboek van je reis.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten