Steganografie: bestanden verstoppen in andere bestanden

Door: dirk-schoofs | 15 juli 2017 08:10

steganografie
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Encryptie

Nadat je de beide afbeeldingen toegevoegd hebt, selecteer je het algoritme om het bestand te versleutelen dat je wilt verbergen en geef je het wachtwoord ervoor op. Heb je geen verstand van encryptie-algoritmes, houd het dan rustig bij het standaard algoritme RC2. Xiao Steganography voegt beide bestanden samen tot een nieuw bmp-bestand. Je geeft het nieuwe bestand een naam en selecteert een locatie op de harde schijf. Met de knop See final picture ga je snel na of de aangepaste afbeelding er goed uitziet. In de meeste gevallen is er geen verschil te zien. Klik op Finish en je hebt het ene bestand in een ander bestand verstopt.

Tip 08 Xiao Steganography kan geen Word-bestanden verbergen, wel txt-bestanden.

Tip 09: Ontsleutelen

Om het samengestelde bestand op te splitsen tot de oorspronkelijke afbeelding en de tekstboodschap open je het programma opnieuw. Je klikt op de knop Extract Files en navigeert naar het samengestelde bestand. Xiao Steganograph vertelt je dat er inderdaad een tekstbestand in verborgen zit. De applicatie verraadt zelfs hoe groot dit bestand is. Geef het wachtwoord op dat je ingesteld had, zodat het programma het tekstbestand uit het samengestelde bestand kan extraheren.

Tip 09 Je kunt het txt-bestand alleen maar herstellen als je het wachtwoord kent.
SilentEye is gratis, werkt op Windows, macOS en Linux en ondersteunt bmp, jpg, png, gif en tiff

Tip 10: SilentEye

SilentEye, het programmaatje waarmee we het oeuvre van Shakespeare verstopten, is eveneens gratis en werkt op Windows, macOS en Linux. Een ander voordeel is dat deze tool zowel bmp, jpg, png, gif en tiff ondersteunt voor de grafische bestanden en wav voor audio. Bovendien ondersteunt SilentEye drag and drop. Bij de installatie kun je zelf aangeven welke onderdelen SilentEye mee moet installeren. Tenzij je nooit gegevens wilt verstoppen in jpeg-, bmp- of wav-bestanden of geen behoefte hebt aan extra encryptie, kun je beter gewoon alle componenten geselecteerd laten staan.

Het is de bedoeling dat je in het hoofdvenster van SilentEye het beeld- of geluidsbestand sleept waar je een geheime boodschap of een compleet bestand in wilt verstoppen. De knop Properties vertelt je hoeveel octets (bytes) je nog kwijt kunt. Bij het exporteren van afbeeldingen heb je keuze uit bmp en jpg. Je kunt in een bmp veel meer gegevens kwijt dan in een jpg-afbeelding.

Tip 11 SilentEye ondersteunt drag and drop.

Stippen

In de hardware- en softwarewereld doen de fabrikanten zowel aan encryptie als aan steganografie. Laserprinters drukken bijvoorbeeld minuscule gele puntjes af op ieder blad papier dat ze verwerken. Met het blote oog kun je deze puntjes nauwelijks zien, maar onder blauw licht en flink vergroot, worden ze wel duidelijk. Dit is een soort digitale vingerafdruk van laserprinters. De Amerikaanse inlichtingsdienst gebruikt de code om te kunnen achterhalen op welke printer bepaalde documenten werden afgedrukt.

De Electronic Frontier Foundation, een Amerikaanse organisatie die zich bekommert om burgerrechten en privacy, legt online uit wat de puntjes betekenen.

Het doel is van deze gele laserpuntjes omstreden, men spreekt zelfs over een inbreuk op de privacy.
OpenStego heeft één interessante eigenschap: het toevoegen van een digitaal watermerk

Tip 11: OpenStego

OpenStego is nog zo’n gratis steganografietool om documenten in afbeeldingen in te sluiten. In plaats van over dragers hebben ze het hier over Cover files. De boodschap die je verbergt, heet in het OpenStego-jargon Message file. Daarnaast is er één eigenschap die OpenStego interessant maakt voor wie regelmatig zijn foto’s op het internet publiceert: Digital Watermarking (zie kader ‘Digitaal watermerk’).

Om zelf je eigen watermerk aan je bestanden toe te voegen, maak je eerst een bestandje aan waarin je jouw persoonlijke copyright-informatie zet. Daarvan laat je OpenStego een signatuurbestand maken. Vervolgens selecteer je verschillende foto’s waaraan OpenStego het .sig-bestand moet toevoegen. Ten slotte klik je op de knop Watermark, waarna aan alle bestanden in een keer het watermerk toegevoegd wordt. Met de knop Verify Watermark kun je het toevoegde watermerk laten uitlezen.

Tip 11 De knop voor het digitale watermerk staat ietwat verloren onder aan in de linkerkolom.

