Synology DS215j - Prima instapper

Door: Edmond Varwijk | 05 augustus 2015 08:06

Review

De DS215j is het goedkoopste model met ruimte voor twee schijven van het populaire NAS-merk Synology. Heb je hieraan een goede (eerste) NAS of kun je beter iets krachtigers in huis halen?

Synology DS215j

Prijs € 169,-

Aantal schijven 2

Processor Marvell Armada 375 (800 MHz, dualcore)

RAM 512 MB

RAID JBOD, 0, 1

Aansluitingen Gigabit LAN, usb 3.0

Downloaden http, ftp, bittorrent

Netwerkservices UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio

Aantal packages 80

Mobiele apps 9x iOS, 9xAndroid, 6x Windows Phone

Gemiddelde prestatiescore 77,41 Mbyte/s

RAID1 – Lezen 80,44 MByte/s

RAID1 – Schrijven 77,78 MByte/s

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Veel functionaliteit
  • Laag geprijsd
  • Snelle lees- en schrijfsnelheden
  • Minpunten
  • Veel plastic
  • Relatief weinig kracht

De DS215j is Synology's goedkoopste dualbay-NAS en de behuizing onderstreept dit nog eens. Het is kunststof wat de klok slaat en als enige NAS in de test zitten de harde schijven niet in trays. Net als bij de allereerste Synology's moet je de behuizing openschuiven om dan de harde schijven bovenop elkaar in een chassis te drukken en vast te schroeven. Daarna de kast dicht en de NAS kan worden ingeschakeld. Spartaans, maar omdat veel NAS-apparaten minimaal jarenlang met dezelfde schijven zijn uitgerust ook weer niet onoverkomelijk. Lees ook: Zo stream je films vanaf je NAS.

De DS215j is met één netwerkaansluiting en één usb-poort duidelijk een budgetmodel.

Veel mogelijkheden

De DS215j is uitgerust met een dualcore Marvell Armada-processor en beschikt over een halve GB geheugen. Net als bij de instapper van QNAP hoeft dat geen beletsel te zijn om hier een goede NAS aan te hebben. Wil je de NAS echt veelzijdig gaan inzetten en intensief gebruiken, dan is dit niet het juiste model voor jou. Ben je iets terughoudender dan kun je ook met deze NAS volop genieten van alles wat Synology te bieden heeft en dat is heel veel. Een zeer uitgerijpt DSM-besturingssysteem met een enorm groot aanbod van packages om op de NAS te installeren en zo de functionaliteit uit te breiden. Daarnaast krijg je goede apps voor alle soorten tablets en smartphones. Een voorbeeld is DS Cloud voor synchronisatie van bestanden tussen alle eigen apparaten en nog heel veel meer.

Synology's besturingssysteem DSM is misschien wel het beste NAS-besturingssysteem.

Conclusie

De DS215j is een prima instapmodel voor iedereen die wel een echte Synology wil, maar geen behoefte heeft aan meer dan twee schijven en een enorme NAS vol processorkracht en geheugen. Denk je meer nodig te hebben, wacht dan op de DS215+ die sterker maar ook weer duurder zal zijn. Of kies een andere NAS met betere prestaties en uitgebreidere functionaliteit. Dat laatste is in ieder geval niet gemakkelijk, want Synology is zoals gezegd erg compleet.

0 Reactie(s) op: Synology DS215j - Prima instapper

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.