Social zoektool Facebook komt niet van de grond

Door: chris-koenis | 24 juli 2014 16:00

Nieuws

Ondanks dat Graph Search, de sociale zoekmachine van Facebook, niet van de grond komt, geeft Mark Zuckerberg niet op. Al kan het lang gaan duren, erkent hij nu.

De massale en continue groeiende berg Facebook-data blijft moeilijk te behappen door een zoekmachine. Het in januari 2013 geïntroduceerde en behoorlijk ambitieuze Graph Search, dat gebruikers de mogelijkheid moet geven tot secure zoekopdrachten in alle sociale data van Facebook is inmiddels uitgeroepen tot "een meerjarenplan", aldus CEO Zuckerberg.

Hij blijft geloven in Graph Search. De zoektool moet uiteindelijk specifieke vragen kunnen beantwoorden, zoals informatie over mensen, plaatsen, foto's en interesses en zelfs statusupdates en comments. Maar het met veel bombarie gepresenteerde project is tot dusver een sof en nog lang geen alternatief voor het onverminderd dominante Google.

Onvoldoende rekenkracht

Want hoeveel rekenkracht is er nodig om Graph Search tot een succes te maken? Ruim een jaar geleden schoten de datacenters al te kort. En tot op heden is er niet veel veranderd. Behalve de onophoudelijke stroom aan nieuwe data dan. De nieuwe hardware, met onder meer flashgeheugen in datacenter-servers, en de engine ('Unicorn') van de zoekmachine, zijn nog ontoereikend.

"Er is gewoon nog zoveel meer content die moet worden geïndexeerd", vertelt Zuckerberg bij de presentatie van Facebooks positieve kwartaalcijfers. "Er is een enorm potentieel - een heleboel vragen die alleen Facebook en geen enkele andere dienst voor je kan beantwoorden."

2 Reactie(s) op: Social zoektool Facebook komt niet van de grond

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juli 2014 09:29 Anoniem
  Facebook weet over een tijdje alles van je, je privacy ligt te grabbel of je het nu wilt of niet. Dus voor mij GEEN Facebook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juli 2014 12:10 Anoniem
  Wat een stomme aap is die zuckerberg, die hoort in een dierentuin thuis
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.