Digitaal watermerk

Wat wint de gewone computergebruiker die niet zo nodig de geheime agent hoeft uit te hangen bij steganografie? Net zo veel als de industrie die er al jarenlang van gebruikmaakt, in ieder geval als je veel foto’s maakt en verspreidt (en wie doet dat tegenwoordig nou niet?). Heel wat professionele beeldbanken verkopen hun beelden via het internet en ontvangen er geld voor, afhankelijk van de oplage waarin het beeld verschijnt. Op die manier pikt de fotograaf een graantje mee. Hun afbeeldingen worden namelijk van een onzichtbaar watermerk voorzien om te vermijden dat het beeld zomaar van eigenaar wisselt.

Multinationals zoals Philips zijn lid van de Digital Watermarking Alliance en stimuleren de ontwikkeling van het digitale watermerk.

Tip 12: OpenPuff

OpenPuff 4.0 doet weinig anders dan de andere besproken stegatools, met als uitzondering dat je het verborgen bestand kunt opsplitsen over verschillende draagbestanden. Als je merkt dat die ene foto of dat ene audiobestand onvoldoende capaciteit heeft als drager, selecteer je gewoon een tweede of derde drager … Bovendien is voor het paranoïde gebruikers mogelijk om de veiligheid extra op te schroeven door bijvoorbeeld ook nog eens met drie verschillende wachtwoorden te werken.

Tip 12 Met OpenPuff kun je zelfs bestanden verstoppen in video, flash en exe-bestanden.

Monitoring

Met digitale watermerken traceren grote bedrijven hun afbeeldingen, audio en video’s op het internet of bij distributie. Ze doen dit om te volgen of hun duurbetaalde reclame wel degelijk op de afgesproken tijdstippen op internet of op tv komt. Met behulp van een monitoring-tool kan d.m.v. het watermerk worden gezien wanneer de publicatie uitgezonden is.

Tip 13: DeepSound

Wil je een audio-cd maken met muziek die verborgen bestanden draagt? DeepSound is een veelzijdige steganografische tool voor Windows waarmee je meerdere bestanden in audiobestanden kunt verbergen om die daarna te exporteren naar het wav-, flac- of ape-formaat. Interessant aan DeepSound is dat het aangeeft hoeveel ruimte vrij is voor de bestanden die je in de audiobestanden kunt verstoppen. Die ruimte is afhankelijk van de Output audio file quality. Als we bijvoorbeeld een mp3-bestand van 2,4 MB openen en in hoge kwaliteit willen uitvoeren, dan is er slechts 3,3 MB vrij voor geheime bestanden. Kiezen we voor een lage audiokwaliteit, dan rest er 13,4 MB, en houden we het bij een normale kwaliteit, dan houden we 6,7 MB ruimte over.

DeepSound ondersteunt geen wma-output. Wil je toch een wma-bestand met je verborgen gegevens, voeg dan eerst het geluid en het geheim samen in het wav-formaat. Daarna kun je dit bestand met bijvoorbeeld Zamzar omzetten naar wma. Let op! Kies bij het omzetten van wav naar wma dat je voor ‘wma lossless audio’ kiest om te vermijden dat het geheime bestand wordt beschadigd.

Tip 13 Omdat we voor de standaard geluidskwaliteit gaan, is er 6,7 MB ruimte voor steganografie.
Het resultaat: een wav-bestand waar we zelfs met de hoofdtelefoon geen ruis in kunnen ontdekken

Tip 14: Verstop van alles

DeepSound is een van de weinige stegatools waar je de drager en de verborgen bestanden in hetzelfde venster te zien krijgt. Het maakt voor DeepSound ook niets uit welk soort bestanden je wilt verbergen. Wij stoppen in één liedje een jpg-bestand, een doc-bestand, een pdf-bestand en een png-afbeelding. Via de knop Encode secret files, kies je een uitvoerformaat en geef je een locatie op de harde schijf aan waar het nieuwe audiobestand terecht moet komen. Eventueel kun je de geheime bestanden nog versleutelen met de AES 256-encryptie. Het resultaat van ons voorbeeld is een wav-bestand van 26,7 MB waar we zelfs met de hoofdtelefoon geen enkele ruis in kunnen ontdekken.

Tip 14 Ook hier kun je de verborgen bestanden laten encrypteren.

Converter

In plaats van louter bestanden verbergen, kun je DeepSound ook gebruiken om bestanden om te zetten naar een ander audioformaat. Wil je bijvoorbeeld wav-bestanden omzetten naar mp3, klik dan op de knop Audio Converter. Op die manier win je uiteraard veel ruimte, maar je bent dan wel de verborgen informatie kwijt.

DeepSound heeft ook een eenvoudige converter aan boord.

Tip 15: Cd uitlezen

Voor wie eraan denkt een cd op te nemen met muziek waarin verborgen foto’s, teksten en kleine filmpjes zitten, let erop dat DeepSound zelf geen functie kent om de schijf te branden. Je moet hiervoor dus een beroep doen op een extern brandprogramma nadat je je lijst met liedjes hebt samengesteld waarin je al je bestanden verstopt hebt. DeepSound kan vervolgens wel de verborgen documenten uit de cd-tracks lezen en ze extraheren.

DeepSound kan verborgen bestanden in audiobestanden op cd uitlezen.

0 Reactie(s) op: Steganografie: bestanden verstoppen in andere bestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.